Deputatii din Comisia de invatamant au aprobat un proiect de lege privind siguranta in scoli, care prevede, intre altele, ca elevii vor trebui sa poarte un semn distinctiv pentru fiecare scoala, fie uniforma, esarfa sau insigna, acesta urmand sa fie stabilit de Consiliul de Administratie al scolii, scrie Mediafax.

Precizarile in acest sens au fost facute de deputatul PNL Florica Chereches, unul dintre initiatori.

"S-a decis sa existe un semn distinctiv pe care sa-l poarte elevii din fiecare scoala, care sa arate ca elevul respectiv face parte din scoala. Aceste semn poate sa fie uniforma, o esarfa, o tichie sau o insigna. Acest lucru va fi stabilit de Consiliul de Administratie al scolii. Peste tot in lume exista scoli care aleg sa aiba un asemnea semn distinctiv, incurajeaza si spiritul de mandrie al elevului ca apartine unei scoli", a mentionat Florica Chereches.

Proiectul aprobat in comisie mai prevede ca fiecare scoala sa aiba un regulament de ordine interioara stabilit de Consiliul de Administratie, precum si o comisie pentru prevenirea si combaterea violentei in mediul scolar, aceasta fiind formata din profesori, reprezentanti ai parintilor, ai elevilor, lucratorul de politie si reprezentantul Consiliului local, a mai spus Chereches.

Ea a aratat ca proiectul mai stabileste ca accesul unei persoane in scoala sa se faca doar dupa legitimare, elevii sa se legitimeze cu carnetul scolar si sa fie interzis accesul persoanelor aflate in stare de ebrietate sau care detin materiale necorespunzatoare.

O alta prevedere este ca elevii nu au voie sa paraseasca scoala pe perioada orelor, decat in conditii speciale. Scolile vor fi obligate, incepand cu anul scolar 2015-2016, sa aiba imprejmuite perimetrele, acolo unde astfel de garduri nu exista.

Proiectul a fost initiat de deputatii Ovidiu Ioan Dumitru, Razvan Rotaru, Mihai Tararache, Costel Alexe, Stefan-Alexandru Baisanu, Vasile Berci, Mircea Vasile Cazan, Steluta-Gustica Cataniciu, Florica Chereches, Horia Cristian, Traian Dobrinescu, Mircea Dolha, Andrei Daniel Gheorghe, Maria Grecea, Eleonora-Carmen Harau, Nechita-Adrian Oros, Gheorghe-Mirel Talos, Laurentiu Tigaeru-Rosca, Elena-Ramona Uioreanu, Dorinel Ursarescu, Vasile Varga, Mihai Voicu, Radu Zlati, Mihai Deaconu si de senatorii Petru Ehegartner, Marius Neculoiu, Marius Nicoara.

Proiectul urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional.