Medicamentele compensate se vor ieftini cu 20% de la 1 iulie, iar Romania va avea cele mai mici preturi din Europa, a anuntat lui ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu. Masura fusese anuntata acum cateva zile, din Turcia, si de premierul Victor Ponta, care a declarat ca a fost "realizata cu mari eforturi de catre Guvern". Trebuie spus insa ca de trei ani, de când este prim-ministrul României, Victor Ponta avea obligaţia legală să reducă aceste preţuri conform unui ordin dat de un ministru PSD (Ion Bazac), încă din 2009.

MedicamenteFoto: MorgueFile.com

"Incepand cu 1 iulie Romania va trece la cel mai mic pret european la medicamente, asa cum este normal. Preturile de aici nu pot fi similare cu cele din tari cu alte PIB-uri fata de tara noastra", a declarat luni ministrul Sanatatii.

Nicolae Banicioiu a spus ca au existat discutii cu toti factorii implicati - FMI, Comisia Europeana, asociatiile de producatori, de distribuitori, lanturile de farmacii - pentru a asigura distributia si accesul la medicamente al romanilor.

Ministrul sanatatii a spus ca a discutat cu premierul Victor Ponta si cu ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, si toti banii care vor fi economisiti prin preturile mai mici "vor ramane la Ministerul Sanatatii, vor fi parte a programului de a innoi lista de medicamente compensate".

"Toate surplusurile economisite vor ramane tot la pacienti", a subliniat reprezentantul Guvernului.

Dar de trei ani, de cand guverneaza Romania, guvernul Ponta avea obligaţia legală să reducă aceste preturiconform unui ordin dat de un ministru PSD (Ion Bazac), încă din 2009. Legea spune că producătorii de medicamente sunt obligaţi să anunţe anual ministerul Sănătăţii că şi-au scăzut preţul la medicamente în funcţie de scăderile de preţ apărute anual în celelalte ţări UE. Dar, in ultimii ani, majoritatea producatorilor farma din Romania nu au trimis aceste anunturi si nu au scăzut preturile. Guvernul Ponta a inchis ochii 3 ani si, astfel, s-a facut partas la incalcarea legii. Miniştri succesivi din guvernul condus de Victor Ponta au semnat în repetate randuri ordine prin care preturile nu sunt scazute, ci mentinute la un nivel ridicat.

Actualul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a susţinut că premierul Victor Ponta nu a fost informat de ministrul precedent, liberalul Eugen Nicolăescu, în legătură cu nerespectarea acestei legi. Cu toate acestea, încă din 2012 existăun raport al unei instituţii britanice prestigioase, comandat chiar de Guvern, care enumeră medicamentele care sunt mai scumpe în România decât în celelalte ţări UE. Raportul a făcut la momentul respectiv valuri în presă.

În România, preţurile multor medicamente compensate au ajuns atât de mari pentru că guvernul Ponta, în cârdăşie cu anumiţi producători de medicamente, nu a respectat legea în ultimii trei ani.

Intrebat despre riscul ca, din cauza preturilor mici, medicamentele sa fie vandute in strainatate, Nicolae Banicioiu a spus ca au fost adoptate o serie de reglementari pentru a interzice asa ceva.

"Trebuie sa asiguri intai piata interna si apoi poti sa mergi la exportul paralel", a spus ministrul, explicand ca acum sunt sanctiuni mai dure, care pot merge pana la pierderea licentei pentru cei care nu respecta reglementarile in domeniu.

Intrebat insistent despre faptul ca premierul a declarat ca Nicolae Banicioiu i-a spus ca pentru operatia sa ar fi fost nevoie sa se blocheze doua etaje, ministrul sanatatii a evitat sa dea un raspuns.

"Nu vreau sa ma amestec in declaratii care tin de partea politica", a spus Banicioiu.

"Mi-a spus Nicu Banicioiu ca pentru doamna ambasador a Olandei s-a blocat un etaj la Spitalul Universitar.Banuiesc ca pentru mine se blocau doua etaje la Spitalul Militar, ori nu am vrut sa se intample acest lucru" , a afirmat duminica Victor Ponta.