Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o Hotarare prin care se aloca suma de 689.000 lei, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2015, catre bugetul Ministerului Apararii Nationale in scopul finantarii proiectului "Cimitirul Militarilor Romani din Complexul Comemorativ Rossoska, regiunea Volgograd - fosta Stalingrad, Federatia Rusa". Finantarea lucrarilor se va face de catre MApN prin Oficiul National pentru Cultul Eroilor si potrivit tratatelor internationale la care Romania este parte.

Potrivit Guvernului, necesitatea infiintarii acestei necropole este determinata de faptul ca Romania este singurul stat participant la Campania din Est care nu a reamenajat inca un cimitir de razboi pentru militarii romani cazuti in lupta la Stalingrad, Cotul Donului si in Stepa Calmuca. Conform bazei de date a Oficiului National pentru Cultul Eroilor, in Federatia Rusa in Al Doilea Razboi Mondial, au murit 22.677 militari romani, dintre care 6.525 in campanie si 16.152 in prizonierat, iar osemintele acestora se afla in 418 locuri de inhumare.

Realizarea primului cimitir al militarilor romani pe teritoriul Federatiei Ruse apare ca o prioritate si din faptul ca aprobarile obtinute de la partea rusa isi vor pierde valabilitatea in noiembrie 2015 daca nu vor fi demarate lucrarile de amenajare a necropolei de razboi.