Romania va trimite in Suedia un grup de mediatori care sa ajute cetatenii romani de acolo, aflati in situatii dificile, sa se integreze, a anuntat, vineri, ministrul Muncii, Rovana Plumb, dupa semnarea unui acord cu omologul suedez Asa Regner, informeaza Mediafax.

Acordul incheiat de ministrii din cele doua tari vizeaza o cooperare mai puternica in domeniul politicii sociale care sa includa schimb de cunostinte, de experiente si de bune practici, dar si promovarea unor proiecte comune.

Rovana Plumb a precizat ca aceasta colaborare va viza in principal drepturile copiilor, egalitatea de gen, bunastarea sociala si securitatea sociala.

In domeniul protectiei drepturilor copilului, grupurile de lucru care vor fi formate la nivelul guvernelor din cele doua tari vor incerca sa identifice masuri pentru o mai buna protectie a minorilor si pentru promovarea intereselor lor, iar expertii romani vor incerca sa preia modelul serviciilor de tip comunitar oferite familiilor aflate in situatie de risc.

Potrivit datelor oficiale, in Suedia ar fi aproximativ 30.000 de romani si aproximativ 10% dintre acestia ar fi cetateni de etnie roma.

Plumb a mai spus ca, potrivit recensamantului din 2012, in Romania erau inregistrati 628.000 de cetateni de etnie romani.

Demnitarul suedez a precizat ca numarul romanilor care ajung in Suedia este dificil de precizat din cauza faptului ca exista o fluctuatie destul de mare.

Grupul de lucru format din expertii din cele doua tari ar urma sa se reuneasca cu regularitate incepand cu luna septembrie pentru a dezbate temele de interes comune referitoare la politicile sociale si egalitate de gen si sa incerce sa elaboreze propuneri de proiecte comune pentru o mai buna integrare a romanilor din Suedia.

Intrebata de ce aleg romanii sa mearga in Suedia intr-un numar atat de mare, Rovana Plumb a precizat ca nu are un raspuns pentru acest lucru insa fiecare are dreptul, ca cetatean european, sa circule in orice stat membru, iar politicile sociale nu trebuie sa fie gandite in functie de provenienta persoanelor vulnerabile, ci trebuie astfel elaborate incat sa ajute la integrarea acestora oriunde ar ajunge.

Ministrii din cele doua state au convenit ca politicile pe care grupul de lucru format din experti din cele doua tari le va elabora sa se axeze pe patru domenii majore respectiv locuirea, sanatatea, educatia si ocuparea.

Rovana Plumb a mai adaugat ca numarul de mediatori pe care Romania il va trimite in Suedia va fi stabilit dupa ce grupul de lucru va face o evaluare a situatiei in care se afla cetatenii romani din Suedia si a nevoilor pe care acestia le au.