Olandezul Alexander Italianer o va inlocui in functia de secretar general al Comisiei Europene pe irlandeza Catherine Day, un inalt functionar european - cheie in dosarul Romaniei si al Bulgariei privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pe Justitie.

Alexander Italianer, viitorul secretar general al Comisiei EuropeneFoto: Comisia Europeana

Potrivit unei decizii adoptate miercuri, la Bruxelles, de Comisia Europeana, Italiener va deveni secretar general al executivului comunitar incepand cu 1 septembrie 2015, data de la care Day a decis sa se retraga din functie.

Tot miercuri, Comisia a operat modificari generale in schema de conducere la nivel de directori generali si directori generali adjuncti din cadrul Directoratelor Generale ale executivului comunitar.

"Inca sunt prea putine femei in randul managerilor nostri de rang inalt. Imi mentin ferma intentia de a schimba aceasta situatie in timpul mandatului meu", a spus presedintele CE, Jean Claude Juncker.

La randul ei, vicepresedinta CE Kristalina Georgieva s-a declarat hotarata sa creasca la 40% ponderea femeilor in randul managerilor din Comisie.

Catherine Day, in functia de secretar general al Comisiei Europene, s-a remarcat, printre altele, prin implicarea sa puternica in Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie, pentru Romania si Bulgaria.

In 14 aprilie 2015, la o audiere in Parlamentul European, ea s-a exprimat pentru mentinerea MCV in cazul Romaniei, remarcand, totodata, progrese facute de tara in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt.

"La opt ani de la introducerea MCV, vedem evolutii clare in aplicarea reformelor. MCV a ajuns un motor eficient al reformelor, cu efecte palpabile. Romania continua sa inregistreze progrese in implementarea Mecanismului. Este impresionanta combaterea coruptiei la nivel inalt. Totodata, Romania are sarcina importanta de a continua eforturile pentru asigurarea independentei justitiei. Este nevoie de continuarea eforturilor de consolidare a progreselor obtinute. Este nevoie si de actiuni pentru combaterea coruptiei la nivelul esaloanelor inferioare", a spus Catherine Day atunci.

De asemenea, ea a starnit furia unor organizatii de mediu si sindicate, anul trecut, cand a respins initiativa cetateneasca STOP TTIP, care propunea adoptarea unui act normativ european care sa impiedice adoptarea unui viitor Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii intre UE si SUA.

Initiativa cetateneasca stransese peste 1 milion de semnaturi, dar Catherine Day a motivat decizia de respingere a acesteia prin faptul ca obiectul initiativei este inaplicabil in aceasta procedura de legiferare. Ea a explicat astfel ca inititiva cetateneasca cerea anularea mandatului Consiliului Uniunii Europene de incepere a negocierilor dintre Comisia Europeana si guvernul SUA privind viitorul TTIP, in conditiile in care acel mandat nu poate fi considerat un act legislativ si, prin urmare, nu poate fi abrogat prin initiativa cetateneasca.

Cel care ii va lua locul lui Day, olandezul Alexander Italiener, lucreaza in Comisia Europeana din anul 1985. In prezent este director general al Directiei Generale Concurenta.

Italiener este licentiat in econometrie si doctor in economie al Universitatii din Groningen, Olanda.