La inceputul lunii iunie 2015, inspectorii vamali din cadrul Biroului vamal de frontiera Constanta au descoperit 50 kg frunze uscate de khat, drog de mare risc, aflate in 7 colete venite din Etiopia si Nigeria, informeaza un comunicat de presa al Directiei Generale a Vamilor.

Droguri comandate prin posta din AfricaFoto: ANAF

In urma activitatilor specifice de supraveghere si control desfasurate de inspectorii vamali din cadrul Biroului vamal de frontiera Constanta la punctul de lucru din Oficiul postal nr. 9 au fost retinute in vederea confiscarii 7 colete, in care se aflau aproximativ 50 kg frunze uscate de khat.

Coletele postale au fost expediate 2 din Etiopia si 5 colete din Nigeria, fiind destinate unor persoane fizice cu domiciliul in jud. Constanta, avand continut declarat de "frunze de ceai verde".

Existand suspiciuni cu privire la continutul coletelor, au fost prelevate probe in vederea expertizarii fragmentelor vegetale. Astfel, in fragmentele vegetale au fost identificate substantele: cathinone si cathine, substante prevazute in anexele la Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, cu modificarile si completarile ulterioare, ca fiind droguri de mare risc, arata sursa citate.

Urmare constatarilor efectuate, au fost deschise doua dosare penale pe numele destinatarilor coletelor, iar coletele au fost predate organelor de cercetare penala ca obiect al infractiunii, se mai scrie in comunicat.