Un imens steag tricolor de 300 de metri a "unit" Romania cu Republica Moldova la podul peste Prut de la Sculeni, in amintirea podurilor de flori din anii '90 si in avanpremiera unui pod uman ce se va forma pe 11 iulie si la care sunt asteptati sa participe toti cetatenii de pe ambele maluri ale raului, anunta Mediafax.

Organizatiile unioniste au desfasurat drapelul urias in amintirea Podurilor de flori din anii ¬90 si au cerut autoritatilor ridicarea interdictiei presedintelui Platformei Unioniste Actiunea 2012, George Simion, se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei.

Dupa actiunea de la Sculeni, participantii din Chisinau au mers la Iasi, unde au intins o hora in Piata Unirii, in jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza, initiativa apartinand Blocului Unitatii Nationale (BUN).

"Astazi (n.r. - sambata) ne-am reintalnit cu drag si dor la Prut, in memoria generatiilor care au contribuit la promovarea romanismului si ca o promisiune: sperantele lui Grigore Vieru, Ion si Doina Teodorovici, Dumitru Matcovschi si ale tuturor celor care au fost prezenti la Podurile de Flori vor fi in curand implinite. Nu putem fi despartiti de un rau intern, de granite nedrepte sau de ignoranta¬, a precizat Anatol Ursu, reprezentantul Miscarii Civice Tinerii Moldovei, de la Chisinau.

Duminica, organizatiile care formeaza BUN se vor alatura mitingului de protest din Piata Marii Adunari Nationale, de la ora 12:00. Urmatoarea manifestatie de amploare a BUN va fi Marea Adunare Nationala, organizata duminica, 5 iulie, in centrul Chisinaului, la eveniment fiind asteptati sa participe toti cetatenii din raioanele Republicii Moldova, se mai arata in comunicatu citat.

Liderul miscarii "Actiunea 2012", George Simion, a fost expulzat la mijocul lunii mai, din Republica Moldova, cu interdictie de intrare in tara pentru cinci ani.

Simion, cetatean roman, a fost retinut de catre agentii Serviciului moldovean de Informatii si Securitate, iar in scurt timp a fost expulzat din Republica Moldova, primind interdictie de reintrare in aceasta tara.

Ministerul de Interne de la Chisinau a explicat ca Simion a fost expulzat de pe teritoriul Republicii Moldova in baza unei legi care permite o astfel de decizie "ca masura asiguratorie" impotriva unui strain care ar putea pune in pericol securitatea nationala.

Platforma Unionista Actiunea 2012 este o coalitie de asociatii nonguvernamentale si grupuri civice care sustin unirea Republicii Moldova cu Romania.