Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a inaugurat miercuri, 17 iunie 2015, cu ocazia vizitei efectuate in Republica Moldova, Centrul de Informare al Romaniei de la Comrat, in cadrul Universitatii de Stat din localitate, informeaza MAE.

Intrevederea ministrului Bogdan Aurescu cu Irina Vlah, Bascanul GagauzieiFoto: MAE

In mesajul sau, ministrul Bogdan Aurescu a aratat ca noul Centru isi propune sa faca accesibila informatia obiectiva, corecta, despre realitatile din Romania si sa vina in intampinarea interesului aratat de numerosi locuitori din Gagauzia fata de cunoasterea mai buna a limbii romane.

Centrul poate deveni o platforma de sprijin pentru programe de specializare si perfectionare in limba romana, pentru schimburi diverse intre universitati din Romania si Universitatea de Stat din Comrat, pentru strangerea legaturilor intre comunitatile locale din Romania si Unitatea Teritorial Autonoma Gagauzia din Republica Moldova.

"Suntem deschisi catre toti cei interesati de modernizarea de ansamblu, in spiritul valorilor europene, a Republicii Moldova. Avem in centrul preocuparilor noastre cetatenii Republicii Moldova, indiferent de etnie", a subliniat ministrul Bogdan Aurescu.

In discursul sau in limba romana, guvernatorul Unitatii Teritorial Autonome Gagauzia, Irina Vlah, a multumit in mod deosebit Guvernului Romaniei pentru deschiderea Centrului, subliniind importanta cunoasterii limbii romane de catre cetatenii din Gagauzia.

La ceremonia de deschidere au participat guvernatorul (bascanul) Unitatii Teritorial Autonome Gagauzia (UTAG) din Republica Moldova, Irina Vlah; ministrul culturii al Republicii Moldova, Monica Babuc; vice-ministrul educatiei al Republicii Moldova, Loretta Handrabura presedintele Adunarii Populare a UTAG, Dmitrii Constantinov si rectorul Universitatii de Stat din Comrat, Zinaida Arikova.

De asemenea, au asistat reprezentanti ai conducerii Universitatilor "Andrei Saguna" din Constanta si "Dunarea de Jos" din Galati, cadre didactice si studenti ai Universitatii de Stat din Comrat, precum si un numeros public.

In cadrul prezentei la Comrat, ministrul Bogdan Aurescu a avut o intrevedere cu guvernatorul Unitatii Teritorial Autonome Gagauzia, Irina Vlah. Aceasta a aratat deschiderea entitatii gagauze pentru proiecte concrete dezvoltate cu Romania si unitati administrativ teritoriale din Romania.

Ministrul roman de externe a subliniat in discutie oportunitatile de cooperare existente, pe baza proiectelor deja puse in aplicare: 35 de gradinite din Gagauzia sunt deja in proces de reabilitare in cadrul grantului de 23 de milioane de euro acordat anul trecut de Romania, 6 din cele 100 de microbuze scolare au fost aduse in UTAG, iar proiectul Fondului NATO privind distrugerea pesticidelor si substantelor chimice periculoase din Republica Moldova, al carui natiune-lider este Romania va beneficia de un sprijin suplimentar de 450 de mii de euro, cu aplicare si intr-o serie de localitati din Gagauzia.

Irina Vlah a multumit pentru sprijinul acordat deja si a exprimat interesul pentru extinderea si in Gagauzia a proiectului SMURD, implementat cu succes in regiunea Balti a Republicii Moldova.

De asemenea, a fost de acord cu sugestiile ministrului roman de externe de a folosi oportunitatile oferite de cooperarea in cadrul Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, din care Gagauzia face parte din 2014, precum si de Programul Operational Comun Romania-Republica Moldova 2014-2020 pentru proiecte cu judete limitrofe din Romania, se arata in comunicatul MAE.

Centrul de informare al Romaniei de la Comrat este o unitate de informare, promovare si predare a limbii romane si a elementelor de cultura si civilizatie romaneasca, fara personalitate juridica, care isi desfasoara activitatea in cadrul Universitatii de Stat din Comrat.

Centrul are, intre atributii, asigurarea conditiilor didactice si materiale pentru studierea limbii romane de catre studenti, profesori si publicul interesat din regiune; gazduirea unor evenimente culturale si de diplomatie publica si culturala; promovarea culturala, educationala si turistica a Romaniei; informarea cu privire la principalele evolutii din sfera sociala, economica si publica din Romania, inclusiv cele derivate din statutul Romaniei de stat membru al Uniunii Europene; sprijinirea catedrei de limba romana din cadrul Universitatii de Stat din Comrat.

Spatiul pentru gazduirea Centrului a fost pus la dispozitie de Universitatea de Stat din Comrat, iar dotarile au fost asigurate de MAE prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni.