Statele Unite si Japonia au anuntat ca primul test al noii rachete Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA, produse de compania Raytheon Co. in cadrul unui proiect comun americano-japonez de circa 2 miliarde de dolari, s-a desfasurat cu succes, informeaza Reuters. Realizatorii au precizat ca urmeaza alti trei ani de teste inainte ca noua racheta sa fie folosita pe navele americane din cadrul US Navy Aegis, pe navele japoneze Kongo, si pe uscat in bazele Aegis Ashore din Polonia si Romania.

Racheta SM-3 Block IIAFoto: raytheon.com

Rick Lehner, purtator de cuvant al Agentiei americane pentru Apararea cu Rachete, a declarat ca testul desfasurat sambata in poligonul Point Mugu Sea Range de pe coasta californiana s-a desfasurat in oarametri normali.

Racheta SM-3 IIA este o varianta de 53,3 cm a unei rachete anterioare SM-3 si functioneaza cu sistemulde lupta US Aegis, construit de Lockheed Martin Corp, pentru a distruge in spatiu rachete balistice.

Riki Ellison, care conduce organizatia non-profit Missile Defense Advocacy Alliance, a declarat ca cele doua tari vor cheltui circa 1 miliard de dolari fiecare pentru a proiecta, testa si ulterior produce noile rachete, un model pentru programele comune de dezvoltare de armament.

"Este cela mai bun exemplu al Departamentului american al Apararii de finantare egala si inginerie impartasita cu o tara aliata pentru a dezvolta si pune pe teren un nou sistem de arme pentru a imbunatati securitatea nationala a ambelor tari", arata Ellison intr-o declaratie de presa.

Raytheon a mai aratat ca noua racheta SM-3 IIA are motoare mai mari si un vehicul de atac mai capabil care va permite rachetei sa intercepteze amenintarile mai devreme si sa protejeze teritorii mai mari de amenintari cu rachete balistice cu raza scurta si medie.

Testul de sambata a evaluat conul rachetei, comanda directiei si separarea segmentelor sale. Nu a fost facute interceptari, si nu au fost lansate rachete tinte, au precizat oficiali americani si reprezentanti ai companiei.

Ellison a mai precizat ca urmeaza alti trei ani de teste inainte ca noua racheta sa fie folosita pe navele americane din cadrul US Navy Aegis, pe navele japoneze Kongo, si pe uscat in bazele Aegis Ashore din Pononia si Romania.