Lupta pentru viitorul premierului roman Victor Ponta se muta in Parlament, unde acesta va incerca sa se foloseasca de majoritatea pe care o detine coalitia aflata la putere pentru a lupta impotriva anchetei de coruptie si unei motiuni de cenzura, comenteaza Bloomberg, citata de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Parlamentarii romani declanseaza luni proceduri, dupa ce procurorii anticoruptie au cerut ridicarea imunitatii lui Ponta pentru a-l ancheta cu privire la suspiciuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata, spalare de bani si conflict de interese.

Ei ar putea sa voteze marti, potrivit premierului. El neaga acuzatiile si respinge indemnul presedintelui Klaus Iohannis de a demisiona, catalogand ancheta drept o incercare de rasturnare prin "mijloace nedemocratice" a Guvernului pe care-l conduce.

"Noi ne asteptam mai degraba ca Ponta sa-si pastreze cumpatul, sa-si pastreze sustinerea politica si sa se opuna procurorilor", a declarat Michael Taylor, un specialist in Europa centrala si Blacani de la Oxford Analytica, o companie de consultanta cu sediul in Marea Britanie.

"Parlamentarii ar putea sa nu ridice imunitatea lui Ponta, iar acest lucru ar putea sa conduca la o lupta politica intre Ponta si presedinte", a subliniat el.

Obligatiunile guvernamentale au scazut vineri, dupa aflarea vestii, sporind riscul unei reveniri la turbulentele politice din ultimii trei ani care au culminat cu victoria surpriza a lui Iohannis impotriva lui Ponta in alegerile prezidentiale.

Premierul se confrunta, acum, cu noi probleme, dupa ce a rezistat unor acuzatii de plagiat si arestarii mai multor aliati in anchete de coruptie.

"Situatie imposibila"

Tensiunile au condus vineri la cea mai puternica depreciere a leului in fata euro de pe cele 24 de piete valutare emergente monitorizate de Bloomberg. Luni la ora 12.25, leul era in declin cu 0,1%, la 4,46 unitati pentru un euro.

Randamentul obligatiunilor guvernamentale in euro cu scadenta in 2024 este in urcare cu 0,01 puncte procentuale, la 2,75%.

Scandalul poate declansa "o perioada prelungita de incertitudine politica", a declarat Anna Tokar, o analista de la Royal Bank of Scotland Group din Londra. "Ne asteptam la o actiune mai pronuntata din partea pietelor", a adaugat ea intr-un e-mail pentru Bloomberg.

Ancheta pune tara intr-o "situatie imposibila", a declarat Iohannis vineri.

Aliatii presedintelui au nevoie de o majoritate de 315 din cele 555 de voturi pentru a trece motiunea de cenzura sau pentru a-i ridica imunitatea premierului.

Punerea oficiala sub acuzare a lui Ponta i-ar permite presedintelui sa-l suspende din functie. Coalitia la putere nu are un inlocuitor si se va ralia in jurul lui Ponta pentru a nu pierde majoritatea, a declarat telefonic pentru Bloomberg Adrian Moraru, un analist de la Institutul pentru Politici Publice din Bucuresti.

Parlamentarii ar putea sa inceapa, de asemenea, sa dezbata o motiune de cenzura pe care opozitia a depus-o joi si prin care doreste sa blocheze modificarea reglementarilor electorale.

Ultimul loc

Romania si-a intensificat eforturile de a-si reduce economia subterana - estimata la 40 de miliarde de dolari, a doua cea mai mare din Uniunea Europeana (UE) - prin intensificarea luptei impotriva coruptiei si vizand, intre alti politicieni de rang inalt, pe fostul ministru al Finantelor Darius Valcov.

Romania s-a clasat pe locul 69 (dintre cele 175 de state analizate) in Indicele perceptiei coruptiei din 2014 intocmit de catre Transparency International (TI) - ultimul in UE - alaturi de Grecia si Bulgaria.

Ponta este acuzat ca a falsificat documente pentru a-si justifica veniturile pe cand era avocat, au anuntat procurorii vineri. El ar fi primit, in perioada octombrie 2007-decembrie 2008, aproximativ 181.000 de lei (46.000 de dolari) si un automobil marca Mitsubishi de la o firma detinuta de catre fostul ministru al Transporturilor Dan Sova, au precizat ei.

Procurorii au cerut Parlamentului sa aprobe o ancheta cu privire la un conflict de interese prin nominalizarea lui Sova. Ca parlamentar, Ponta beneficiaza de imunitate in asemenea cazuri.

"Demisia ar fi cea mai usoara optiune personala, dar ar crea un precedent periculos pentru Romania", a declarat Ponta duminica in urma unei reuniuni cu liderii din coalitia aflata la putere.