Curtea de Apel Bucuresti a respins joi cererea presedintelui Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, care i-a chemat in judecata pe 6 membri CNA, din cauza ca i-au redus atributiile la conducerea Consiliului, prin modificarea Regulamentului de Organizare si Functionare (ROF). Dosarul prin care Laura Georgescu, presedintele CNA, i-a chemat in judecata pe sase dintre actualii sai colegi - Valentin Jucan, Monica Gubernat, Rasvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Calin Cristea si Viorel-Vasile Buda, dar si institutia CNA a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti pe 9 martie, la Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal.

Primul si singurul termen in acest dosar a avut loc joi. Astfel, printr-o hotarare pronuntata joi, Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a respins cererea Laurei Georgescu de chemare in judecata a colegilor sai "pentru lipsa procedurii prealabile". Totodata, instanta a admis "exceptia inadmisibilitatii invocata de parati".

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs in 15 zile de la comunicare.

Contactata joi seara de Mediafax, Laura Georgescu, presedintele CNA, a declarat ca se supune hotararii instantei. "De altfel, tin sa mentionez ca a fost respinsa actiunea pe o exceptie procedurala si, in consecinta, nici acum nu avem o opinie a instantei daca avem de-a face cu un ROF legal sau ilegal", a declarat Laura Georgescu.

Obiectul procesului este anularea unui act administrativ al Consiliului National al Audiovizualului, respectiv a deciziei 530 (Regulamentul de Organizare si Functionare al CNA) din 16 septembrie 2014, potrivit informatiilor publicate pe portalul instantelor de judecata.

In plus, in acest proces, Laura Georgescu a solicitat instantei "obligarea paratilor la plata de daune morale in cuantum de 12.000 de lei". De asemenea, Georgescu a cerut instantei "obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata".

In documentele depuse la Curtea de Apel Bucuresti, Laura Georgescu a spus ca, prin punerea in aplicare a noului ROF, din luna septembrie 2014 si pana in prezent, ea nu si-a mai putut exercita functia pentru care a fost investita de Parlamentul Romaniei. "(...) 90 la suta din personalul aparatului tehnic si de specialitate al CNA nemaifiindu-mi in directa subordonare ierarhica, fapt care a condus la insubordonare si la imposibilitatea exercitarii de catre mine a actului de conducere, ceea ce s-a repercutat negativ asupra starii mele psihice si asupra situatiei mele sociale, inclusiv in plan familial si profesional, prin atingerile aduse onoarei si demnitatii mele", a spus Laura Georgescu in respectivele documente.

"De aceea, consider ca aplicarea acestui ROF a avut ca rezultat un haos total institutional si un blocaj fara iesire si ca prin aplicarea acestuia mi s-au cauzat grave prejudicii aduse onoarei, cinstei, demnitatii, prestigiului si reputatiei mele, prejudiciile produse prin insulte, calomnii, defaimari, aprecieri nefavorabile, inclusiv cele privind reputatia si probitatea mea profesionala", a mai spus Laura Georgescu.

Dupa ce Laura Georgescu i-a dat in judecata pe cei sase membri ai CNA, Radu Calin Cristea a spus, in sedinta Consiliului din 31 martie, ca, in circumstantele actuale, "comunicarea institutionala" cu Georgescu a devenit din punctul sau de vedere "toxica". De asemenea, el a vorbit despre "evolutiile negative" care au loc la nivel institutional in CNA.

"Cred ca de la Burebista pana la Laura Georgescu nu s-a mai pomenit vreun sef de popor, de trib, de institutie, care sa-si dea in judecata poporul, tribul, institutia. Este ceva fara precedent (...) Si va pot asigura de pe acum ca veti ramane in istoricul institutiilor publice din Romania ca un personaj unicat, speram irepetabil", a spus Radu Calin Cristea adresandu-i-se atunci Laurei Georgescu.

El a mai spus ca ceea ce il "indispune nespus" este continutul plangerii formulate de Laura Georgescu in instanta, in care aceasta a spus ca aplicarea noului ROF al CNA a dus la imposibilitatea exercitarii de catre aceasta a actului de conducere, ceea ce s-a repercutat negativ asupra starii sale psihice si asupra situatiei sale sociale, inclusiv in plan familial si profesional, prin atingerile aduse onoarei si demnitatii sale.

La randul sau, membrul CNA Rasvan Popescu (care intre timp a devenit vicepresedinte al Consiliului, n.r.) a spus ca membrii Consiliului care au votat noul ROF nu si-au propus la momentul votului sa ii afecteze "onoarea si demnitatea" Laurei Georgescu. "(...) am incercat doar sa rezolvam administrativ o stare de tensiune care se regasea in institutie si care ajunsese la paroxism", a spus Rasvan Popescu, in sedinta din 31 martie. El a precizat ca membrii CNA care au votat ROF-ul au facut acest lucru nu pentru ei, ci pentru oamenii care lucreaza in CNA si pentru functionarea institutiei. Acesta a spus, totodata, ca este fara precedent gestul Laurei Georgescu "de a cere daune propriei institutii".

De cealalta parte, Laura Georgescu, presedintele CNA, a declarat pe 13 martie, pentru Mediafax, ca a dat in judecata 6 membri ai CNA si a cerut instantei anularea ROF al institutiei, din cauza ca unele articole din acest document incalca Legea audiovizualului, precizand ca toate eforturile pe care le-a facut pentru corectarea ROF au ramas fara rezultat. Ea a mai spus atunci ca instanta de judecata a ramas singura solutie pentru ca ROF-ul sa redevina legal.

Totodata, pe 31 martie, Laura Georgescu a declarat pentru presa prezenta la sedinta Consiliului ca prin cererea adresata instantei si-a exercitat dreptul constitutional de a solicita anularea unui act administrativ. "E dreptul oricarui cetatean. El vine ca urmare a unor diligente de sase luni in care nu am reusit sa ii conving pe cei sase colegi ca se incalca nu o lege, nu doua, peste cinci legi in acest moment cu ROF-ul care este votat din 11 septembrie 2014 (...)", a spus atunci Laura Georgescu.

Ea a precizat ca principalii vizati in acest proces sunt sase membri ai CNA - Valentin Jucan, Monica Gubernat, Rasvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Calin Cristea si Viorel Vasile Buda -, pentru ca au aprobat respectivul ROF fara a solicita si fara a avea un punct de vedere al Serviciului Juridic si Reglementari din CNA. Potrivit lui Georgescu, acesta este motivul pentru care institutia CNA a fost chemata ca parte in acest proces.

In ceea ce priveste daunele morale solicitate prin acest proces, cate 2.000 de lei de la cei sase membri chemati in instanta, Laura Georgescu a spus: "Va reamintesc ca blocajul din iulie era generat de grupul PDL, care nu participa la sedinte dintr-o sceneta, pe care tot instanta va dovedi ca mi-a fost contrafacuta pe o alta speta, si, atata vreme cat de atunci au existat nenumarate acte de colegialitate ale celor sase membri, imi rezerv dreptul sa cer daune morale dansilor si cheltuieli de judecata tot dansilor".

Laura Georgescu a mai spus ca, in iulie si august 2014, trei dintre colegii sai - Narcisa Iorga (care nu mai este in prezent membru al CNA, n.r.), Florin Gabrea si Valentin Jucan (care au fost numiti in Consiliu de Parlament, cu sustinerea fostului presedinte Traian Basescu, respectiv a PDL, n.r.) - boicotau CNA, incercand sa o determine pe Georgescu sa renunte "la ceea ce face cu respectarea legii".

Totodata, Laura Georgescu a subliniat ca cei sase membri CNA Valentin Jucan, Monica Gubernat, Rasvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Calin Cristea si Viorel Vasile Buda sunt dati in judecata in acest proces, nefiind vizata direct institutia CNA. "Membrii sunt dati in judecata, nu institutia a modificat ROF", a spus Laura Georgescu.

Intrebata la cine s-a referit atunci cand a cerut Curtii de Apel Bucuresti "obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata", Laura Georgescu a spus ca instanta va decide acest lucru. "Instanta isi va spune cuvantul, instanta va hotari ce se intampla mai departe. Exista varianta sa pierd eu, e la fel de posibil, e la fel de corect", a spus, la momentul respectiv, Laura Georgescu.

In sedinta CNA din 11 septembrie 2014, opt membri ai Consiliului (Viorel Buda, care la momentul respectiv era vicepresedintele CNA, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Florin Gabrea, Radu Calin Cristea, Rasvan Popescu, Narcisa Iorga si Cristina Trepcea) au votat o decizie care modifica Regulamentul de Organizare si Functionare al institutiei.

Prin acea decizie, care a fost adoptata in absenta Laurei Georgescu si impotriva careia a votat doar membrul CNA Christian Mititelu (caruia i s-a incheiat intre timp mandatul in CNA, n.r.), atributiile lui Georgescu la conducerea CNA au fost reduse. De altfel, in acea sedinta a Consiliului, membrul CNA Valentin Jucan a declarat jurnalistilor ca, prin adoptarea noului ROF, presedintele CNA, Laura Georgescu, "nu mai are putere".

Una dintre modificarile aduse prin respectiva decizie a CNA a fost aceea ca toate directiile institutiei, mai putin cea de audit, au trecut in subordinea intregului Consiliul si nu a presedintelui, ca pana la momentul respectiv.

Potrivit unor alte prevederi ale ROF-ului adoptate la momentul respectiv, sedintele publice ale CNA sunt conduse de atunci de fiecare membru al Consiliului, in ordine alfabetica, nu doar de presedintele Laura Georgescu.

Desi aceasta varianta a ROF a fost adoptata in sedinta CNA din 11 septembrie 2014, la care Laura Georgescu nu a fost prezenta, aceasta a semnat ulterior, respectiv pe 16 septembrie 2014, acest document.

In aceeasi sedinta din 16 septembrie 2014, Viorel Vasile Buda, care era vicepresedinte al CNA, a anuntat ca demisioneaza din aceasta functie, din motive personale, si ca va continua sa isi desfasoare activitatea ca membru.

Inainte de acest anunt, sedintele CNA fusesera conduse in general de Viorel Vasile Buda, in absenta presedintelui Laura Georgescu, pe fondul neintelegerilor dintre unii membri ai Consiliului.

Decizia de modificare a ROF al CNA a venit in urma audierii unor membri ai CNA, pe 27 august 2014, in Comisia de Cultura a Senatului. Audierea a avut loc din cauza neintelegerilor dintre membrii Consiliului, care cereau demisia Laurei Georgescu pe fondul aparitiei in media a unor inregistrari in care aceasta ar fi folosit un limbaj injurios.

Mandatele Narcisei Iorga si Cristinei Trepcea in CNA au expirat in octombrie 2014, in timp ce Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Florin Gabrea, Radu Calin Cristea si Rasvan Popescu sunt si in prezent membri ai Consiliului, alaturi de Laura Georgescu.

Faptul ca mandatele Narcisei Iorga si Cristinei Trepcea au expirat in octombrie 2014 ar putea fi motivul pentru care acestea nu au fost chemate in instanta in acest proces.