Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" sustine ca ordinul anuntat de ministrul Educatiei, prin care lucrarile de la bacalaureat ar urma sa fie corectate in alte judete, "nu face altceva decat sa incrimineze si mai mult corpul profesoral si sa produca haos in organizarea examenului". Criticile vin dupa ce FSLI a anuntat ca sustine aceasta propunere a Ministerului Educatiei.

BacalaureatFoto: Agerpres
  • Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a anuntat ieri, 23 iunie, ca pregateste un ordin prin care sa modifice metodologia de organizare a Bacalaureatului, pentru ca lucrarile scrise ale elevilor de la aceasta sesiune a Bacalaureatului sa fie corectate in alt judet decat cel in care tinerii dau examenele. Detalii aici

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Marius Nistor, presedintele FSE "Spiru Haret", sustine ca "aceasta plimbare a lucrarilor elevilor dintr-un judet in altul ne arata lipsa de incredere a Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice in personalul din sistem si poate conduce la o bulversare a calendarului, deoarece numarul de oameni angrenati in procesul de corectare a lucrarilor este diferit de la un judet la altul".

Liderul sindical califica aceasta masura, care a fost introdusa la titularizare inca din 2011, "o pierdere de timp si de bani, bani care ar fi putut fi acordati examinatorilor". "Observ ca, din ce in ce mai mult, se incearca ᅡmilitarizareaᅡ Bacalaureatului. In conditiile acestea, nu inteleg de ce Ministerul Educatiei, Guvernul sau Parlamentul nu schimba Legea educatiei, in sensul de a introduce paza militarizata la Bacalaureat. Si, daca tot nu mai avem incredere in colegii nostri, poate aducem examinatori externi", continua Nistor.

Presedintele federatiei sindicale spune ca "s-a ajuns prea departe cu aceasta psihoza a furtului la Bacalaureat. In loc sa caute solutii numai pentru prevenirea ipoteticelor fapte de coruptie, MECS ar trebuit sa ia masuri concrete pentru protejarea fizica a persoanelor implicate in acest examen. Cazurile in care colegii nostri sunt amenintati si chiar agresati, verbal sau fizic, sunt din ce in ce mai numeroase".

In comunicat se arata ca ordinele privind plata persoanelor care participa la examenele nationale din acest an nu au fost "discutate in prealabil cu partenerii sociali, asa cum prevede contractul colectiv de munca". "Cu toate ca au fost majorate cu 5%, sumele care revin membrilor comisiilor de examinare sunt foarte mici in comparatie cu munca depusa. In plus, majorarea acestor sume ar fi trebuit sa se faca cu minimum 15%, daca tinem cont de indexarile aplicate in invatamant si de inflatie. Prin emiterea acestor ordine, Ministerul Educatiei a desconsiderat parteneriatul social", afirma Marius Nistor.

Liderul sindical atinge in comunicat si subiectul noii legi a educatiei, spunand ca "discutiile pe aceasta tema au fost duse in derizoriu inainte de a incepe negocierile". Nistor vorbeste despre un referendum pentru Legea educatiei si sustine ca "pana sa se faca referendumul pentru Legea educatiei, cred ca o sa mai termine scoala trei generatii de elevi. Prin declaratii de acest tip, reprezentantii MECS vor doar sa creeze aparenta interesului de a modifica aceasta lege, cand, de fapt, se urmareste deturnarea atentiei de la problemele grave care sunt in sistem".

Citeste si: