Masivul vulcanic Ciomatu din Muntii Harghitei are potentialul de a se reactiva, in ciuda faptului ca este stins de peste 30.000 de ani, potrivit unui studiu realizat de o echipa de vulcanologi de la Academia de Stiinte din Ungaria si de la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta, citat de Mediafax. Szabolcs Harangi, coordonatorul echipei de cercetatori maghiari, a declarat, luni, pentru postul de televiziune public M1 ca a dezvoltat alaturi de colegii sai o noua metoda de analiza a camerelor magmatice. Cercetatorii maghiari au studiat, de asemenea, cateva metode de previzionare a activitatii vulcanice.

Vulcanul Ciomatu a erupt pentru ultima oara in urma cu aproximativ 32.000 de ani si nu prezinta semne de reactivare. Totusi, aceasta posibilitate exista in continuare, precizeaza autorii studiului.

Studiul savantilor maghiari va fi prezentat pe larg intr-un articol ce va fi publicat in Journal of Volcanology and Geothermal Research in toamna acestui an.

Metodele lor de analiza si previziune pot fi aplicate si in cazul altor vulcani stinsi, care exista in numar mare in lumea intreaga.

Masivul Ciomatu - Puturosu este un vulcan stins ce face parte structural si pozitional din grupa Muntilor Harghitei. Reprezinta cea mai recenta structura a acestora si apartine de lantul muntos al Carpatilor Orientali. Cel mai inalt pisc este Varful Ciomatu Mare, care are o inaltime de 1.301 metri.

In interiorul craterelor Muntelui Ciomatu s-au format lacul Sfanta Ana si Tinovul Mohos - o rezervatie naturala de tip floristic si faunistic.