Robert Cazanciuc a declarat ca in Romania a fost "o evolutie spectaculoasa" a mentalitatii privind relatiile dintre persoane de acelasi sex, precizand ca se pune problema dezbaterii unei legi care sa permita casatoria, in timp ce Frans Timmermans a spus ca homosexualii pot fi parinti extraordinari, scrie Mediafax.

In cadrul dialogului cu cetateni romani si bulgari organizat, joi, la Ruse, o participanta din Romania a sustinut ca membrii LGBT sunt considerati "cetateni de mana a doua" in unele state, opinand ca in Romania cel mai probabil se va respinge o propunere ce reglementeaza familiile homosexuale.

Prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, a precizat ca sustine drepturile LGBT, amintind ca in calitate de parlamentar olandez a solicitat adoptarea legii ce permitea casatoriile intre persoane de acelasi sex.

"Noi am fost prima tara din lume ce a acceptat acest lucru, intr-un moment in care celelalte tari spuneau ca e o nebunie. Daca priviti ce s-a intamplat de atunci e remarcabil (...) Fiecare stat membru trebuie sa hotarasca pentru sine si eu sper ca exemplul unor state poate sa influenteze si restul statelor unde nu exista progrese in acest sens.

Inteleg ca uneori dureaza mai mult, nu poti forta lucrurile, dar poti sa vorbim despre asta", a spus oficialul european. Timmermans a reamintit ca CE nu are atributii in acest sens, dar poate sustine cauza.

"Nu s-a întâmplat nimic rău în lume de când sunt permise căsătoriile între persoane de acelaşi sex (...) Pot fi părinţi extraordinari pentru copii, nu există dovezi împotrivă, iar un copil are nevoie de părinţi iubitori", a mai spus prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a precizat că în urmă cu ceva ani de zile în România relaţiile dintre persoane de acelaşi sex erau considerate infracţiune. "Acum ne punem problema să dezbatem o lege care să permită căsătoria. Deci e o evoluţie de mentalitate aş spune incredibilă în ultimii ani şi în România", a afirmat Cazanciuc.

El a mai spus că există o autoritate care sancţionează de fiecare dată orice formă de discriminare în această materie. "Avem o evoluţie spectaculoasă în ultimii ani, sunt în continuare chestiuni de mentalitate care trebuie dezbătute în spaţiul public", a subliniat Cazanciuc.