Camera Deputatilor a decis, miercuri, ca angajatii sa primeasca vouchere de vacanta, in limita a 6 salarii medii pe economie, reglementarile aprobate de catre deputati urmand sa fie aplicate in 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, informeaza Mediafax. In viziunea alesilor, masura ar urma sa contribuie la relansarea turismului romanesc. Camera Deputatilor este for decizional.

Deputatii au adoptat in acest sens, cu 303 voturi "pentru" si 12 abtineri, Ordonanta 8/2014 care modifica Ordonanta de urgenta 8/2009 privind acordarea vouchere-lor de vacanta.

Potrivit celor adoptate de deputati, toti angajatii pot beneficia de vouchere de vacanta. Pe de o parte, angajatii din sistemul privat pot beneficia de vouchere de vacanta sau de prima de vacanta, pe care angajatorul le acorda in urma negocierii, iar in sistemul public, in urma unui amendament adoptat, vor beneficia doar de vouchere de vacanta nu si de bani sau prime de vacanta.

Vouchere de vacanta vor fi folosite doar in turismul romanesc.

De asemenea, se introduce un nou sistem, acela a emiterii voucherelor de vacanta pe suport electronic. Cele care sunt tiparite in suport electronic, cat si cele pe suport de hartie, vor fi utilizate doar in unitati turistice autorizate de Autoritatea Nationala pentru Turism.

Acest sistem de vouchere de vacanta pastreaza facilitatile fiscale oferite angajatorilor, sunt deductibile si scutite de la plata contributiilor si taxelor salariale.

In plus, emiterea voucherelor de vacanta ramane sub controlul Ministerului Finantelor si va permite intrarea pe piata a oricarui actor care respecta conditiile.

Toti reprezentanti grupurilor parlamentare au sustinut adoptarea acestor prevederi, aratand ca relanseaza turismul romanesc.