Fostul ministru de externe, Mihai Razvan Ungureanu, este propunerea la sefia SIE pe care pesedintele Traian Basescu o trimis-o luni Parlamentului. Seful statului anuntase ca in prima zi dupa referendum si euroalegeri va face nominalizarea, dar nu a dat nume. Varianta Ungureanu la SIE fusese insa vehiculata in presa inca de saptamana trecuta. Ungureanu, spun apropiatii sai, ar fi acceptat oferta presedintelui pe motiv ca "reprezentarea externa a Romaniei este la pamant".

Seful statului mizeaza se pare pe faptul ca Mihai Razvan Ungureanu este agreat cel putin de o parte din PNL si PSD, astfel ca Parlamentul l-ar putea vota fara probleme. Potrivit legii, Ungureanu urmeaza sa fie audiat in comisiile de specialitate si votat apoi in plenul Parlamentului. Sefia SIE a ramas vacanta din luna aprilie, dupa demisia fostului consilier prezidential Cludiu Saftoiu.

In prezent, interimatul este asigurat de adjunctul Silviu Predoiu. Un alt liberal care spera sa fie nominalizat la sefia SIE este Stejarel Olaru, consilierul pe probleme de securitate al premierului Tariceanu. Presa a scris despre o posibila numire a lui Olaru in fruntea spionajului extern in perioada in care Nicolae Vacaroiu a ocupat functia de presedinte interimar.

  • Mihai Razvan Ungureanu a demisionat in 4 februarie din functia de ministru de externe. Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a solicitat demisia pe motiv ca l-a informat doar pe seful statului despre situatia a doi muncitori romani (Nelu Ilie si Adrian Gancean) retinuti si eliberati in Irak. Cei doi, angajati la o bază militară americană în calitate de subcontractori, fuseseră acuzaţi de spionaj. Premierul Tariceanu afirmase ca a aflat din presa despre cazul celor doi romani retinuti in Irak. Potrivit unor interpretari, premierul s-a grabit sa-i ceara demisia suspectandu-l pe fostul ministru de externe de o prea mare apropiere de Cotroceni. Ungureanu a explicat ca isi da demisia de onoare dar si-a meninut opinia ca din punct de vedere legal nu avea obligatia sa-l informeze si pe seful Guvernului. A gestionat momentul de criza cu maxima precautie, cautand sa-si pastreze o buna relatie si cu liberalii, si cu seful Guvernului. A ramas in PNL, iar la scurt timp premierul Tariceanu avea sa declare ca sa gandeste sa-i propuna "o responsabilitate in cadrul partidului, aceea de a conduce lista PNL pentru alegerile pentru Parlamentul European".
  • Fostul ministru a intrat din nou in conflict cu liderii PNL dupa ce si-a anuntat retragerea de pe lista pentru alegerile europarlamentare. Ungureanu a refuzat oferta pe motiv ca n-a fost consultat. A evitat din nou criticile impotriva liderilor liberali, reprosandu-le doar ca i-au anuntat candidatura fara sa-l consulte in prealabil. Ungureanu si-a motivat retragerea de pe lista  invocand, intre altele, probleme de familie. Pe de alta parte, liderii PNL declarasera ca au discutat cu Ungureanu si ca au obtinut acceptul sau inainte de a-l anunta public in fruntea listei de candidati la Parlamentul European.
  • Mihai Razvan Ungureanu (39) a mai ocupat functia de secretar de stat in ministerul de externe intre 1998 si 2001. De la externe a plecat în funcţia de director general – emisar regional al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) şi coordonator-adjunct al Iniţiativei de Cooperare Sud-Est Europeană (SECI) (2003-2004), ambele cu sediul la Viena. Ungureanu a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universităţii "Al.I. Cuza" din Iasi. Inainte de 89, a fost membru supleant in CC al UTC.