Procurorul iesean Emilian Eva este audiat joi de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), anunta Adevarul.ro. Digi24 afirma ca procurorul ar fi fost implicat in comert ilegal cu obiecte de arta.

Anchetatorii fac perchezitii in 10 locatii.

Emilian Eva lucreaza in prezent la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi si in trecut a fost procuror in cadrul DNA.

El este cel care a realizat rechizitoriul in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Agricole, in care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 de inchisoare.

DNA a precizat, intr-un comunicat de presa, ca procurorii "efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie si in legatura cu protejarea patrimoniului cultural national mobil, comise in perioada 2011-2015".

"In cursul zilei de 25 iunie 2015, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 10 locatii situate in municipiul Iasi, dintre care una este sediul unei institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare", se mai arata in comunicatul DNA.

Tranzactii cu opere de arta in valoare de 300.000 euro

Potrivit unor surse judiciare, Emilian Eva ar fi introdus pe piata de arta din Romania si tranzactionat "sub diverse forme, direct sau prin intermediari (prin case de licitatii, magazine on-line, vanzarea directa catre persoane interesate de investitii in arta, exporturi in tari din spatiul comunitar), bunuri culturale mobile, prezentate drept autentice, despre o parte din acestea existand date ca sunt false".

Astfel, potrivit surselor citate, in perioada noiembrie 2014-iunie 2015 acesta ar fi "tranzactionat un numar de peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert".

Principalii "furnizori" ai procurorului ar fi Nicolae Dan Tesloianu, doctor la Spitalul Judetean "Sfantul Spiridon" din Iasi si cunoscut colectionar de arta, precum si Tegzes Gabor, samsar de opere de arta care-si desfasoara activitatea preponderent in zona Transilvaniei.

Emilian Eva ar fi fost sprijinit in aceasta activitate de nepotul sau Ioan Eva, asistent medical in cadrul Spitalului de Boli Infectionase "Sfanta Parascheva" din Iasi, si de Bianca Madalina Eva, fiica sa in varsta de 20 de ani, studenta in anul II la Universitatea "Ioan Cuza" din Iasi.

In cursul anilor 2014 - ianuarie 2015, Emilian Eva ar fi cumparat de la Nicolae Tesloianu 34 de tablouri ale caror fotografii au fost postate pe site-ul www.olx.ro sub numele unui utilizator nou cu contul "toppainting". Pentru 31 dintre aceste tablouri se mentiona ca proprietarul detine certificate de autenticitate.