Reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale au avut, joi, la Palatul Cotroceni, o intalnire cu reprezentantii Guvernului si altor institutii publice, a caror activitate vizeaza relatia cu romanii din strainatate. Desfasurata sub titulatura "Statul roman - angajamente si prioritati pentru consolidarea relatiei cu romanii de pretutineni", reuniunea a avut ca obiectiv principal identificarea problemelor legate de garantarea si respectarea drepturilor romanilor din diaspora.

La inceputul dezbaterilor, seful Cancelariei prezidentiale, consilierul prezidential Dan Mihalache, a reiterat "necesitatea existentei unor politici integrate si nevoia unui efort conjugat din partea institutiilor statului in ceea ce priveste comunitatile de romani din afara tarii".

Discutiile au vizat mai multe teme de interes pentru romanii de peste hotare. Printre acestea se numara afirmarea identitatii nationale, prin asigurarea accesului la cultura, educatie si religie in limba romana; simplificarea procesului de acordare de vize pentru cetatenii romani, dar si imbunatatirea serviciilor consulare, consolidarea relatiilor bilaterale pentru ca drepturile comunitatilor romanesti sa fie respectate, iar acestea sa isi poata pastra traditiile, limba si bogatia spirituala, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

O tema distincta a constituit-o asigurarea dreptului la vot si reprezentarea romanilor din strainatate, adoptarea legii votului prin corespondenta fiind un obiectiv important pentru Administratia Prezidentiala.

Reprezentantii institutiilor prezente au subliniat importanta corelarii politicilor adresate romanilor din strainatate si au adus in discutie utilizarea fondurilor europene destinate dezvoltarii unor posibile proiecte nationale care sa se adreseze copiilor si membrilor familiilor celor ramasi in tara.

Printre participantii la intalnire s-au aflat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul delegat pentru Relatiile cu Romanii de peste Hotare, Angel Tilvar, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, precum si reprezentanti ai altor institutii si autoritati ale statului.