Mai multe ONG-uri, printre care Asociatia Parinti pentru Ora de Religie, le cer ministrilor Educatiei si Sanatatii sa promoveze in scoli abstinenta pana la casatorie

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 10 iunie 2015, 12:21 Actualitate | Esenţial

Fragment din scrisoarea deschisa a ONG-urilor
Foto: Asociatia Pro Vita
19 ONG-uri, printre care si Asociatia Parinti pentru Ora de Religie condusa de Romeo Mosoiu - consilier al Ministrului Educatiei, au trimis o scrisoare deschisa prin care le cer ministrilor Educatiei si Sanatatii sa promoveze in scoli abstinenta pana la casatorie, ca "cel mai bun lucru pentru sanatatea copiilor". Scrisoarea vine ca reactie la propunerea ministrului Banicioiu de a introduce Educatia sanitara ca materie obligatorie in scoli si la scrisoarea deschisa a altor organizatii, care amintesc de recomandarea Comitetului ONU de a introduce Educatia sexuala in scoli. "Concluzia noastra, sustinuta de datele stiintifice actuale, este ca elevii, copiii nostri, trebuie educati spre infranarea trupeasca si amanarea relatiei intime pana la vremea casatoriei", sustin ONG-urile care li se adreseaza acum celor doi ministri.
 • Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, a anuntat pe 25 mai ca a discutat cu ministrul Educatiei despre introducerea orelor de Educatie sanitara, obligatoriu, in scoala, de anul scolar viitor, de la clasa I si pana la a XII-a. Detalii aici
 • 13 ONG-uri au trimis apoi o scrisoare deschisa catre Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Ministerul Afacerilor Externe, prin care au salutat propunerea de introducere a Educatiei sanitare in scoli, insa au amintit ca Romania ocupa prima pozitie in UE la numarul de fete sub 15 ani care devin mame si au spus ca una dintre cauze este lipsa unui program national coerent de educare a tinerilor privind sanatatea si drepturile sexuale si reproductive. Detalii aici
Acum, alte 19 ONG-uri au trimis o scrisoare deschisa catre ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si catre ministrul Educatiei, Mihai Cimpeanu, cu titlul: "Educatie pentru sanatate - DA, educatie ideologica - NU!". Printre organizatiile semnatare se numara si Asociatia Parinti pentru Ora de Religie (APOR), care il are ca vicepresedinte pe Romeo Mosoiu, consilier al Ministrului Educatiei.
 
In cadrul acestui "memoriu", organizatiile non-guvernamentale spun ca "suntem primii care sustinem si promovam sanatatea copiilor - inclusiv pe cea sexuala, reproductiva si psihica - in conformitate cu cele mai recente descoperiri din medicina si stiinte. Potrivit acestor date, tinerii, in special fetele, ar trebui sa-si intarzie debutul sexual pana la casatorie, in primul rand din motive medicale. Acesta este un adevar de necontestat si imposibil de nealterat prin lozincile despre libertatea si permisivitatea sexuala care sunt folosite astazi din plin. Biologia spune clar: calea cea mai sigura de a evita bolile cu transmitere sexuala, avortul precum si suferinta emotionala de pe urma acestora, este abstinenta pana la casatorie."

ONG-urile spun, in continuare, ca "cercetarile stiintifice ne arata clar ca ideologia identitatii de gen si promovarea homosexualitatii nu-si au locul in scoli. A-i invata pe copii cu privire la pretinsa divergenta intre sexul biologic si un pretins 'sex social' nu poate decat sa-i confuzeze, avand in vedere volatilitatea si viteza cu care se inventeaza noi si noi 'identitati de gen'".

Organizatiile sustin ca "in acest moment, la nivel mondial, nu exista niciun indicator care sa garanteze eficienta unui program de 'educatie sexuala comprehensiva' in scoli, ci mai degraba dimpotriva. In Marea Britanie, tara cu experienta de 30 de ani in domeniu, situatia s-a inrautatit in urma introducerii acestei materii", fara a da insa date despre ce inseamna aceasta "inrautatire". Mai mult, in scrisoarea lor deschisa se arata urmatoarele: "respingem folosirea drept argumente a unor rapoarte ale diverselor Comitete ale Organizatiei Natiunilor Unite. Ne permitem sa reamintim respectuos ca aceste documente au valoare de recomandari si nu putere de lege".

In a doua parte a mesajului, organizatiile afirma ca "toate luarile de pozitie ale ONG-urilor care sustin obligativitatea 'educatiei sexuale' ideologizate evita, cu buna stiinta, orice referire la parintii copiilor pe care urmeaza sa se faca experimente. Spunem 'cu buna stiinta' intrucat cunosc opozitia parintilor responsabili la ideile lor. Angajamentele luate de aceste ONG-uri in relatie cu Organizatia Natiunilor Unite nu ne privesc. Copiii nu sunt nici ai ONG-urilor pro-educatie sexuala, nici ai Statului, nici ai Organizatiei Natiunilor Unite".

Citeste mai jos scrisoarea celor 19 ONG-uri:

"Scrisoare deschisa catre ministrii Sanatatii si Educatiei: Educatie pentru sanatate - DA, educatie ideologica - NU!

Domnului ministru al Sanatatii, dl. Nicolae BANICIOIU 
Domnului ministru al Educatiei, dl. Mihai Sorin CIMPEANU

Domnule ministru al Sanatatii, domnule ministru al Educatiei,

Suntem un grup de organizatii civice care promoveaza familia si drepturile parentale, precum si dreptul la educatie, sanatate si dezvoltare armonioasa a copiilor. Va scriem cu referire la declaratia domnului ministru al Sanatatii din 25 mai a.c. cu privire la ora de educatie sanitara obligatorie in scoli, urmata de scrisoarea deschisa din 27 mai a.c., semnata de 13 ONG-uri, trimisa domnului ministru al Sanatatii, domnului ministru al Educatiei si domnului ministru al Afacerilor Externe.

Va transmitem preocuparea si ingrijorarea noastra referitoare la insistenta acestor organizatii de a impune un model curricular extrem de libertin, al carui scop nu este sanatatea copiilor nostri, ci ideologizarea si indoctrinarea lor.

Domnilor ministri, ca parinti si lideri civici suntem primii care sustinem si promovam sanatatea copiilor - inclusiv pe cea sexuala, reproductiva si psihica - in conformitate cu cele mai recente descoperiri din medicina si stiinte. Potrivit acestor date, tinerii, in special fetele, ar trebui sa-si intarzie debutul sexual pana la casatorie, in primul rand din motive medicale. Acesta este un adevar de necontestat si imposibil de nealterat prin lozincile despre libertatea si permisivitatea sexuala care sunt folosite astazi din plin. Biologia spune clar: calea cea mai sigura de a evita bolile cu transmitere sexuala, avortul precum si suferinta emotionala de pe urma acestora, este abstinenta pana la casatorie.

Cercetarile stiintifice ne arata clar ca ideologia identitatii de gen si promovarea homosexualitatii nu-si au locul in scoli. A-i invata pe copii cu privire la pretinsa divergenta intre sexul biologic si un pretins 'sex social' nu poate decat sa-i confuzeze, avand in vedere volatilitatea si viteza cu care se inventeaza noi si noi 'identitati de gen'. Discursurile despre 'homofobie' nu-i ajuta nici ele cu nimic, atata timp cat cauta sa normalizeze un comportament care, din punct de vedere medical si moral, prezinta riscuri multiple si majore. A promova diminuarea riscurilor e un lucru bun, dar eliminarea lor, prin educarea si promovarea abstinentei pana la casatorie, este cel mai bun lucru pentru sanatatea copiilor.

Sexualitatea nu este un subiect simplu de abordat. Copiii nostri au nevoie de discutii clare, bazate pe date si realitati, nu de lozinci si indemnuri la libertate sexuala de la orice varsta, cu oricati parteneri si indiferent de sex, nu de prelegeri despre homofobie si 'identitate de gen'. Aceasta din urma abordare este una dezastruoasa. De aceea, credem ca implicarea mamelor si a tatilor in munca de educare a copiilor in acest domeniu este absolut necesara, mai ales ca ei sunt singurii care pot aprecia corect gradul de dezvoltare fizica si psiho-emotionala al copiilor lor si momentul optim al acestor discutii.

Avand in vedere cele spuse mai sus, domnule ministru al Sanatatii, domnule ministru al Educatiei, ca parinti, dorim sa stim ce li se va transmite copiilor la orele de educatie sanitara: li se va spune adevarul? Vor fi respectate valorile pe care noi le insuflam acestor copii? Sau li se va spune sa exploreze, sa experimenteze si ca actul sexual este un act fiziologic decuplat de orice conotatie morala, cum sustin colegii nostri din societatea civila care v-au scris recent?

Li se va spune ca au dreptul la cautarea si descoperirea 'identitatii de gen' si ca elevii homosexuali sunt discriminati, sau li se va spune ca actul sexual anal este periculos? Li se va spune ca homosexualitatea este innascuta, cand de fapt nu exista cea mai mica dovada in acest sens?

Adevaruri biologice ca acestea si inca multe altele (ca cercetarile din domeniul dezvoltarii creierului la adolescenti, din domeniul biochimiei atasarii, din domeniul histologiei) sunt de necontestat. Solicitam sa nu fie date la o parte de dragul corectitudinii politice si al unei ideologii, fie ea si una dominanta in acest moment.

Starea de sanatate a femeilor si copiilor nu poate fi imbunatatita prin lozinci de tipul 'Vrem drepturi sexuale si reproductive!' sau 'Vrem avorturi pentru adolescente!'. Faptul ca cele 13 ONG-uri sunt preocupate de 'facilitarea accesului adolescentelor la avorturi' si de 'reducerea numarului de medici care refuza sa execute avorturi', arata clar ca promoveaza o ideologie radicala.

Ni se aminteste mereu ca Romania nu are un 'program national coerent, strategic si de lunga durata' pentru educatia sanitara. Din cate cunoastem, programul promovat de organizatiile care semneaza scrisoarea deschisa din 27 mai este 'Sexul vs. Barza', pe care il consideram nu doar depasit de datele recente ale medicinii, dar extrem de agresiv si chiar aflat la limita legii. Ne-am exprimat ingrijorarea in repetate randuri cu privire la nocivitatea acestui program si o facem si acum: 'Sexul vs. Barza' promoveaza promiscuitatea sexuala in randul copiilor, ci nu este preocupat de sanatatea si bunastarea lor. Daca acesta este modelul de 'program national coerent, strategic si de lunga durata' si daca astfel va arata noua ora de 'educatie pentru sanatate', avem tot dreptul sa fim alarmati!

In acest moment, la nivel mondial, nu exista niciun indicator care sa garanteze eficienta unui program de 'educatie sexuala comprehensiva' in scoli, ci mai degraba dimpotriva. In Marea Britanie, tara cu experienta de 30 de ani in domeniu, situatia s-a inrautatit in urma introducerii acestei materii. Conform datelor UNICEF si ONU, in Polonia, o tara apropiata Romaniei, unde educatia sexuala este absenta din scoli, rata natalitatii la adolescentele intre 15-19 ani este mult mai mica decat in SUA, Canada sau Marea Britanie, acolo unde se preda aceasta materie de zeci de ani.

Totodata, respingem folosirea drept argumente a unor rapoarte ale diverselor Comitete ale Organizatiei Natiunilor Unite. Ne permitem sa reamintim respectuos ca aceste documente au valoare de recomandari si nu putere de lege, politicile in domeniul sanatatii si familiei fiind de competenta statului roman.

Domnule ministru al Sanatatii, domnule ministru al Educatiei,

Toate luarile de pozitie ale ONG-urilor care sustin obligativitatea 'educatiei sexuale' ideologizate evita, cu buna stiinta, orice referire la parintii copiilor pe care urmeaza sa se faca experimente. Spunem 'cu buna stiinta' intrucat cunosc opozitia parintilor responsabili la ideile lor.

Angajamentele luate de aceste ONG-uri in relatie cu Organizatia Natiunilor Unite nu ne privesc. Copiii nu sunt nici ai ONG-urilor pro-educatie sexuala, nici ai Statului, nici ai Organizatiei Natiunilor Unite. Copiii fac parte din familii, iar parintii sunt primii si cei mai importanti educatori ai acestora. Parintii au dreptul de a decide asupra aspectelor care privesc educatia minorilor, mai ales in probleme atat de sensibile. Drepturile parintilor nu pot fi in nici un fel ocolite!

Din acest considerent cerem, asa cum am facut-o de fiecare data in corespondenta noastra anterioara, ca parinti si membri ai unor organizatii de parinti reprezentative, sa fim inclusi in elaborarea oricarui program privind educatia sanitara in scoli.

Concluzia noastra, sustinuta de datele stiintifice actuale, este ca elevii, copiii nostri, trebuie educati spre infranarea trupeasca si amanarea relatiei intime pana la vremea casatoriei. Aceasta este singura cale catre sanatatea si bunastarea lor, evitand bolile venerice, avorturile si suferinta emotionala.

Valorile 'revolutiei sexuale' nu sunt compatibile cu o educatie in spiritul dragostei, responsabilitatii, grijii fata de sine si respectului pentru ceilalti. Faptul ca normalitatea poate parea astazi o raritate nu trebuie sa ne determine a inceta sa o cautam. Va rugam sa sprijiniti parintii romani in aceste eforturi.

Spre binele tuturor, alegeti stiinta si binele copiilor si respingeti ideologia si indoctrinarea.

Cu deosebita consideratie,

SEMNATARI
Alianta Familiilor din Romania
Asociatia Parinti pentru Ora de Religie (APOR)
Asociatia Familiilor Catolice "Vladimir Ghika"
Asociatia Familia Traditionala, Iasi
Asociatia Familiilor Numeroase din Romania
Asociatia pentru Apararea Familiei si Copilului
Asociatia Dascalilor din Romania
Asociatia Parintilor pentru o Educatie Sanatoasa
Asociatia PROVITA Media, Bucuresti
Asociatia PRO VITA pentru Nascuti si Nenascuti - filiala Bucuresti
Fundatia "Romanian's Children Appeal"
Asociatia HomeSchooling Romania
Asociatia "Ortodoxia Tinerilor", Galati
Habitat pentru Umanitate, Pitesti
Asociatia Barbatilor Crestini din Romania
Asociatia pentru Revigorarea Traditiei (ART), Bucuresti
Asociatia pentru Toleranta in Spatiul Public
Asociatia "Darul Vietii", Timisoara
Centrul de Consiliere si Informare pentru Femei cu Sarcina Nedorita "Puls", Oradea"

Descarca de aici scrisoarea deschisa

Citeste si:


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

23220 vizualizari

 • +48 (66 voturi)    
  Cretini... (Miercuri, 10 iunie 2015, 12:33)

  Mayhem [utilizator]

