Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni, intrebat cum va mai coabita cu premierul Victor Ponta, in conditiile in care nu il informeaza in ceea ce priveste politica externa, un atribut exclusiv al Presedintiei, ca nu are deocamdata un raspuns. Seful statului a precizat ca a aflat de vizita premierului la Baku din surse, dupa ce a plecat si ca nu a vorbit cu acesta in ultimele doua zile.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

Klaus Iohannis, a sustinut o declaratie de presa la Aeroportul International "Henri Coanda" din Otopeni, inaintea vizitei oficiale in Republica Croatia.

Premierul Victor Ponta a ajuns, vineri dupa-amiaza, in Azerbaidjan, pentru a asista la ceremonia organizata la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku, relateaza site-ul de stiri Azertag.az. La coborarea din avion pe Aeroportul international "Heidar Aliev" din apropiere de Baku, Ponta a fost intampinat de oficiali din cadrul Ministerului azer de Externe si de reprezentanti ai Comitetului de organizare a Jocurilor Europene 2015. In imaginile transmise de la ceremonie, Ponta poate fi vazut in spatele presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, la deschiderea Jocurilor Olimpice.

  • Declaratia sustinuta de Klaus Iohannis (sursa: Administratia Prezidentiala)

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Buna ziua. In aceasta dupa-amiaza voi efectua o vizita oficiala in Republica Croatia, la invitatia Presedintelui tarii, doamna Kolinda Grabar-Kitarovic. Voi avea convorbiri oficiale cu seful statului, cu prim-ministrul Zoran Milanovic si cu presedintele Parlamentului, Josip Leko. Este prima mea vizita in calitate de Presedinte al Romaniei in regiunea Balcanilor, este prima vizita a unui sef de stat din Romania care se face in Croatia, dupa ce Croatia a devenit membra a Uniunii Europene. Continui, astfel, seria contactelor europene, de data aceasta cu un stat din regiunea Balcanilor de Vest, care pentru Romania are o mare importanta. Exista de ambele parti dorinta de a da, de la cel mai inalt nivel, un nou impuls dialogului si relatiilor bilaterale. In egala masura, suntem interesati de o cooperare stransa, care vizeaza consolidarea perspectivei europene a statelor din regiunea Balcanilor.

Relatiile bilaterale dintre Romania si Croatia s-au dezvoltat constant in ultimii ani, in special dupa aderarea Croatiei la Uniunea Europeana. Romania si Croatia au multe obiective comune pe care le pot realiza mai bine impreuna: cooperarea in cadrul Uniunii Europene, unde avem interese si pozitii similare sau apropiate, intensificarea legaturilor economice, cooperarea in cadrul regiunii Dunarii, valorificarea oportunitatilor oferite in acest sens de Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii. Discutiile la Zagreb se vor axa pe aceste teme, dar vom avea si un schimb de opinii privind evolutiile din vecinatatea Uniunii Europene si alte teme internationale de actualitate. Voi transmite interlocutorilor din Croatia dorinta noastra pentru o cooperare regionala mai stransa, care sa contribuie la asigurarea securitatii si prosperitatii in regiunea Balcanilor si a vecinatatii estice a Uniunii Europene. Doua-trei intrebari, daca aveti.

Intrebare: Cand si de la cine ati aflat ca premierul Victor Ponta va pleca in Azerbaidjan la Baku?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Faptul ca prim-ministrul s-a dus la Baku, l-am aflat, cum ziceti dumneavoastra, din surse, dupa ce a plecat.

Intrebare: Si ati mai vorbit cu dumnealui in ultimele doua zile?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nu.

Intrebare: Asadar, nu v-a sunat sa va spuna "La multi ani" sau sa va spuna ca pleaca la Istanbul sa se opereze.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nici Baku, nici "La multi ani", nici Turcia, nu m-a sunat.

Intrebare: Si atunci cum veti mai coabita cu el, in conditiile in care nu va informeaza in ceea ce priveste politica externa, un atribut exclusiv al dumneavoastra?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, e buna intrebarea. Inca nu am un raspuns.

Intrebare: Domnule Presedinte, am o intrebare tot legata de domnul premier Victor Ponta, care s-a declarat dezamagit de dumneavoastra, intr-un interviu acordat unui cotidian francez. A spus ca in ultimele zile nu ati mai jucat rolul de arbitru, ca ati fost de partea unui singur partid, a partidului dumneavoastra, PNL si ca cel mai probabil, se fac presiuni mari asupra dumneavoastra din partea anturajului. Cum ii raspundeti?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, probabil, dumnealui a inteles ca asteptarile pe care le are electoratul de la mine sunt un fel de presiuni. Nu stiu daca asa o fi, dar intr-adevar ma simt foarte obligat fata de romani sa am grija ca in Romania coruptia sa fie pe cat se poate de mult eradicata.

Intrebare: Motiunea de cenzura a PNL a picat la vot in Parlament. Cum vedeti modul in care s-au mobilizat liberalii? Au fost putin peste 20 de voturi in plus fata de cat avea partidul.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Acesta a fost nivelul de mobilizare la care s-a putut ajunge, mai mult nu cred ca am ce sa spun aici.

Intrebare Vedeti vreo sansa in viitorul apropiat ca PNL sa se mobilizeze mai bine pentru a darama Guvernul Ponta?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Eu intotdeauna sper in mai bine.

Intrebare: Daca-mi permiteti...

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Astea au fost deja trei intrebari, multumesc! Va doresc o zi buna, la revedere!