Autoritatea Electorala Permanenta informeaza ca sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal va functiona la urmatoarele alegeri locale. AEP va asigura iplementarea si gestionarea sistemului de preventie a votului multiplu cu sprijnul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) si cu sprijinul Institutului National de Statistica (INS).

Sistemul va functiona pe baza datelor si informatiilor din Registrul electoral, Registrul sectiilor de votare si listele electorale complementare. STS va asigura, din punct de vedere logistic, inclusiv prin efectuarea de achizitii, functionarea sistemului, iar sumele necesare acoperirii cheltuielilor vor fi asigurate din bugetul de stat.

AEP precizeaza ca in ziua scrutinului, fiecare alegator va prezenta actul de identitate operatorului de calcul al biroului electoral al sectiei de votare, care va inscrie codul numeric personal al acestuia in sistemul de preventie a votului multiplu.

Sistemul va semnala daca persoana care s-a prezentat la vot a implinit varsta de 18 ani in ziua votarii inclusiv, daca si-a pierdut drepturile electorale, daca si-a mai exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin, daca este arondata la alta sectie de votare sau este omisa din lista electorala permanenta si daca are domiciului in raza teritoriala a sectiei de votare.