Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat, joi, la Alba Iulia, ca peste 300 de ofiteri romani pregatiti in institutiile de invatamant militar din tara activeaza, in prezent, in comandamente sau in structuri de conducere ale NATO si ale organismelor militare ale Uniunii Europene, informeaza Mediafax.

Mircea Dusa a spus, la finalul ceremoniei de incheiere a anului scolar de la Colegiul Militar National "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, ca multi din tinerii pregatiti in institutiile de invatamant militar din Romania au ajuns in posturi importante.

"Copiii, tinerii formati in aceste licee au devenit militari deosebiti, au devenit ofiteri, generali si sunt reprezentati astazi in conducerea Statului Major General, dar si in conducerea statelor majore ale categoriilor de forte. De asemenea, foarte multi tineri pregatiti in institutiile noastre de invatamant sunt astazi si activeaza la organismele NATO, la organismele UE, peste 300 de ofiteri sunt in momentul de fata in comandamente sau in structuri de conducere ale NATO si ale organismelor militare ale Uniunii Europene", a afirmat Mircea Dusa.

El a vorbit si de calitatea invatamantului militar romanesc, dand exemplu faptul ca in anii trecuti promovabilitatea la bacalaureat a elevilor din colegiile militare a fost de suta la suta.

"In anii trecuti promovabilitatea in invatamantul militar liceal a fost de 100% si majoritatea elevilor pregatiti de institutiile noastre de invatamant liceal se indreapta in continuare spre invatamantul militar, spre academiile noastre. Si-au ales aceasta profesie de la 14 ani si in cei patru ani de invatamant liceal sunt bine pregatiti pentru aceasta profesie", a sustinut Dusa.

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a participat, joi, la Colegiul Militar National "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, la festivitatile organizate cu ocazia incheierii anului scolar.

In cadrul manifestarii, ministrul l-a premiat si l-a ridicat in grad pe un tanar ofiter care a absolvit recent celebra universitate americana West Point.