Numeroase fragmente dintr-un schelet al unui stramos al elefantului care a trait in urma cu sapte - opt milioane de ani in arealul Podisului Moldovei au fost descoperite in malul unui drum comunal din judetul Vaslui de catre specialisti ai muzeului din Barlad si ai Facultatii de Geologie Iasi.

Specialisti ai Muzeului "Vasile Parvan" si de la Facultatea de Geologie Iasi au facut o importanta descoperire paleontologica pentru Romania, dupa ce au scos la suprafata numeroase fragmente ale unei specii de animale gigantice ce au trait in urma cu sapte - opt milioane de ani in Podisul Moldovei, transmite Mediafax.

Astfel, paleontologii barladeni si cei ieseni au gasit in malul unui drum comunal de la iesirea din localitatea vasluiana Gherghesti fragmente de fildes, femur, tibie si centura pelviana din specia Deinotherium Giganteum, un stramos al elefantului african, ce a trait in epoca Miocenului Superior. Animalul avea peste patru metri inaltime si aproximativ 3,5-4 metri lungime.

Potrivit reprezentantilor Muzeului "Vasile Parvan" Barlad, osemintele sunt puternic alterate si acoperite cu cenusa vulcanica, in conditiile in care au stat relativ la suprafata, in malul respectivului drum de costisa.

"Scheletul era usor imprastiat, suprapus pe verticala, in conditiile in care a fost depus in albia minora al unui canal fluvial. Noi speram sa gasim si alte elemente in afara de cele recuperate pana acum si sa refacem peste 50% din scheletul animalului. Oricum, este o descoperire de exceptie. Un exemplar similar a fost gasit acum peste o suta de ani, la sfarsitul secolului XIX, la Manzati (n.r. - judetul Vaslui), scheletul fiind expus astazi la Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" Bucuresti", a declarat luni, pentru Mediafax, muzeograful Laurentiu Ursachi, din cadrul Muzeului "Vasile Parvan" Barlad.

Potrivit acestuia, descoperirea de la Gherghesti demonstreaza inca o data faptul ca in Podisul Moldovei a fost un climat subtropical, in care au trait elefanti, rinoceri, tigri si chiar hiene.