Guvernul a aprobat un proiect de lege privind regimul de detinere si utilizare a armelor in sistemul penitenciar

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 10 iunie 2015, 15:58 Actualitate | Esenţial

Guvernul a completat cadrul legal privind detinerea si utilizarea armamentului de catre personalul Administratiei Nationale a Penitenciarelor si unitatilor subordonate, astfel incat, prin folosirea acestuia, sa nu fie prejudiciata siguranta persoanelor private de libertate. In acest scop, Executivul a aprobat miercuri proiectul de lege privind regimul de detinere si utilizare a armelor in sistemul penitenciar.

Potrivit proiectului de lege, uzul de arma se face in mod gradual si proportional, in raport de circumstante si dupa somatie prealabila. Uzul de arma nu trebuie sa depaseasca nevoile reale pentru impiedicarea unui act ostil sau pentru neutralizarea agresorilor in actiunile acestora indreptate impotriva functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, a personalului cu care se executa misiuni in cooperare si a persoanelor private de libertate ori impotriva locurilor de detinere sau a mijloacelor de transport apartinand acestora.

De asemenea, proiectul de lege stabileste ca doar in cazuri temeinic justificate angajatii sistemului penitenciar, la propunerea motivata a directorului de unitate si cu aprobarea directorului general al ANP pot detine asupra lor arme letale sau neletale apartinand unitatii.

Proiectul de act normativ prevede distinct situatiile in care se executa tragere cu arme letale si cu arme neletale, atat cu somatie, cat si fara somatie.

Conform noilor reglementari, uzul armei este folosit numai ca ultima alternativa. In acest sens, proiectul de lege adoptat de Guvern a fost elaborat cu respectarea standardelor Conventiei Europene a Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale si a jurisprudentei dezvoltate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Angajatul sistemului penitenciar care a facut uz de arma este obligat, daca pericolul nu mai subzista, sa actioneze imediat pentru acordarea primului ajutor persoanei ranite. Cand situatia nu permite acest lucru, solicita personal specializat. De asemenea, intra in sarcina angajatilor din sistemul penitenciar sa informeze pe cale ierarhica, imediat ce situatia o permite, in cazul in care, in urma uzului de arma, o persoana a murit sau a fost ranita, urmand ca directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor sa anunte procurorul competent.

Portul si uzul armelor in sistemul administratiei penitenciarelor se face cu respectarea prevederilor Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor private de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Legea 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor, republicata, prevede ca institutiile publice cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale (din care face parte si Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate) pot procura, detine si folosi arme letale si neletale pentru inarmarea personalului propriu. Acelasi act normativ mentioneaza conditiile de detinere si utilizare a armelor in exercitarea atributiilor de serviciu.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

773 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri