Guvernul intentioneaza sa acorde un ajutor financiar de 10 milioane de euro pentru acoperirea datoriilor Institutului Cantacuzino catre bugetul de stat si furnizori, dar si pentru dezvoltarea ulterioara a institutului, au declarat, pentru Agerpres, surse guvernamentale.

"Intentionam sa acordam un ajutor financiar de 10 milioane de euro pentru Institutul Cantacuzino, din care sa poata fi acoperite datoriile institutului catre bugetul de stat si catre furnizori, dar din care va ramane o suma si pentru dezvoltare. Proiectul de ordonanta de urgenta se va citi in prima lectura in sedinta de Guvern de miercuri. Acest ajutor trebuie notificat la Comisia Europeana si speram sa obtinem un raspuns in perioada urmatoare", au precizat sursele citate.

Contactat de Agerpres, presedintele Comitetului interministerial pentru gestionarea situatiei de la Cantacuzino, Daniel Constantin, a confirmat ca exista o preocupare permanenta a acestui comitet pentru salvarea institutului.

"Ordonanta de urgenta privind acordarea ajutorului financiar pentru Institutul Cantacuzino este un pas firesc al activitatii desfasurate pana acum in cadrul comitetului interministerial", a precizat Constantin.

Din acest comitet mai fac parte ministrul Finantelor Publice - Eugen Teodorovici, ministrul Educatiei - Sorin Cimpeanu, si ministrul Sanatatii - Nicolae Banicioiu.

Institutul Cantacuzino nu va face vaccin antigripal nici in sezonul 2015 - 2016, chiar daca, din 2013, are autorizatii de fabricatie si de punere pe piata pentru acest produs, intrucat are conturile blocate, a declarat, pe 21 mai, liderul sindical Monica Balteanu.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat,in urma cu o luna, dupa ce a vizitat Institutul ca, in opinia sa, acesta trebuie salvat si trebuie sa functioneze in continuare.