Romania sprijina negocierile in formatul 5+2 in privinta Transnistriei, iar rezolvarea conflictului din republica separatista "ramane o prioritate majora pentru Romania", se arata intr-un mesaj transmis de presedintele Klaus Iohannis cu ocazia unei conferinte organizate de MAE.

"Sprijinim negocierile in formatul <<5+2>> (Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia si OSCE, SUA si UE observatori - n.red.) ca unic cadru care garanteaza transparenta si legitimitatea unei solutii durabile bazate pe respectarea deplina a suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, conform principiilor agreate la nivel international, inclusiv in cadrul OSCE.

Declaratiile presedintelui Iohannis vin pe fondul tensiunilor dintre Rusia, pe de o parte, si Republica Moldova si Ucraina pe de alta parte, legate de accesul fortelor ruse in Transnistria. Rusia acuza cele doua tari ca a impus o blocada in privinta aprovizionarii trupelor ruse aflate in Transnistria, iar vicepresedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Jelezniak, a declarat, citat de Deutsche Welle, ca s-ar putea ca Rusia "sa fie nevoita" sa inceapa razboiul in Transnistria si a sugerat ca de data aceasta armele vor fi indreptate impotriva Ucrainei.

"Atentie la Transnistria", avertizeaza si Neil Buckley, editor pentru Europa de Est al Financial Times, intr-un articol publicat miercuri pe blogurile FT referitor la faptul ca regiunea separatista a Republicii Moldova "se contureaza ca urmatorul punct fierbinte in relatia Rusia-Ucraina". Buckley citeaza semnale trase de publicatia pro-Kremlin Izvestia si un tweet recent al unuia dintre cei mai cunoscuti analisti de politica externa ai Rusiei, Dmitri Trenin, cum ca "la Moscova creste ingrijorarea ca Ucraina si Moldova vor incerca sa preseze puternic Transnistria, provocand un conflict cu Rusia".