Presedintele comisiei de bacalaureat de la Liceul "Ion Banescu" din Mangalia din 2013, Gheorghe Amza, a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu executare, pentru luare de mita, a decis, vineri, Curtea de Apel Constanta, relateaza Mediafax.

Magistratii Curtii de Apel Constanta l-au condamnat definitiv pe Gheorghe Amza, presedinte al comisiei de bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 de la Liceul Tehnologic "Ion Banescu" din Mangalia, in vara lui 2013, la patru ani de inchisoare cu executare, dupa ce, in luna martie, Tribunalul Constanta dispusese in cazul acestuia o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu executare, pentru luare de mita in forma continuata si permitere a accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii.

Instanta a decis ca din pedeapsa de patru ani de inchisoare sa fie scazuta perioada in care Gheorghe Amza s-a aflat in arest preventiv, respectiv din 2 martie si pana in prezent.

Celelalte persoane judecate alaturi de Amza au primit pedepse cu suspendare.

Astfel, Ingrid Iulia Radulescu, vicepresedinte al comisiei respective, condamnata de Tribunalul Constanta la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita, a primit o reducere a pedepsei cu sase luni, adica de un an si sase luni de inchisoare cu suspendare.

De asemenea, pedeapsa in cazul profesorului Florin Padureanu, membru in comisia de bacalaureat de la Liceul Tehnologic "Ion Banescu", a crescut la doi ani si sase luni de inchisoare, in timp ce pentru Doina Manoleasca, tot membru al comisiei respective, a scazut la un an si zece luni de inchisoare, ambele pedepse fiind cu suspendare. Totodata, Valeria Maria Tudosa, de asemenea membru in comisia de bacalaureat, a primit o pedeapsa mai mica decat cea dispusa de Tribunalul Constanta, respectiv un an si sase luni de inchisoare, iar pedeapsa pentru Otilia Stere, secretara comisiei, a fost redusa la un an si opt luni de inchisoare, pedepsele fiind cu suspendare.

Mihaela Valentina Balint, cadru didactic supraveghetor in cadrul comisiei de bacalaureat, a fost condamnata initial la zece luni de inchisoare cu suspendare pentru permitere a accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii a fost achitata de Curtea de Apel Constanta. Totodata, pentru Veronica Cara pedeapsa a fost majorata de la sase luni la un an si trei luni de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mita.

Cilica Stangaciu, candidat la examenul de bacalaureat, a primit o marire a pedepsei de la sase luni la noua luni de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la dare de mita. Aurel Bobosatu, candidat la examenul de bacalaureat, Gabriela Alexoiu si Viorel Urziceanu, parintii unor candidati la examenul de bacalaureat, au ramas cu pedepsele date de Tribunalul Constanta, adica patru luni de inchisoare cu suspendare pentru fiecare, pentru complicitate la dare de mita.

Prin sentinta Curtii de Apel Constanta lui Gheorghe Amza si lui Florin Padureanu li se interzice sa mai ocupe functii in comisii de organizare si examinare in cadrul sistemului national de invatamant, pe o perioada de doi ani dupa executarea sau considerarea ca executata a pedepselor inchisorii.

Decizia Curtii de Apel Constanta este definitiva.

Cele 12 persoane au fost trimise in judecata de procurorii DNA in august 2013.

Procurorii aratau, in rechizitoriul trimis instantei, ca in cursul lunilor iunie-iulie 2013, Gheorghe Amza, presedintele comisiei de bacalaureat de la Liceul Tehnologic "Ion Banescu" din Mangalia, a primit mita, prin intermediari, de la mai multi candidati la examen, suma totala de 3.000 de euro si contravaloarea cazarii intr-un hotel din statiunea Saturn, in cuantum de 1.863 de lei, si a serviciilor de masa, pentru a-i ajuta sa promoveze fraudulos proba la disciplina chimie.

"In data de 30 iunie 2013, la acelasi examen de bacalaureat, si alte cadre didactice din comisia condusa de Amza Gheorghe au primit prin intermediari, de la mai multi elevi, sume de bani, pentru ca in schimb sa le permita promovarea examenului in mod fraudulos. Concret, inculpatii Padureanu Florin, Tudosa Valeria Maria, Manoleasa Doina, membri ai comisiei, au primit cate 1.000 de lei, Radulescu Ingrid Iulia, vicepresedintele comisiei de bacalaureat, a primit 4.000 de lei, iar Stere Otilia Cornelia, informaticianul liceului si secretarul comisiei, a primit 2.000 de lei", scriau procurorii in documentul citat.

Anchetatorii au stabilit ca Gheorghe Amza si cadrele didactice au primit banii prin intermediul candidatilor la examen Bobosatu si Stangaciu, precum si al parintilor Alexoiu si Urziceanu, care inaintea examenului au strans bani de la elevii care se pregateau sa sustina examenul la Liceul "Ion Banescu" din Mangalia.

Procurorii o acuzau pe Cara ca a intermediat contactul dintre Amza si persoanele care strangeau banii de la elevi, a pastrat legatura cu presedintele comisiei de bacalaureat pe toata durata desfasurarii examenului si l-a ajutat sa primeasca o parte din mita.

"In schimbul sumelor de bani primite, la data de 5 iulie 2013, inculpatul Amza Gheorghe, presedinte al comisiei de bacalaureat, impreuna cu Padureanu Florin, Manoleasa Doina si Stere Otilia Cornelia, membri, respectiv secretara a comisiei de bacalaureat, si Balint Mihaela Valentina, asistent in cadrul comisiei de bacalaureat, au pus la dispozitia elevilor rezolvarile subiectelor la proba de chimie, in conditiile in care acestea aveau caracter confidential", se mai arata in documentul citat.