  De ce nu si pana la moarte? In cazul ONG-istilor astora ar fi benefic pentru societate sa nu faca accidental copii...
   #showComment#showComment#showComment#showComment
 • +27 (47 voturi)    
  la ce nechinuim?! (Miercuri, 10 iunie 2015, 12:34)

  liviu_ [utilizator]

  in loc sa le pese de bascalia lu ponta din justitia lor le pasa de abstinenta...
  BAAAAAAA LEPRELOR... abstinenta e o prostie...
  sa nu mai vb ca lipsa de sex poate duce la comportament mai violent, violuri etc... si lipsa sexului inainte de casatorie poate duce la divort ca poate plm nu va potriviti sexual....

  ce ne chinuim noi cu justitia, cand avem mentalitate de tara bananiera?!
   #showComment
 • +28 (42 voturi)    
  apor (Miercuri, 10 iunie 2015, 12:40)

  Francisc 1 [utilizator]

  sunt idiotii aia exaltati care-l crucificau pe cernea niste nf , mai bine militati pentru educatie sexuala si vaccinare hpv ca am ajuns pe primul loc in ue la mama adolescente ( cu religia voastra de doi lei predata de 25 de ani in scoli)
   #showComment
 • +9 (23 voturi)    
  mai bine... (Miercuri, 10 iunie 2015, 12:44)

  ..13 [utilizator]

  Parintii si ONGistii l-ar obliga pe Ministrul Educatiei sa instituie obligativitatea invatarii in scoli si nu a frecventarii scolii pentru un corn si un pahar cu lapte.

  Este inca o metoda de a deturna discutiile acum de la ceea ce este important

  TRANSFORMAREA STATULUI intr-un STAT MAFIOT

  condus si coordonat de partidul este in toate, adicalea PSD, avand in frunte pe Primul MIncinos!
   #showComment
 • +26 (42 voturi)    
  Babuinii ne invadează (Miercuri, 10 iunie 2015, 12:55)

  CosminMaricari [utilizator]

  Este mult mai important ca elevii să înveţe ce înseamnă o viaţă sexuală sănătoasă şi responsabilă decât să înveţe despre homofobie, intoleranţă şi prejudecăţile sexuale ale unui popor de păstori de capre care băteau deşerturile Peninsulei Arabice acum câteva mii de ani.

  De aceea, e de preferat ca elevilor să li se explice în mod clar care sunt riscurile care vin la pachet cu plăcerea, cum să se protejeze pe sine şi partenerii, să li se spună că sunt la fel de "normali" (nu există cuvânt mai urât) ca şi majorităţile în cazul în care au alte orientări sexuale etc. şi NU să li se arunce în faţă nişte porunci pe care, care orice adolescent care se respectă, le vor încălca cu bucurie.

  Lăsaţi măcar şcolile în pace, vedeţi-vă de moaştele, pelerinajele şi icoanele plângăcioase ale voastre.
   #showComment
 • -16 (28 voturi)    
  Punem o intrebare simpla (Miercuri, 10 iunie 2015, 13:06)

  Sparafucile [utilizator]

  Iat-o : cum ii convingi ? Ca de invatat poti incerca sa-i inveti , dar cum ii convingi ? Aici familia , parintii joaca un rol hotaritor . Dar intr-o societate DESFRINATA si destrabalata ca societatea moderna , tare ne e teama ca demersul va fi pur retoric .
   #showComment
 • +6 (18 voturi)    
  Oli.... (Miercuri, 10 iunie 2015, 13:07)

  Gogu [anonim]

  Da, BAAAAAA, sa vina statul sa va educe copiii! *&$#@@%^& de lepre ce sunteti. Cei 7 ani de acasa nu sunteti in stare sa le oferiti copiilor sau macar un dram de bun simt. Aveti pretentia sa vina cacatul de stat sa le faca "educatie". Baaa, panaramelor!
   #showComment
 • +16 (24 voturi)    
  Inutil (Miercuri, 10 iunie 2015, 13:09)

  Omega66 [anonim]

  Majoritatea acestor ONG-uri sunt asociatii religioase. Pe undeva e si normal sa-si doareasca si sa ceara acest lucru dar asta nu insemna ca aceste masuri vor fi aplicate in scolile noastre. Este evident ca aceste asociatii nu prea traiesc in realitatea celor ale caror vieti doresc sa le influenteze. Toata lumea stie ce fac acesti asa zisi copii prin cluburile din Romania.... vorbesc de marea lor majoritate.
   #showComment
 • +8 (20 voturi)    
  Castitate pe bani (Miercuri, 10 iunie 2015, 13:11)

  mariaeva [utilizator]

  Romeo Mosoiu e si sef de ONG si consilier de ministru ? Nu e prea mult? Cind se mai ocupa de familie si de castitatea copiilor ?
 • +18 (28 voturi)    
  Si daca nu te insori niciodata ... (Miercuri, 10 iunie 2015, 13:16)

  gopo [anonim]

