Mihai Necolaiciuc a fost condamnat, miercuri, la 10 ani de inchisoare pentru fapte de abuz in serviciu prin care compania ar fi fost prejudiciata cu aproximativ 56,7 milioane de euro. Decizia nu este definitiva, transmite Digi 24. Fostul director CFR Marfa se afla acum in inchisoare intr-un alt dosar in care a fost condamnat, in octombrie 2014, la 4 ani si sase luni de inchisoare fiind acuzat ca a cheltuit ilegal 2,7 milioane de euro din fondurile Bancii Europene de Investitii.

Mihai Necolaiciuc (imagine arhiva)Foto: AGERPRES

Instanta Judecatoriei Sectorului 1 l-a condamnat pe Mihai Necolaiciuc la zece ani de inchisoare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, si la sapte ani de inchisoare, pentru utilizarea subventiilor sau a creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.

Judecatorul a constatat ca infractiunile din aceasta cauza sunt concurente cu cea pentru care Mihai Necolaiciuc a fost deja condamnat, intr-un alt dosar, la patru ani si sase luni de inchisoare, prin sentinta din 7 ianuarie 2014 a Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, ramasa definitiva prin decizia penala din 17 octombrie 2014 a Curtii de Apel Bucuresti.

Astfel, instanta a dispus contopirea pedepselor, Mihai Necolaiciuc urmand sa execute zece ani de inchisoare. De asemenea, fostul director al CFR va avea interdictie, timp de cinci ani dupa executarea pedepsei, sa aleaga si sa fie ales in autoritati publice sau in functii elective publice, sa ocupe o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si sa exercite o profesie de natura aceleia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii.

In acelasi dosar, Mihail Gabriel Misir, fost director al Directiei Comerciale din CFR, si Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice, au fost condamnati la cate opt ani de inchisoare cu executare, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave.

Decizia nu este definitiva, putand fi contestata cu apel.

Sentinta a fost data in dosarul in care Mihai Necolaiciuc, mai multi fosti sefi din CFR SA si administratori de firme au fost acuzati pentru fraudarea companiei. In acest dosar au fost comasate trei cauze in care Mihai Necolaiciuc si alte persoane au fost trimisi in judecata, pentru fraude de aproximativ 56,7 milioane de euro.

In primul dintre aceste procese, Mihai Necolaiciuc a fost trimis in judecata in 1 februarie 2008, pentru presupusa implicare intr-o frauda de 18 milioane de euro.

Alaturi de alte noua persoane, Mihai Necolaiciuc este acuzat ca in calitate de director general al CFR SA, in perioada 2001-2003, a angajat compania intr-o serie de relatii contractuale nelegale, in urma carora au fost platite din bugetul CFR , in mod ilegal, produse, bunuri si servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzatoare calitativ si nefolositoare companiei.

Necolaiciuc a fost ajutat, sustin procurorii, de mai multi complici, care faceau parte din fosta conducere a CNCFR sau erau sefi de servicii - Mihail Gabriel Misir, Viorica Olaeru, Ilie Vladut, Dragos Vasile Vladut, Maria Ana Matei, Octavian Costea, Adrian Tolea, dar si de administratorii unor firme - Marius Ilisca si Ovidiu Lucian Nicula.

"O parte din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective, 4.525.570 euro, au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamitati naturale", potrivit rechizitoriului procurorilor.

La patru luni de la prima trimitere in judecata, procurorii au finalizat un al doilea rechizitoriu, iar in 24 iunie 2008 Mihai Necolaiciuc a fost deferit din nou justitiei, fiind acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, dar si de faptul ca a utilizat subventii in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, in urma actiunilor sale prejudiciind CNCFR cu circa 35,5 milioane de euro.

Potrivit procurorilor, intre 17 iulie 2000 si 21 octombrie 2003, Necolaiciuc, ajutat de Mihail Gabriel Misir si Viorica Olaeru, a traficat resursele financiare si activele companiei in folosul unor societati comerciale private.

