Cinci barbati acuzati de uciderea, in 2011, a omului de afaceri din Bacau Valeriu Damian au fost condamnati la inchisoare intre 15 si 18 ani, nepotul victimei, judecat pentru instigare dupa ce ar fi comandat asasinatul, primind cea mai mare pedeapsa, insa sentinta Tribunalului Bacau nu e definitiva.

Tribunalul Bacau a dat sentintele, miercuri, pentru primul lot judecat in cazul asasinarii omului de afaceri Valeriu Damian, pedepsele - care nu sunt insa definitive - fiind cuprinse intre 15 si 18 ani de inchisoare, in functie de implicarea fiecarei persoane in acest caz, transmite Mediafax.

Astfel, Andrei Trofim a fost condamnat la 17 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav, talharie si violare de domiciliu.

Nepotul omului de afaceri ucis, Mihaita Mincioaga, a primit o pedeapsa mai mare, adica 18 ani de inchisoare, pentru instigare la omor deosebit de grav, talharie si violare de domiciliu. Barbatul este acuzat ca ar fi comandat asasinarea lui Valeriu Damian dupa ce acesta din urma a incercat sa ii ia toate afacerile lasate inainte de a merge la inchisoare, inclusiv cele dezvoltate pe perioada cat fusese incarcerat.

Doi frati din Republica Moldova, Tudor si Grigore Druta, cei care au organizat asasinatul prin identificarea locului si filajul lui Valeriu Damian, au fost condamnati la 17 ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav, violare de domiciliu si talharie.

Tot in acest dosar, Nicusor Ghinadi, cel care a intermediat legatura intre nepotul omului de afaceri Valeriu Damian si cei doi frati moldoveni pentru a pune la cale asasinatul, a primit cea mai mica pedeapsa, de 15 ani de inchisoare, pentru instigare la omor deosebit de grav.

In ceea ce ii priveste pe ceilalti cinci basarabeni acuzati de uciderea lui Valeriu Damian, acestia vor fi judecati intr-un alt dosar, tot pentru omor deosebit de grav, dupa ce procurorii au dispus disjungerea cauzei intrucat prinderea autorilor crimei s-a facut la cateva luni de la comiterea asasinatului.

Ultimul identificat de autoritatile judiciare a fost basarabeanul Iurie Procopenco, prins in Ucraina si adus in Romania in 5 mai 2015, cu o cursa aeriana de linie, pe Aeroportul "Henri Coanda".

Iurie Procopenco, Ramazan Murtazaliev - fost luptator profesionist, Sergiu Cebotari, Petru Calamanov, Alexei Vijiila, alaturi de Andrei Trofim, condamnat deja, sunt acuzati de omor deosebit de grav si tentativa de talharie, dupa ce l-au torturat pe Damian, cauia i-au legat mainile si picioarele cu banda adeziva si l-au asfixiat in incercarea de a-l determina sa spuna unde tine banii.

Dupa comiterea omorului, cei sase moldoveni au fugit in Republica Moldova.

In luna aprilie 2012, cei sase au fost prinsi in regiunea Nicolaevsk din Ucraina, dupa comiterea unei talharii prin aceeasi metoda ca si in cazul Damian. Anchetatorii ucrainieni au arestat atunci numai cinci dintre suspecti, Andrei Trofim fiind lasat in libertate.

Acesta a semnat un autodenunt in care a descris cu lux de amanunte cum a fost omorat, in Romania, Valeriu Damian si a mentionat ca, atunci cand si-a dat seama ca victima este in stare grava, a incercat sa o resusciteze.

Omul de afaceri bacauan Valeriu Damian a fost gasit mort in locuinta sa din judetul Bacau in luna august 2011, de catre sotia sa, care a sunat la numarul unic de urgenta 112.

Valeriu Damian avea picioarele legate si mai multe urme de lovituri pe corp.

Omul de afaceri Valeriu Damian (66 de ani) era casatorit si avea doua fete.

Valeriu Damian detinea mai multe benzinarii si magazine cu piese auto.

In 2004, Vasile Damian si fratele lui, Nicusor Damian, au fost arestati pentru ca au oferit magistratului Vasile Doana 100.000 de dolari mita pentru fi oprite cercetarile procurorilor anticoruptie in cazul lor.

Cei doi au fost condamnati definitiv de instanta suprema la trei ani de inchisoare cu executare, pentru dare de mita. Ei au cerut ulterior intreruperea executarii pedepsei, din motive medicale.

Referitor la fratii Grigore si Tudor Druta, cetateni romani de origine basarabeana, stabiliti la Iasi, surse din randul anchetatorilor declarau, pentru Mediafax, ca ei sunt banuiti ca l-au gazduit pe teritoriul Romaniei pe Vitalie Proca, asasinul profesionist care, in data de 26 noiembrie 2012 a comis tentativa de asasinat din cartierul bucurestean Vitan.

De altfel, Vitalie Proca a fost angajat de catre fratii Bogdan si Razvan Mararu prin intermediul lui Ion Druta, fratele celor doi basarabeni.

Fratii Druta aveau legaturi cu Proca dupa ce unul dintre ei fusese inchis impreuna cu acesta intr-un penitenciar din Federatia Rusa.