  Si daca nu te insori niciodata, pentru ca nu ai gasit persoana potrivita ... fara sex .. pe vecie ... ???!?!?
   #showComment#showComment
 • +25 (35 voturi)    
  oare de ce? (Miercuri, 10 iunie 2015, 13:17)

  outside_the_wall [utilizator]

  "Romania ocupa prima pozitie in UE la numarul de fete sub 15 ani care devin mame." Asta, pentru ca in loc sa faca educatie sexuala la scoalam fac religie.
   #showComment#showComment
 • +7 (15 voturi)    
  cine a scris "cercetarile"? "doctori" in teologie? (Miercuri, 10 iunie 2015, 13:32)

  CC_CC [utilizator]

  According to Columbia University researchers, virginity pledge programs increase pledge-takers’ risk for STIs and pregnancy. The study concluded that 88 percent of pledge-takers initiated sex prior to marriage even though some delayed sex for a while. Rates of STIs among pledge-takers and non-pledgers were similar, even though pledge-takers initiated sex later. Pledge-takers were less likely to seek STI testing and less likely to use contraception when they did have sex
 • +13 (23 voturi)    
  cretini 2 (Miercuri, 10 iunie 2015, 13:38)

  adib [anonim]

  "13 ONG-uri au trimis apoi o scrisoare deschisa catre Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Ministerul Afacerilor Externe, prin care au salutat propunerea de introducere a Educatiei sanitare in scoli, insa au amintit ca Romania ocupa prima pozitie in UE la numarul de fete sub 15 ani care devin mame"

  Si astia vor abstinenta... Nu educatie sexuala, nu invatarea folosirii prezervativelor sau anticonceptionalelor... ei vor abstinenta.

  Poate eventual si poveste cum vine barza si ii aduce pe copii pe hornul casei.
   #showComment#showComment
 • +8 (16 voturi)    
  remarca (Miercuri, 10 iunie 2015, 13:41)

  Petecutz [utilizator]

  ar trebui totusi de remarcat "specialitatea" textului. Oengistii nu uita sa precizeze "in special fetele".

  O curiozitate doamnelor...daca fata se marita de la 10 ani, atunci e normal???
  Nu de alta dar abstinentza pana la maritis tine de mentalitatea evului mediu intunecat, de car ecredeam c-am scapat.
   #showComment#showComment
 • +15 (21 voturi)    
  baaaa, sunteti prosti?! (Miercuri, 10 iunie 2015, 13:53)

  Reader [anonim]

  in loc sa pledati pentru educatie sexuala de la varste fragede ca, vorba aia, clocoteste sangele in copil de la 12- 14 ani, voi faceti invers?!

  bai cretinilor, voi stiti cate fete de 15 - 16 ani raman gravide (si fac avort) pentru ca nu stiu sa se protejeze? multe nici macar nu au auzit de prezervativ si nici nu stiu cum "se mananca". din cauza unor inapoiati ca voi care-si f*t nevestele / barbatii odata la 2 luni (asta daca nu e post) copii fac tot felul de prostii pentru ca voua va e rusine sau frica sa vorbiti deschis cu ei.
   #showComment
 • +4 (10 voturi)    
  mi se pare o propunere decenta (Miercuri, 10 iunie 2015, 13:54)

  ampersand [utilizator]

  Cei de la The Onion au difuzat, cu ceva timp in urma, un documentar despre o solutie alternativa, cred c-ar trebui predata-n scoli la ora de practica:

  https://www.youtube.com/watch?v=1pMyYuyWFx8
 • +11 (11 voturi)    
  cititorii (Miercuri, 10 iunie 2015, 14:01)

  dum_i [utilizator]

  Cititorii hotnews par cam desfranati :))
 • +14 (22 voturi)    
  Si dupa casatorie...??? (Miercuri, 10 iunie 2015, 14:06)

  Gigi Duru [anonim]

  ...Dumnezeu cu mila, nu??? Daca barbat-su o bucura cu o boala banala cu transmitere sexuala sau are idei minunate cu sex in grup si prefera avortul in locul copiilor si al prezervativului....nu mai e treaba parintilor si a scolii...e maritata...e treaba lor...important e sa fie abstinenta pana cand se marita...nu???
  Cat de greu e sa intelegi cat de important e sa fie fetele astea informate...si sa decida in cunostinta de cauza...partea cu moralitatea vine in completare...dar lipsa de informare nu garanteaza prin ea insasi cresterea nivelului de moralitate...iar partea cu moralitatea tine si de parinti si familie...nu trebuie pusa doar in carca scoli si a societatii...
   #showComment
 • +13 (19 voturi)    
  Nu va fie frica, religia pica. (Miercuri, 10 iunie 2015, 14:19)

  kax [utilizator]

  Nu poti avea un asemenea discurs in anii 2015 in Europa, fara sa iti atragi critica societatii umane.
  Sintagme gen abstinenta pana la casatorie, sunt tributare unei religii vechi, arhaice, obsedate sexual.
  Minsterul educatiei trebuie sa isi extinda actiunile si in alte zone, nu doar in scoli, el trebuie sa investeasca in extinderea accesului la internet, ca pe o unealta educativa, si pentru cei nevoiasi care duc lipsa de informare, alta decat invataturile crestine.
  Batranii/parintii crestini ai Romaniei, sa faca bine sa ia mainile ignorante de pe viitorul Romaniei.
   #showComment
 • +14 (20 voturi)    
  Adica (Miercuri, 10 iunie 2015, 14:26)

  Panait Ion [anonim]

  Fetele si baietii sa stea fara sex pana la 30 ani, cam cat este media de varsta cand se casatoresc in prezent?
  Astia uita ca pe vremuri tinerii la 14-15 ani aveau 1 copil!
  Cum apare dorinta, apare instinctul, curiozitatea si nu prea poti sa pui frana. Sau am uitat cu totii cum era adolescenta?!
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • -2 (8 voturi)    
  Educatia sau sexul (Miercuri, 10 iunie 2015, 14:29)

  quietguy58 [utilizator]

  La romani, educatia sexuala se invata numai in pat si apoi direct la maternitate.

  "Romania ocupa prima pozitie in UE la numarul de fete sub 15 ani care devin mame."

  Aceste mame sub 15 ani vor deveni dependente de ajutorul social furnizat de stat, o cu o slaba educatie atit pentru ele cit si pentru copiii lor.
 • +4 (6 voturi)    
  Adultii sunt de fapt problema (Miercuri, 10 iunie 2015, 14:32)

  DianaDima1 [anonim]

  Nu copiii sunt problema ci adultii. Tv-ul, cinema-ul, cartile si revistele, toate imbie spre sex. Reclamele folosesc sexul sa vanda. Manifestatiile de orice fel, sportive, culturale, politice, folosesc sexul sa atraga. Ei bine, in lumea asta e greu sa nu te gandesti la sex. Militati pentru promovarea muncii, a calitatii, a inteligentii in scoli, nu pe aberatii mistice.
 • -1 (5 voturi)    
  la cestiune (Miercuri, 10 iunie 2015, 14:33)

  mircea ordean [anonim]

  AMUZANT.

  „Mai multe ONG-uri, printre care Asociatia Parinti pentru Ora de Religie, le cer ministrilor Educatiei si Sanatatii sa promoveze in scoli abstinenta pana la casatorie...”

  O întrebare mică.
  Dincolo de fraze mari (se înțelege că „sustinuta de datele stiintifice actuale”...), eu unul pricep mai greu cu ce ocazie își bagă dumnealor nasul în comportamentul altora.
  Mai exact, să-l schimbe.

  Noi ne-am dus la doamna liana Stanciu și i-am spus a face într-un fel ori altul?
  Parcă nu.
  .
  Altminteri, cererea fraților e îndelung psihanalizabilă.
  Poate ședea la bază ideea că sexul devreme al altora le răpește acelora din porție.
  Găsiți dvs, o explicațiune mai bună.
 • +1 (7 voturi)    
  Sunt idioti (Miercuri, 10 iunie 2015, 14:51)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Mai ramane sa afle copii ca sexul e un pacat pedepsit de Domnul ! I asemenea gargara puritanista nu am mai vazut de mult. In apoi in comunism, ca atunci daca raminea o fata insarcinata o exmatricula din scoala.
   #showComment
 • 0 (6 voturi)    
  nonsensuri (Miercuri, 10 iunie 2015, 14:58)

  Eugenn [utilizator]

  "Biologia spune clar: calea cea mai sigura [...] este abstinenta pana la casatorie." Ce treaba are casatoria cu biologia?!? Probabil la fel de multa ca relatia autorilor cu logica...
   #showComment
 • +4 (10 voturi)    
  Ce grija deosebita la ONG-isti... (Miercuri, 10 iunie 2015, 15:06)

  IancuJianu [utilizator]

  Macar de propuneau educatie sexuala si cum sa se protejeze adolescentii contra bolilor, ca este mult mai necesar si util. Sau astia sint prozelitii lu' preaghiftuitul?
  Daca propuneau abstinenta la tutun si spirtoase, intelegeam...
 • -1 (9 voturi)    
  Idioti si Cretini (Miercuri, 10 iunie 2015, 15:21)

  Vicent [anonim]

  Sa ii trimita sa invete la Catedrala BOR SRL. Ne-am de tantalai!!!
 • +1 (7 voturi)    
  Romania stat laic! (Miercuri, 10 iunie 2015, 15:23)

  tex [anonim]

  Ma dureau dintii pe masura ce imi aruncam ochii peste scrisoarea semnata de asociata babelor nef-te si barbatilor cu laba mare! Sunteti singura specie de pe Terra, care in loc de creier in cavitatea craniana aveti aparatul excretor...ca numa cacat iasa din voi.
  Bai, neanderthalilor, voi cu ideile voastre vreti sa ne aruncati copiii inapoi in evul mediu? Sper ca legea selectiei naturale sa functioneze in cazul vostru...
   #showComment#showComment
 • -3 (7 voturi)    
  DNA investigheaza ONG-urile (Miercuri, 10 iunie 2015, 15:40)

