Europarlamentarul Monika Hohlmeier (PPE) propune ca dezbaterile privind statul de drept sa nu se mai concentreze doar in jurul Ungariei, dand ca exemplu problemele din Romania sau Slovacia, informeaza un comunicat al grupului PPE din Parlamentul European.

Parlamentul European urmeaza sa voteze miercuri o rezolutie privind Ungaria care, printre altele, mentioneaza pedeapsa cu moartea, imigratia si statul de drept.

Europarlamentarul Monika Hohlmeier, purtatoarea de cuvant a grupului PPE in Comisia de Libertati civile, Justitie si Afaceri interne a PE, a apreciat ca "dezbaterile privind statul de drept nu ar trebui sa se concentreze numai in jurul Ungariei".

"Ieri am fost de acord cu vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, care a afirmat ca ne confruntam cu cateva provocari pentru statul de drept in cateva state membre. Ma gandesc la Romania, Slovacia, Ungaria, au fost cateva probleme si in Grecia si chiar in Italia. Cred ca UE trebuie sa gaseasca un mod eficient de a consolida statul de drept si sa ajute statele membre sa aiba un sistem judiciar bun, cu tratament corect pentru diferitele grupuri ale societatii, cu reguli democratice corecte", a precizat ea.

"Prin urmare, sunt de acord cu metoda propusa de Timmermans, intai sa avem un cadru pentru statul de drept, apoi sa ne implicam intr-un dialog structurat pe acel cadru cu fiecare stat membru care are o problema cu statul de drept", a adaugat Hohlmeier.

In ceea ce priveste pedeapsa cu moartea, europarlamentarul Esteban Gonzalez Pons a afirmat ca "grupul PPE s-a opus ferm intotdeauna pedepsei cu moartea".

"In Ungaria, a fost doar o dezbatere nationala pe aceasta tema si nu inseamna ca vor accepta pedeapsa capitala. Premierul ungar a afirmat clar ca acest subiect nu este pe masa. Prin urmare, nu avem nicio indoiala ca Fidesz, ca un partid democratic si membru al familiei PPE, va respecta Carta Drepturilor Fundamentale a UE si va interzice pedeapsa cu moartea, asa cum a facut intotdeauna", a precizat vicepresedintele grupului PPE.

Referitor la imigratie, Gonzalez Pons a subliniat ca aceasta nu este o provocare doar pentru Ungaria. "Este o provocare pentru intreaga Europa si impreuna trebuie sa gasim cea mai buna modalitate de a rezolva aceasta problema. Acest lucru inseamna ca grupul PPE si Parlamentul European nu isi pot permite sa evite o dezbatere extinsa asupra imigratiei in Ungaria si in alte tari in care ideile extremiste si xenofobe sunt in crestere", a subliniat el.