Militari din marile garnizoane din tara participa, vineri, la ceremoniile publice de inaltare a Drapelului National, informeaza Agerpres.

Ziua Drapelului National, sarbatorita la 26 iunieFoto: Rompres

La Bucuresti, ceremonia dedicata acestei zile va incepe la ora 10,00, in Piata Tricolorului (situata in proximitatea Palatului Cercului Militar National), fiind organizata de Ministerul Apararii Nationale, Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti si Primaria Capitalei.

Vor fi prezenti si militarii organizati voluntar in grupul ''Invictus Romania'', care vor lansa o ''provocare'' publica privind respectul fata de eroi si Drapelul National, precum si un veteran din cel de-al Doilea Razboi Mondial, sublocotenentul in retragere Bogdan Ioan Petru, care va implini 90 de ani chiar pe 26 iunie.

Drapelul va fi binecuvantat de catre un preot militar si va fi ridicat pe catarg in acordurile Imnului National.

De la ora 18,00, Muzica Regimentului 30 Garda ''Mihai Viteazul'' va sustine un concert in Parcul Carol I iar de la ora 21,30, militarii vor participa la un mars cu Drapelul National (in lungime de aproximativ 50 de metri) si torte pe traseul Piata Universitatii - B-dul. Regina Elisabeta - Piata Operei - Universitatea Nationala de Aparare ''Carol I'' - Palatul Cotroceni - sediul Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul".

Grupul ''Invictus Romania'' - alcatuit din militari voluntari pasionati de sport - are drept scop constientizarea societatii civile asupra respectului si pretuirii care se cuvin veteranilor, ranitilor, invalizilor si urmasilor celor decedati ca urmare a participarii la actiuni militare, informeaza MApN.

Si reprezentantii Statului Major al Fortelor Navale participa la ceremonia publica din Piata Tricolorului.

Premierul interimar, Gabriel Oprea, si ministrul Apararii, Mircea Dusa, se vor afla la Miercurea Ciuc, unde va fi arborat cel mai mare tricolor din judetul Harghita.

Ziua Drapelului National a fost proclamata prin Legea nr. 96/ 1998 si se sarbatoreste in fiecare an la data de 26 iunie.