  TCI [anonim]

  Sper ca intr-o zi DNA sau DIICOT sa investigheze toate aceste asa-zise asociatii si ONG-uri bazate pe nimic, adica pe cuvinte goale gen abstinenta si alte prostii. Astea sifoneaza bani si sucesc creierele oamenilor. In secolul 21 in loc sa fac ieduxcatie sexuala ca lumea, promovezi abstinenta care nu va duce decat la "evaziune" sexuala maxima din partea tinerilor. Niste nenorociti, care nici macar nu cred in ce spun, doar fac bani pe seama saraciei duhului oamenilor...
   #showComment
 • +5 (11 voturi)    
  Din ce in ce mai bine. (Miercuri, 10 iunie 2015, 15:45)

  Lucian Marcu [anonim]

  Parca din ce in ce ne intoarcem in epocii apuse de sute de ani, cand oameni i inca credeau ca pamantul este plat. Ora de educatie sexuala este necesara, nu abstinenta pana la casatarie, si aia care nu se casatoresc ce fac ? si-o freaca toata viata ? sau nici asta nu este bine sa faci ? Si in acelasi timp ora de religie ar trebui interzisa, aceasta este echivalentul unei ore in care se vorbeste despre cum aduce Mos Craciun impreuna cu Iepurasul de paste cadouri copiilor, dar numai celor cuminti ca aia care fac prostioare nu le merita. Daca faci sex inainte de casatorie il superi pe Dumnezeu care asta sta sa faca, verifica cand faci tu sex, cu cine, de cate ori, daca o faci pe la spate sau prin fata, oral sau anal.
  Credeti ca o entitate care ar creea universal asta, asteapta sa te trazneasca daca ai f.u.t.u.t fara sa fi casatorit ? Ma mir ca nu vor sa inroduca in scoli si ora de pupat oase unde profesori ar putea fi babele care ling oasele de prin biserici mai ceva ca pe o inghetata cu gust de capsuni. Lumea asta se duce naibi, sunt din ce in ce mai dezgustat de ea. Singura evolutie a omului este din punct de vedere technic, in rest aceleasi idei proaste domina mintile majoritatii maselor de oameni. Dar cum sa-i controlezi mai bine decat prin inocularea din scoala a unor idei idioate ? Sa invete de mici ca trebui sa faci donatii la biserica ca altfel te loveste dumnezeu cu ceva in cap.
   #showComment#showComment
 • -1 (7 voturi)    
  astia? (Miercuri, 10 iunie 2015, 15:49)

  Francisc 1 [utilizator]

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20224554-cum-lupta-preotii-contra-secetei-mitropolitul-moldovei-cere-procesiune-icoane-moaste-pentru-dumnezeu-trimita-ploaia-pamant.htm
 • -2 (4 voturi)    
  lipsa educatiei sau dezinteres ?? (Miercuri, 10 iunie 2015, 16:13)

  NIcu [anonim]

  Educatia "cei 7 ani, plus inca alti 5-10" o primesti de la parinti, dar se pare ca cei ce propun asta NU fac asa ceva ci lasa pe seama altora acest lucru.
  Excludem scoala care este doar un intemediar .

  Sint chiar curios citi parinti si-au indrumat copii sa citeasca o carte, sau sa citeasca ceva ? (Exceptind manualele scolare)
 • 0 (10 voturi)    
  Binele cu forta (Miercuri, 10 iunie 2015, 16:16)

  AT [anonim]

  Observ o mare inclinatie spre dialog in spirit de respect recpiroc a stangii progresiste pe marginea acestui subiect esential si controversat: cretini, babuini, intoxicare, aberatii, prosti, cretini (nin nou), fara indoiala termenii unei discutii la rece ghidate de ratiune si stiinta de niste oameni competenti.

  Desigur, aceste magulitoare epitete izvorasc din dragostea netarmurita de semeni a confratilor nostri de orientare liberala. Ei cred cu sinceritate ca daca le pun in mana un prezervativ baieteilor si un anticonceptional fetitelor drept educatie sexuala, daca le spun ce nenoroc au avut sa nimereasca intr-o familie heterosexuala si ce minunata viata ar avea alaturi de un partener de acelasi sex, daca le pun numele Elena baietilor si Remus fetitelor, atunci statul, liberal nu-i asa, in intelepciunea lui avangardista, ar trebui sa aplice aceleasi metode asupra elementelor mai retrograde ale societatii, spre binele lor. Marxismul cultural este manat de cele mai pure intentii de a face binele cu forta, la fel ca marxismul economic cu ceva timp in urma. Aceasta convingere de nezdruncinat in valoarea binelui cu forta a ramas neclintitia in cele mai luminate cercuri ale societatii, chiar dupa sute de milioane de morti. Asa ca, in fond, ce rost mai au dezbaterile? Evident si axiomatic, ei, inarmati cu armele stiintei stiu mai bine ce e mai bine pentru toata lumea.

