Evaluarea Nationala continua miercuri, cu examenul la Matematica. Absolventii claselor a VIII-a au la dispozitie 2 ore pentru a rezolva subiectele. Potrivit programei de examen, subiectele de anul acesta de la Matematica vor avea in vedere adaptarea limbajului matematic la situatii concrete, pe modelul testelor internationale. Examenul incepe la ora 9:00, iar elevii trebuie sa fie in sali cel tarziu la ora 8:30. Absolventii au voie sa foloseasca cerneala sau pasta de culoare albastra, creion negru pentru realizarea schemelor si le este permisa intrarea in examen cu instrumente de desen.

Evaluarea NationalaFoto: Agerpres

Examenul la Matematica este ultima proba pe care absolventii claselor a VIII-a o sustin, in cadrul Evaluarii Nationale. Pentru rezolvarea subiectelor, elevii au voie sa foloseasca numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru realizarea schemelor si desenelor - creion negru. La examenul de la Matematica, elevii pot sa foloseasca instrumente de desen. In schimb, li se interzice acestora sa foloseasca mijloace de calcul.

  • Descarca de mai jos modele de subiecte la Matematica si baremul aferent, pentru Evaluarea Nationala 2015 (Sursa):

Matematica - Model de Subiecte Evaluarea Nationala 2015

Matematica - Barem

Ministerul Educatiei a modificat in august 2014 programa de examen la Matematica. Noul document are in vedere adaptarea limbajului matematic la situatii concrete, aducand o abordare similara celor din testele internationale (de genul PISA). Sursa si detalii

Descarca de aici Noua Programa de examen la Matematica - Evaluarea Nationala 2015

Cum se va desfasura examenul la MatematicaSursa si detalii

Elevii trebuie sa fie in salile de examen pana cel tarziu la ora 8:30 si sunt asezati cate unul in banca, in ordine alfabetica. Subiectele se deschid la ora 9:00, iar absolventii de gimnaziu au la dispozitie 2 ore pentru rezolvarea lor.

Inainte de inceperea examenului, elevii primesc cate o coala de hartie tipizata, pe care trebuie sa isi scrie cu majuscule numele, prenumele tatalui, toate prenumele personale, in ordinea in care sunt trecute in actul de identitate, si apoi sa completeze celelalte date de pe coltul care va fi lipit dupa ce profesorii distribuie subiectele in sala si dupa ce asistentii din sali verifica toate datele si semneaza in interiorul portiunii care urmeaza a fi sigilata.

Elevii sunt supravegheati de cate doi asistenti in fiecare sala de examen. Acestia sunt profesori care predau alta materie decat cea la care sunt examinati absolventii de gimnaziu. Un asistent sta in fata clasei, iar celalalt in spatele clasei. Ei sunt responsabili cu asigurarea ordinii si a linistii in sala, iar daca observa incalcari ale regulilor trebuie sa-l sesizeze pe presedintele comisiei de examen.

Din momentul in care subiectele sunt distribuite, niciun elev nu mai poate sa intre in sala de examen si niciun elev nu poate parasi sala, decat daca preda lucrarea scrisa si semneaza de predarea acesteia, stipuleaza metodologia. Elevii care nu se afla in sala in momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai sustine Evaluarea Nationala in aceasta sesiune.

Metodologia precizeaza ca, in cazuri exceptionale, daca un elev se simte rau si solicita parasirea temporara a salii, este insotit de unul dintre asistenti, pana la intoarcerea in sala de clasa. Insa timpul alocat rezolvarii subiectelor nu se modifica si nu se prelungeste.

Elevii trebuie sa foloseasca numai cerneala sau pasta de culoare albastra, pentru scrierea raspunsurilor la subiecte, iar pentru trasarea schemelor si a desenelor - numai creion negru. La examenul de Matematica, absolventii de gimnaziu pot sa foloseasca instrumente de desen.

Elevii care vor sa corecteze o greseala taie fiecare rand din pasajul gresit cu o linie orizontala. Metodologia prevede ca "in cazul in care unii elevi, din diferite motive - corectari numeroase, greseli care ar putea fi interpretate drept semn de recunoastere - doresc sa-si transcrie lucrarea, fara sa depaseasca timpul stabilit, primesc alte coli tipizate", iar colile folosite initial se anuleaza pe loc.

La expirarea celor 2 ore de examen, elevii predau lucrarile in faza in care se afla, fiind interzisa depasirea timpului stabilit.

Elevii numeroteaza foile, sub indrumarea asistentilor, numai cu cifre arabe, in partea de jos a paginii, in coltul din dreapta, indicand pagina curenta si numarul total de pagini (de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, daca elevul a scris in total cinci pagini). Le predau apoi asistentilor lucrarile si semneaza pentru confirmarea predarii lucrarii si a numarului de pagini. Trei elevi raman in sala, pana la predarea ultimei lucrari.

Daca un candidat refuza sa predea lucrarea scrisa, atunci el este eliminat din examen si nu va mai putea participa la probele urmatoare.

Evaluarea si notarea lucrarilor se realizeaza de catre doi profesori, care lucreaza obligatoriu in sali separate. In cazul in care diferenta dintre notele date de catre cei doi evaluatori este de cel mult 1 punct, nota finala este media aritmetica a acestora, cu doua zecimale, fara rotunjire. Daca diferenta de note este mai mare de 1 punct, lucrarea este recorectata de alti doi profesori evaluatori, stabiliti de presedintele comisiei, iar nota acordata de acestia este nota finala. Sursa si detalii

Anul acesta, in clasele in care elevii dau examen, in salile in care se descarca si se multiplica subiectele, precum si in salile in care se evalueaza si depoziteaza lucrarile scrise ale elevilor - vor fi camere functionale de supraveghere video si audio.

Comisiile de examen sunt obligate sa verifice aceste inregistrari audio-video, prin sondaj, dupa fiecare proba scrisa. In cazul in care la aceasta verificare sunt sesizate nereguli, fraude sau tentative de frauda, dar si in cazul in care exista sesizari privitoare la nereguli, comisia trebuie sa verifice inregistrarile audio-video din toate salile de examen din acea scoala. In cazul in care un elev este prins astfel ca a copiat, el primeste nota 1. Sursa si detalii

Media generala pe care elevii o obtin la Evaluarea Nationala reprezinta unul dintre criteriile pentru admiterea la liceu. Media de admitere in liceu este formata din media generala la Evaluarea Nationala (75%) si media generala de absolvire a claselor din gimnaziu (25%).

Calendar Evaluarea Nationala 2015

22 iunie 2015Limba si literatura romana - proba scrisa

23 iunie 2015Limba si literatura materna - proba scrisa

24 iunie 2015Matematica - proba scrisa

26 iunie 2015Afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00)

26 iunie 2015Depunerea contestatiilor (orele 16:00 - 20:00)

27 - 29 iunie 2015Rezolvarea contestatiilor

30 iunie 2015Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii

Citeste si: