Seful Cancelariei Prezidentiale, Dan Mihalache, a declarat pentru Realitatea TV ca Presedintia nu a fost informata de deplasarea premierului Victor Ponta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene de la Baku, eveniment boicotata de majoritatea liderilor din Uniunea Europeana, si ca prezenta acestuia la ceremonie este o greseala, informeaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Mi-ar fi facut placere sa fiu in numele presedintelui Romaniei, dar sunt anumite lucruri pe care trebuie sa le luam in considerare cand dam curs unor asemenea invitatii. Atunci cand am vazut ca toti cei din Uniunea Europeana merg la un nivel de reprezentare foarte redus, am decis si eu sa nu mai merg. Noi nu am fost informati (ca premierul Ponta va fi prezent la Baku-n.r.), prezenta premierului Romaniei, daca ma intrebati pe mine, mi se pare o greseala de politica externa", a spus Mihalache la Realitatea TV, intrebat cum comenteaza faptul ca Ponta s-a dus la Baku desi liderii europeni au anuntat ca vor boicota deschiderea Jocurilor Europene si nu vor fi prezenti, din cauza problemelor din Azerbaidjan legate de respectarea drepturilor omului.

El a precizat totusi ca a fost primita informatia ca Ponta va pleca in Azerbaidjan, dar nu de la acesta, ci "din alte surse".

In urma cu o luna, presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta au avut un schimb de replici, dupa ce prim-ministrul a efectuat un turneu in tari din Golf fara sa anunte Presedintia, Iohannis spunand atunci ca "este o metoda inedita de a face politica externa, fiecare de capul lui", iar Ponta raspunzandu-i ca el este bine primit de toata lumea si i se mai intampla sa mearga "de capul" sau.

Ulterior, Ponta a avut o discutie cu Iohannis, la finalul careia a precizat ca a fost "o lipsa de comunicare", ca textul Constitutiei stabileste atributii de politica externa si pentru premier, dar ca vor fi evitate in viitor probleme similare.

Premierul Victor Ponta a ajuns, vineri dupa-amiaza, in Azerbaidjan, pentru a asista la ceremonia organizata la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku, relateaza site-ul de stiri Azertag.az. La coborarea din avion pe Aeroportul international "Heidar Aliev" din apropiere de Baku, Ponta a fost intampinat de oficiali din cadrul Ministerului azer de Externe si de reprezentanti ai Comitetului de organizare a Jocurilor Europene 2015, scrie Mediafax.

In imaginile transmise de la ceremonie, Ponta poate fi vazut in spatele presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, la deschiderea Jocurilor Olimpice.

Dintre toti liderii politici europeni, la festivitatile din Azerbaidjan s-au afisat numai presedintele Rusiei, Vladimir Putin, Alexandr Lukasenko, presedintele Belarusului, si Recep Erdogan, presedintele Turciei. Liderii UE au boicotat ceremonia, cu exceptia Printului Albert de Monaco, informeaza Adevarul.

Contactat de reporterii Digi24, purtatorul de cuvant al premierului a confirmat ca Victor Ponta se afla in capitala azera. Potrivit agendei premierului, Victor Ponta era asteptat la Budapesta, la o intalnire a socialistilor europeni.

Reamintim ca, in februarie anul trecut, o fotografie care il infatisa pe Victor Ponta la dineul oferit de Vladimir Putin cu ocazia deschiderii JO Soci 2014, alaturi de "lideri importanti de stat si de guvern", a fost stearsa de pe pagina de Facebook a premierului.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene de la Baku s-a desfasurat vineri seara in capitala Azerbaidjanului. Echipa olimpica a Romaniei va avea in componenta 147 de sportivi, 83 de baieti si 64 de fete, la Jocurile Europene de le Baku, programate in perioada 12-28 iunie, acestia urmand sa participe la 22 de sporturi si discipline sportive.

Prezenta premierului Victor Ponta, la Baku, alaturi de lideri politici controversati, chiar in ziua in care a fost subiectul unei motiuni de cenzura cu un pronuntat caracter european si democratic, ridica semne de intrebare cu privire la preocuparile guvernarii intr-o perioada atat de agitata politic, dar si la agenda de politica externa a sefului Guvernului roman, se acuza intr-un comunicat PNL semnat de Ionut Stroe, purtatorul de cuvant al liberalilor

"Prezenta-surpriza a primului ministru Victor Ponta in Azerbaidjan sa fie cumva vreo rasplata sau o multumire a zilei de ieri din Parlamentul tarii, cand o majoritate controlata de PSD l-a salvat de motiunea de cenzura?", scrie sursa citata.

PNL atrage atentia asupra preferintelor pe care le manifesta Ponta pentru compania unor conducatori de stat controversati, unii dintre ei recunoscuti ca fiind promotori ai unor practici anti-democratice.