Ministerul rus de Externe critica planul NATO de a instala echipamente militare suplimentare in state est-europene, inclusiv in Romania, exprimand speranta ca ratiunea va prevala pentru a nu se ajunge la "o confruntare militara" cu "consecinte grave". Referitor la informatiile privind suplimentarea capacitatilor militare in tari est-europene precum Romania, Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia si Ungaria, "putem spune ca ni se confirma ca Statele Unite si aliatii lor par sa submineze principalele prevederi ale Tratatului fondator Rusia-NATO din anul 1997", precizeaza Ministerul rus de Externe, potrivit Mediafax.

"Washingtonul prezina o serie de argumente pentru justificarea suplimentarii capacitatilor, evocand necesitatea sporirii increderii intre aliatii europeni in fata asa-numitei ᅡamenintari ruseᅡ. In realitate, atat Statele Unite, cat si tarile europene sunt constiente ca ᅡamenintarea rusaᅡ nu este altceva decat un simplu mit", adauga diplomatia de la Moscova, denuntand o "campanie de propaganda" a NATO care are rolul de a justifica ingerinte occidentale in Ucraina.

Criticand strategia SUA de suplimentare a capacitatilor militare in tarile de pe flancul estic al NATO, Ministerul rus de Externe exprima speranta ca "ratiunea va prevala" si ca situatia din Europa "nu va aluneca spre o confruntare militara cu consecinte periculoase".

Oficiali americani au declarat ca Pentagonul intentioneaza sa stationeze armament greu si 5.000 de militari in cateva state est-europene, in efortul de disuasiune a unei agresiuni ruse in Europa. Conform surselor citate, necesarul de echipament pentru 150 de militari va fi stationat in fiecare dintre cele trei tari baltice: Lituania, Letonia si Estonia. Echipamente suficiente pentru o companie sau un posibil batalion - aproximativ 750 de militari - vor fi stationate in Polonia, Romania, Bulgaria si posibil Ungaria.

In replica, generalul Iuri Iakubov, un oficial din cadrul Ministerului rus al Apararii, a declarat ca aceste masuri reprezinta "cele mai agresive actiuni ale Pentagonului si ale NATO" de dupa sfarsitul Razboiului Rece. "Rusia nu va avea alta optiune, decat cea a suplimentarii trupelor si capacitatilor militare pe flancul vestic", a atras atentia Iakubov, citat de Interfax.

Potrivit oficialului militar, Rusia ar urma sa trimita tancuri, sisteme de artilerie si unitati aeriene in apropierea statelor est-europene membre NATO. De asemenea, va fi accelerat ritmul instalarii rachetelor Iskander in enclava rusa Kaliningrad si vor fi trimise trupe suplimentare in Belarus, potrivit Reuters.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei, a evitat comentariile pe aceasta tema. "Nu exista declaratii din partea Statelor Unite, astfel ca deocamdata nu pot comenta. Vom comenta daca va fi transmis un comunicat oficial din partea Washingtonului", a spus Peskov.