  Serios, acuma, se poate un pic de respect pentru altera pars?

  https://www.youtube.com/watch?v=1NwJDKo6Nts
  https://www.youtube.com/watch?v=EzxODeqsQI4
  https://www.youtube.com/watch?v=0IeKSCHXs-0
  https://www.youtube.com/watch?v=7MqcMJznVIM
  https://www.youtube.com/watch?v=7MqcMJznVIM
   #showComment#showComment
 • +1 (3 voturi)    
  peste 12 ani (Miercuri, 10 iunie 2015, 16:36)

  Material predat in scoli (util) [anonim]

  https://www.youtube.com/watch?v=Lo6M4NddxeI
  La ei nu e vorba de religie... ci de sanatate!
   #showComment
 • +3 (7 voturi)    
  Meh (Miercuri, 10 iunie 2015, 17:01)

  meh [anonim]

  Astia sunt acealeasi organizatii care sprijina Catedrala Prostiei Neamului desi au membrii care nu au din ce trai dar doamane fereste sa nu dea banii pentru catedrala ca poate se supara popa pe ei..... o.O
 • 0 (4 voturi)    
  ONGuri de ev mediu.... (Miercuri, 10 iunie 2015, 18:58)

  lili [anonim]

  Cum sa intelegi asemenea bazaconii la anul de gratie 2015...
  S-or fi gandit ca asa vor creste nivelul "educatiei" in scolile Romaniei....Iarta-i, Doamne!
 • +3 (5 voturi)    
  ce cauta religia aici???? (Miercuri, 10 iunie 2015, 19:31)

  Un cetatean neturmentat [utilizator]

  1. Nu vad nimic rau cu abstinenta, ca si cu facutul sex, cu conditia responsabilitatii. TOTUL depinde de fiecare.
  2. INSA, dincolo de orice. ce treaba are religia cu sexul? De ce trebuie iarasi sa dam de religie pe o tema strict personala, care il priveste pe fiecare si in care decide fiecare? Persoanele astea nu pot sa-si tina convingerile pentru ele? Nu pot... Trebuie musai, ca si Biserica, in general, sa impuna tuturor anumite conduit.
  3. Si, de asemenea, ce cauta un personaj ca Romeo Mosoiu in pozitia de consilier al Ministrului Educatiei, in momenmtul inc are el are clar o anumita pozitie pe o tema de divergenta, fiind presedintele Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie? Afara cu un asemenea personaj. E nevoie de opinii obiective, nu de militant ai Bisericii!
   #showComment#showComment#showComment
 • 0 (4 voturi)    
  Nelamurit (Miercuri, 10 iunie 2015, 19:48)

  Nelamurit [anonim]

  Daca tot doriti sa distrugeti vietile copiilor vostri, de ce nu ii trimiteti la o scoala numai pentru fete, respectiv numai pentru baieti?

  Imi pare rau, insa atat persoana care a scris aceasta "scrisoare", cat si toti membrii acelor ONG-uri care sustin aceasta prostie, sunt retardati, nu stiu sa le ofere propriilor copii cei 7 ani de acasa (probabil ei insisi nu au avut parte de asa ceva), iar aceasta neincredere in proprii copii va dauna grav relatiei dintre ei.

  Sa nu va plangeti apoi ca nu va asculta.
   #showComment
 • +1 (5 voturi)    
  rectificare (Miercuri, 10 iunie 2015, 23:12)

  Paul [anonim]

  nu ma intelegeti gresit insa sunt intru totul de acord cu ei...
  e nevoie ca odraslele noastre sa-si infraneze pornirile trupesti pana la varsta casatoriei.

  " Also, under Judaism, boys could marry or make religious vows at 14-years-old and girls at 12-years-old, both only with parental permission, which parental permission was required until both boys or girls were 21-years-old ("Adult Age," McClintock and Strong Encyclopaedia)."
 • -1 (3 voturi)    
  Unde este gândirea critică? (Duminică, 14 iunie 2015, 8:37)

  Vlad [anonim]

  Ca reacție la adresa acestei scrisori, Centrul de Studii în Idei Politice a luat atitudine.
  „Ca asociație care consideră că gândirea critică este un pilon fundamental al oricărei societăți democratice sănătoase, CeSIP își oferă pro-bono (în mod excepțional și exclusiv) serviciile de consultanță în domeniul logicii și argumentării. Ne propunem ca acest exercițiu analitic să fie unul constructiv și, sperăm, de un real folos dezbaterilor din spațiul public românesc .”

  Vă invit să citiți pe larg la link-ul atașat:
  http://www.contracurent.com/2015/06/apel-la-gandire-critica.html
 • 0 (0 voturi)    
  prea tarziu (Marţi, 16 februarie 2016, 14:10)

  Aak [anonim]

  ce sa fac elevii cand vad deja exemple negative de la cei mari.
  cum sa accepta elevul pentru sine insusi sa fie interzisa viata sexuala, cand vede si aude ca prietenul, rudele tine asta normala.
  cum va accepta un tiner ca sa nu atinga prietena sa riscand ca unul dintr-o alta clasa se va culca cu ea fara nici-o pedeapsa lasand in urma tulburari psihice


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version