19 ONG-uri, printre care si Asociatia Parinti pentru Ora de Religie condusa de Romeo Mosoiu - consilier al Ministrului Educatiei, au trimis o scrisoare deschisa prin care le cer ministrilor Educatiei si Sanatatii sa promoveze in scoli abstinenta pana la casatorie, ca "cel mai bun lucru pentru sanatatea copiilor". Scrisoarea vine ca reactie la propunerea ministrului Banicioiu de a introduce Educatia sanitara ca materie obligatorie in scoli si la scrisoarea deschisa a altor organizatii, care amintesc de recomandarea Comitetului ONU de a introduce Educatia sexuala in scoli. "Concluzia noastra, sustinuta de datele stiintifice actuale, este ca elevii, copiii nostri, trebuie educati spre infranarea trupeasca si amanarea relatiei intime pana la vremea casatoriei", sustin ONG-urile care li se adreseaza acum celor doi ministri.

Fragment din scrisoarea deschisa a ONG-urilorFoto: Asociatia Pro Vita
  • Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, a anuntat pe 25 mai ca a discutat cu ministrul Educatiei despre introducerea orelor de Educatie sanitara, obligatoriu, in scoala, de anul scolar viitor, de la clasa I si pana la a XII-a. Detalii aici
  • 13 ONG-uri au trimis apoi o scrisoare deschisa catre Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Ministerul Afacerilor Externe, prin care au salutat propunerea de introducere a Educatiei sanitare in scoli, insa au amintit ca Romania ocupa prima pozitie in UE la numarul de fete sub 15 ani care devin mame si au spus ca una dintre cauze este lipsa unui program national coerent de educare a tinerilor privind sanatatea si drepturile sexuale si reproductive. Detalii aici

Acum, alte 19 ONG-uri au trimis o scrisoare deschisa catre ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si catre ministrul Educatiei, Mihai Cimpeanu, cu titlul: "Educatie pentru sanatate - DA, educatie ideologica - NU!". Printre organizatiile semnatare se numara si Asociatia Parinti pentru Ora de Religie (APOR), care il are ca vicepresedinte pe Romeo Mosoiu, consilier al Ministrului Educatiei.

In cadrul acestui "memoriu", organizatiile non-guvernamentale spun ca "suntem primii care sustinem si promovam sanatatea copiilor - inclusiv pe cea sexuala, reproductiva si psihica - in conformitate cu cele mai recente descoperiri din medicina si stiinte. Potrivit acestor date, tinerii, in special fetele, ar trebui sa-si intarzie debutul sexual pana la casatorie, in primul rand din motive medicale. Acesta este un adevar de necontestat si imposibil de nealterat prin lozincile despre libertatea si permisivitatea sexuala care sunt folosite astazi din plin. Biologia spune clar: calea cea mai sigura de a evita bolile cu transmitere sexuala, avortul precum si suferinta emotionala de pe urma acestora, este abstinenta pana la casatorie."

ONG-urile spun, in continuare, ca "cercetarile stiintifice ne arata clar ca ideologia identitatii de gen si promovarea homosexualitatii nu-si au locul in scoli. A-i invata pe copii cu privire la pretinsa divergenta intre sexul biologic si un pretins 'sex social' nu poate decat sa-i confuzeze, avand in vedere volatilitatea si viteza cu care se inventeaza noi si noi 'identitati de gen'".

Organizatiile sustin ca "in acest moment, la nivel mondial, nu exista niciun indicator care sa garanteze eficienta unui program de 'educatie sexuala comprehensiva' in scoli, ci mai degraba dimpotriva. In Marea Britanie, tara cu experienta de 30 de ani in domeniu, situatia s-a inrautatit in urma introducerii acestei materii", fara a da insa date despre ce inseamna aceasta "inrautatire". Mai mult, in scrisoarea lor deschisa se arata urmatoarele: "respingem folosirea drept argumente a unor rapoarte ale diverselor Comitete ale Organizatiei Natiunilor Unite. Ne permitem sa reamintim respectuos ca aceste documente au valoare de recomandari si nu putere de lege".

In a doua parte a mesajului, organizatiile afirma ca "toate luarile de pozitie ale ONG-urilor care sustin obligativitatea 'educatiei sexuale' ideologizate evita, cu buna stiinta, orice referire la parintii copiilor pe care urmeaza sa se faca experimente. Spunem 'cu buna stiinta' intrucat cunosc opozitia parintilor responsabili la ideile lor. Angajamentele luate de aceste ONG-uri in relatie cu Organizatia Natiunilor Unite nu ne privesc. Copiii nu sunt nici ai ONG-urilor pro-educatie sexuala, nici ai Statului, nici ai Organizatiei Natiunilor Unite".

Citeste mai jos scrisoarea celor 19 ONG-uri:

"Scrisoare deschisa catre ministrii Sanatatii si Educatiei: Educatie pentru sanatate - DA, educatie ideologica - NU!

Domnului ministru al Sanatatii, dl. Nicolae BANICIOIU

Domnului ministru al Educatiei, dl. Mihai Sorin CIMPEANU

Domnule ministru al Sanatatii, domnule ministru al Educatiei,

Suntem un grup de organizatii civice care promoveaza familia si drepturile parentale, precum si dreptul la educatie, sanatate si dezvoltare armonioasa a copiilor. Va scriem cu referire la declaratia domnului ministru al Sanatatii din 25 mai a.c. cu privire la ora de educatie sanitara obligatorie in scoli, urmata de scrisoarea deschisa din 27 mai a.c., semnata de 13 ONG-uri, trimisa domnului ministru al Sanatatii, domnului ministru al Educatiei si domnului ministru al Afacerilor Externe.

Va transmitem preocuparea si ingrijorarea noastra referitoare la insistenta acestor organizatii de a impune un model curricular extrem de libertin, al carui scop nu este sanatatea copiilor nostri, ci ideologizarea si indoctrinarea lor.

Domnilor ministri, ca parinti si lideri civici suntem primii care sustinem si promovam sanatatea copiilor - inclusiv pe cea sexuala, reproductiva si psihica - in conformitate cu cele mai recente descoperiri din medicina si stiinte. Potrivit acestor date, tinerii, in special fetele, ar trebui sa-si intarzie debutul sexual pana la casatorie, in primul rand din motive medicale. Acesta este un adevar de necontestat si imposibil de nealterat prin lozincile despre libertatea si permisivitatea sexuala care sunt folosite astazi din plin. Biologia spune clar: calea cea mai sigura de a evita bolile cu transmitere sexuala, avortul precum si suferinta emotionala de pe urma acestora, este abstinenta pana la casatorie.

Cercetarile stiintifice ne arata clar ca ideologia identitatii de gen si promovarea homosexualitatii nu-si au locul in scoli. A-i invata pe copii cu privire la pretinsa divergenta intre sexul biologic si un pretins 'sex social' nu poate decat sa-i confuzeze, avand in vedere volatilitatea si viteza cu care se inventeaza noi si noi 'identitati de gen'. Discursurile despre 'homofobie' nu-i ajuta nici ele cu nimic, atata timp cat cauta sa normalizeze un comportament care, din punct de vedere medical si moral, prezinta riscuri multiple si majore. A promova diminuarea riscurilor e un lucru bun, dar eliminarea lor, prin educarea si promovarea abstinentei pana la casatorie, este cel mai bun lucru pentru sanatatea copiilor.

Sexualitatea nu este un subiect simplu de abordat. Copiii nostri au nevoie de discutii clare, bazate pe date si realitati, nu de lozinci si indemnuri la libertate sexuala de la orice varsta, cu oricati parteneri si indiferent de sex, nu de prelegeri despre homofobie si 'identitate de gen'. Aceasta din urma abordare este una dezastruoasa. De aceea, credem ca implicarea mamelor si a tatilor in munca de educare a copiilor in acest domeniu este absolut necesara, mai ales ca ei sunt singurii care pot aprecia corect gradul de dezvoltare fizica si psiho-emotionala al copiilor lor si momentul optim al acestor discutii.

Avand in vedere cele spuse mai sus, domnule ministru al Sanatatii, domnule ministru al Educatiei, ca parinti, dorim sa stim ce li se va transmite copiilor la orele de educatie sanitara: li se va spune adevarul? Vor fi respectate valorile pe care noi le insuflam acestor copii? Sau li se va spune sa exploreze, sa experimenteze si ca actul sexual este un act fiziologic decuplat de orice conotatie morala, cum sustin colegii nostri din societatea civila care v-au scris recent?

Li se va spune ca au dreptul la cautarea si descoperirea 'identitatii de gen' si ca elevii homosexuali sunt discriminati, sau li se va spune ca actul sexual anal este periculos? Li se va spune ca homosexualitatea este innascuta, cand de fapt nu exista cea mai mica dovada in acest sens?

Adevaruri biologice ca acestea si inca multe altele (ca cercetarile din domeniul dezvoltarii creierului la adolescenti, din domeniul biochimiei atasarii, din domeniul histologiei) sunt de necontestat. Solicitam sa nu fie date la o parte de dragul corectitudinii politice si al unei ideologii, fie ea si una dominanta in acest moment.

Starea de sanatate a femeilor si copiilor nu poate fi imbunatatita prin lozinci de tipul 'Vrem drepturi sexuale si reproductive!' sau 'Vrem avorturi pentru adolescente!'. Faptul ca cele 13 ONG-uri sunt preocupate de 'facilitarea accesului adolescentelor la avorturi' si de 'reducerea numarului de medici care refuza sa execute avorturi', arata clar ca promoveaza o ideologie radicala.

Ni se aminteste mereu ca Romania nu are un 'program national coerent, strategic si de lunga durata' pentru educatia sanitara. Din cate cunoastem, programul promovat de organizatiile care semneaza scrisoarea deschisa din 27 mai este 'Sexul vs. Barza', pe care il consideram nu doar depasit de datele recente ale medicinii, dar extrem de agresiv si chiar aflat la limita legii. Ne-am exprimat ingrijorarea in repetate randuri cu privire la nocivitatea acestui program si o facem si acum: 'Sexul vs. Barza' promoveaza promiscuitatea sexuala in randul copiilor, ci nu este preocupat de sanatatea si bunastarea lor. Daca acesta este modelul de 'program national coerent, strategic si de lunga durata' si daca astfel va arata noua ora de 'educatie pentru sanatate', avem tot dreptul sa fim alarmati!

In acest moment, la nivel mondial, nu exista niciun indicator care sa garanteze eficienta unui program de 'educatie sexuala comprehensiva' in scoli, ci mai degraba dimpotriva. In Marea Britanie, tara cu experienta de 30 de ani in domeniu, situatia s-a inrautatit in urma introducerii acestei materii. Conform datelor UNICEF si ONU, in Polonia, o tara apropiata Romaniei, unde educatia sexuala este absenta din scoli, rata natalitatii la adolescentele intre 15-19 ani este mult mai mica decat in SUA, Canada sau Marea Britanie, acolo unde se preda aceasta materie de zeci de ani.

Totodata, respingem folosirea drept argumente a unor rapoarte ale diverselor Comitete ale Organizatiei Natiunilor Unite. Ne permitem sa reamintim respectuos ca aceste documente au valoare de recomandari si nu putere de lege, politicile in domeniul sanatatii si familiei fiind de competenta statului roman.

Domnule ministru al Sanatatii, domnule ministru al Educatiei,

Toate luarile de pozitie ale ONG-urilor care sustin obligativitatea 'educatiei sexuale' ideologizate evita, cu buna stiinta, orice referire la parintii copiilor pe care urmeaza sa se faca experimente. Spunem 'cu buna stiinta' intrucat cunosc opozitia parintilor responsabili la ideile lor.

Angajamentele luate de aceste ONG-uri in relatie cu Organizatia Natiunilor Unite nu ne privesc. Copiii nu sunt nici ai ONG-urilor pro-educatie sexuala, nici ai Statului, nici ai Organizatiei Natiunilor Unite. Copiii fac parte din familii, iar parintii sunt primii si cei mai importanti educatori ai acestora. Parintii au dreptul de a decide asupra aspectelor care privesc educatia minorilor, mai ales in probleme atat de sensibile. Drepturile parintilor nu pot fi in nici un fel ocolite!

Din acest considerent cerem, asa cum am facut-o de fiecare data in corespondenta noastra anterioara, ca parinti si membri ai unor organizatii de parinti reprezentative, sa fim inclusi in elaborarea oricarui program privind educatia sanitara in scoli.

Concluzia noastra, sustinuta de datele stiintifice actuale, este ca elevii, copiii nostri, trebuie educati spre infranarea trupeasca si amanarea relatiei intime pana la vremea casatoriei. Aceasta este singura cale catre sanatatea si bunastarea lor, evitand bolile venerice, avorturile si suferinta emotionala.

Valorile 'revolutiei sexuale' nu sunt compatibile cu o educatie in spiritul dragostei, responsabilitatii, grijii fata de sine si respectului pentru ceilalti. Faptul ca normalitatea poate parea astazi o raritate nu trebuie sa ne determine a inceta sa o cautam. Va rugam sa sprijiniti parintii romani in aceste eforturi.

Spre binele tuturor, alegeti stiinta si binele copiilor si respingeti ideologia si indoctrinarea.

Cu deosebita consideratie,

SEMNATARI

Alianta Familiilor din Romania

Asociatia Parinti pentru Ora de Religie (APOR)

Asociatia Familiilor Catolice "Vladimir Ghika"

Asociatia Familia Traditionala, Iasi

Asociatia Familiilor Numeroase din Romania

Asociatia pentru Apararea Familiei si Copilului

Asociatia Dascalilor din Romania

Asociatia Parintilor pentru o Educatie Sanatoasa

Asociatia PROVITA Media, Bucuresti

Asociatia PRO VITA pentru Nascuti si Nenascuti - filiala Bucuresti

Fundatia "Romanian's Children Appeal"

Asociatia HomeSchooling Romania

Asociatia "Ortodoxia Tinerilor", Galati

Habitat pentru Umanitate, Pitesti

Asociatia Barbatilor Crestini din Romania

Asociatia pentru Revigorarea Traditiei (ART), Bucuresti

Asociatia pentru Toleranta in Spatiul Public

Asociatia "Darul Vietii", Timisoara

Centrul de Consiliere si Informare pentru Femei cu Sarcina Nedorita "Puls", Oradea"

Descarca de aici scrisoarea deschisa

Citeste si: