Presedintele Klaus Iohannis va fi prezent, vineri seara, la Sibiu, la spectacolul "Ultima banda a lui Krapp" din cadrul Festivalului International de Teatru. "Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, va fi prezent vineri, 19 iunie, incepand cu ora 21.00, la Sibiu, Sala Thalia, la spectacolul de teatru ᅡUltima banda a lui Krappᅡ din cadrul Festivalului International de Teatru", informeaza Administratia Prezidentiala.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

Spectacolul, cu Klaus Maria Brandauer in rolul lui Krapp, este regizat de Peter Stein. Scenografia ii apartine lui Ferdinand Wogerbauer, iar costumele sunt realizate de Annamaria Heinreich, potrivit informatiilor postate pe site-ul Festivalului International de Teatru de la Sibiu.

"ᅡUltima banda a lui Krappᅡ este o piesa scurta intr-un act, scrisa de Samuel Beckett (1906-1989) in 1958 si care a avut premiera in acelasi an la Royal Court Theatre in Londra, fiind regizata de Donald McWhinnie si cu Patrick Magee in rolul lui Krapp. Actiunea are loc in ziua in care Krapp isi serbeaza varsta de 69 de ani: stand acasa, la biroul sau, batranul scoate din sertar o banda de magnetofon pe care isi inregistrase gandurile despre viata si propria persoana cu 30 de ani in urma - facea acest lucru in fiecare an, din ziua in care implinise 24 de ani. Prin intermediul acestor inregistrari Krapp ᅡsepara graul de neghinaᅡ experientelor si amintirilor sale. Barbatul de 39 de ani pe care il auzim in inregistrare este destul de diferit de cel de pe scena; amandoi impartasesc insa dispretul fata de sinele mai tanar, cel de 24 de ani, si o pofta de banane. Autorul insusi a precizat, sarcastic, ca rezultatul acestui efort teoric a fost un Krapp batran si obosit, a carui seara nu se incheie prea bine. Beckett este un cronicar neclintit al deznadajduirii provocate de existenta limitata, desi este si un adept al incurajarii, atunci cand este pus in fata unei profunde dureri emotionale. Din cand in cand, Krapp rade cu pofta in timp ce asculta vechea banda. Varsta inaintata ii permite sa priveasca unele lucruri cu ironie", mentioneaza sursa citata.

Actorul de origine austriaca Klaus Maria Brandauer, unul dintre invitatii speciali ai editiei din 2015, este cunoscut publicului roman pentru rolul principal din filmul "Mephisto", pentru care a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, precum si pentru rolul din "Out of Africa", ce i-a adus o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar.

Festivalul de Teatru de la Sibiu 2015 se desfasoara intre 12 si 21 iunie. La editia de anul acesta au loc 427 de evenimente din 70 de tari, in 67 de spatii de joc, cu un public estimat la 65.000 de spectatori pe zi, dupa cum a declarat Constantin Chiriac, presedintele Festivalului, la o conferinta de presa din 27 mai.