SUA vor pre-pozitiona tancuri, artilerie si alte echipamente militare in sase state din Estul Europei, printre care si Romania, a anuntat secretarul american al apararii, Ash Carter, potrivit Reuters. Carter a anuntat marti in Estonia ca Romania si-a dat acordul, alaturi de Polonia, Bulgaria, Estonia, Lituania si Letonia, sa gazduiasca echipament militar american. Pina in acest moment nu e clar ce tip de echipamente militare americane va gazdui Romania.

Soldati americani pregatind un transportor blindat StrykerFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

In context, plenul parlamentului Romaniei a aprobat, marti, o solicitare a presedintelui Klaus Iohannis privind aprobarea infiintarii Unitatii de Integrare a Fortelor NATO, sub denumirea NATO Force Integration Unit (NFIU), si a Comandamentului Multinational de Divizie, cu indicative de unitate militara, pe teritoriul Romaniei, in Garnizoana Bucuresti. Solicitarea a fost aprobata in unanimitate, cu 283 de voturi "pentru".

Un document al armatei americane citat de Reuters arata ca armamentul pre-pozitionat in cele sase state est-europene va include circa 250 de tancuri, vehicule armate Bradley si unitati de artilerie autopropulsate.

Informatii despre o posibila pre-pozitionare de armament american in Romania si alte state est-europene au aparut pe surse in presa americana in ultimele doua saptamani si fost intampinate dur de oficialii rusi. Cea mai dura reactie a venit din partea presedintelui Vladimir Putin, care a anuntat ca Rusia isi va mari arsenalul nuclear.

Decizia SUA de a pre-pozitiona armament in estul Europei survine pe fondul ingrijorarii fata de agresiunea Rusiei in Ucraina, dar si ca urmare a intensificarii razboiului hibrid (informational, atacuri cibernetice, implicare politica etc) al Moscovei in statele din flancul estic al NATO.

NATO a decis la summitul de anul trecut din Tara Galilor sa organizeze o forta de reactie rapida in statele din flancul estic, ca parte a strategiei de asigurare a aliatilor din aceasta zona vulnerabila la miscarile Moscovei.

In curs de actualizare