Unul dintre cele mai nocive proiecte de legi care propune modificari substantiale la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, criticat atat de DNA cat si de CSM, a fost respins de senatorii juristi, in unanimitate. "Adoptarea propunerii ar diminua semnificativ eficienţa DNA, ar îngreuna identificarea şi pedepsirea infractorilor şi ar afecta în mod sever statutul procurorilor în cadrul sistemului judiciar", a anuntat DNA la inceputul lunii mai dupa ce HotNews.ro a publicat detaliile initiativei legislative. Proiectul a fost depus la Senat in data de 2 aprilie in regim de urgenta de zece parlamentari PSD din care ulterior si-au retras trei semnatura.

Proiectul si raportul vor merge in plenul Senatului, care este prima camera sesizata.

Modificarile propuse - in total cateva zeci - sunt insa, potrivit unor specialisti in drept consultati de HotNews.ro, extrem de grave si au un dublu scop: ingreunarea muncii procurorilor si intimidarea lor. In esenta, daca ar fi adoptate, modificarile la Codul Penal si Codul de Procedura Penala lasa procurorii fara o serie de instrumente de ancheta, ingreuneaza obtinerea denunturilor, face mai dificila arestarea si retinerea, reduce teremenele de prescriptie si introduce o noua infractiune: abuzul de putere al organelor judiciare. (Vezi aici toate detaliile despre proiectul de lege)

Acest proiect de lege se afla inca in stadiu incipient, Senatul fiind prima camera sesizata. In Camera Deputatilor exista insa, intr-un stadiu avansat, nu mai putin de 22 de proiecte de legi care prevad alte modificari la legislatia penala. Tot la Senat au loc dezbateri cu diverse organizatii de magistrati in legatura cu nevoia de modificare a Codurilor. Discutarea acestora a fost amanata insa pentru toamna.

Comisia Juridice din Senat a dat raport de respingere, in unanimitate, si pentru un proiect de lege care modifica un cateva articole din statutul judecatorilor si procurorilor, astfel incat statul sa fie obligat sa recupereze "de indata" prejudiciile cauzate de judecatori si procurori care, cu rea credinta sau grava neglijenta, au savarsit erori judiciare cauzatoare de prejudicii. (Vezi aici cine sunt initiatorii si parcursul legislativ)

Alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(7) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se va indrepta, de indata, cu o actiune in despagubiri impotriva judecatoriului sau procurorului care, cu rea credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii".

Alineatul (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(8) Termenul de prescriptie a dreptului la actiune in toate cazurile prevazute de prezentul articol este de zece ani".

Acest proiect de lege a trecut de Camera Deputatilor, ajungand in Senat. Deputatii au respins acest proiect pe 10 iunie, dupa ce in comisia juridica de la Camera presedinta Inaltei Curti, Livia Stanciu, a sustinut respingerea proiectului, aratand ca este extrem de delicat si nu trebuie ca magistratii sa fie sanctionati pentru exercitarea functiei judiciare cu buna credinta. CSM a avizat negativ initiativa, motivand ca "doar o parte din cazurile in care statul roman este condamnat la Curtea de la Strasbourg pentru incalcari ale drepturilor si libertatilor fundamentale consacrate prin Conventia Europeana se datoreaza magistratilor, restul datorandu-se altor institutii".

CSM mai remarca faptul ca se propune majorarea considerabila (de 10 ori) a termenului actual de prescriptie a dreptului la actiune, de la 1 an la 10 ani, fara, insa, a se oferi o justificare in acest sens. CSM a explicat in punctul de vedere ca "exercitarea dreptului la actiunea in regres trebuie sa fie lasata la latitudinea titularului actiunii - statul si sa nu devina o obligatie, asa cum se propune".

Proiectul de lege, initiat de senatori din toate partidele - PSD, PNL, PC, UNPR si UDMR - mai are un pas pana la adoptare. Comisia Juridica urmeaza sa intocmeasca un raport, avand termen luna septembrie, dupa care proiectul va ajunge in plen. Daca va fi votat, merge la promulgare.