"Astfel, in perioada 2001 - octombrie 2003, compania, invocand in fals urgente in aprovizionare, a achizitionat in mod nelegal produse inutile (rulmenti, suruburi, piulite, trandafiri, etc.) la preturi supraevaluate si in cantitati mai mari decat necesarul, de la mai multi furnizori privilegiati, pe care i-a ales cu incalcarea legislatiei in vigoare si prin proceduri neconcurentiale. Inculpatul a achitat produsele, prejudiciind in acest mod compania cu suma de 84.086.783,2 lei", conform rechizitoriului DNA.

Toate produsele de care vorbesc anchetatorii au fost vandute in octombrie 2003 catre trei firme, vanzare facuta cu conditia ca marfa sa fie achitata de catre cumparatori la momentul revanzarii de catre acestia. In realitate, aceste bunuri nu au fost revandute si astfel nu au fost achitate de catre cumparatori.

"In plus, in aceeasi perioada, inculpatul Necolaiciuc Mihai a schimbat destinatia sumei de 4.123.829,3 de lei (reprezentand subventii primite de la bugetul de stat pentru reparatii capitale la infrastructura feroviara), utilizand-o in alte scopuri decat cel pentru care a fost acordata. Astfel, suma a fost folosita pentru diverse achizitii de bunuri si servicii (paza, delegatii in strainatate, dictionare, butasi de trandafiri, reparatii la case de odihna) sau plata salariilor", au mai aratat procurorii.

Mai mult, CFR a cumparat in acea perioada trandafiri in valoare de 50.000 lei, la preturi supraevaluate.

"De asemenea, in perioada 2002 - 2004, inculpatul Necolaiciuc Mihai a scos nelegal din functiune si a valorificat prin vanzare 23.000 de vagoane si 1.059 locomotive necasate si neevaluate, care au fost vandute catre diverse firme la pret de fier vechi. In acest mod patrimoniul companiei a fost prejudiciat cu suma de 17.659.042,4 de lei", potrivit DNA.

Conform materialelor care au ajuns in instanta, Mihai Necolaiciuc s-a specializat in achizitii publice nelegale, motiv ce i-a adus un al trailea dosar penal, instrumentat tot de Directia Nationala Anticoruptie. Astfel, la un an distanta de la prima trimitere in judecata, in 16 februarie 2009, un al treilea rechizitoriu a ajuns pe masa magistratilor de la Judecatoria Sectorului 1.

Procurorii spun ca in acest caz Mihai Necolaiciuc ar fi prejudiciat compania cu alte 2,9 milioane de euro. Si in acest caz, Necolaiciuc ar fi fost ajutat de subalternii sai, Mihail Gabriel Misir, Viorica Olaeru, Dragos Vasile Vladut, Ilie Vladut si Nicolae Alexandru, care ar fi facut activitati nelegale.

Conform DNA, in perioada 2002 - 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat 23 de comenzi de achizitii de piese pentru instalatii feroviare catre firma General Comelectrica. Aceste comenzi au fost semnate prin incalcarea prevederilor legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei.

De asemenea, procurorii vorbesc in rechizitoriu despre faptul ca intre 2002 si 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat alte patru comenzi catre firma Nurelo Prest Com, incalcand din nou legea si fara a avea documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei. Ambele comenzi au fost semnate fara derularea unor proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute in mod obligatoriu de lege.

Mihai Necolaiciuc este in penitenciar din 17 octombrie 2014, cand a fost condamnat intr-un al patrulea dosar, cel care a ajuns si cel mai tarziu la instanta. Curtea de Apel Bucurestri l-a condamnat atunci pe Mihai Necolaiciuc la patru ani si sase luni de inchisoare cu executare, in dosarul privind o frauda de 2,7 milioane de euro produsa prin achizitionarea de bunuri intr-un proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundatiile din 2000.

In acelasi dosar, Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice din CN CFR SA, a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu executare, pentru aceeasi infractiune.

Curtea de Apel Bucuresti a schimbat pedeapsa data de prima instanta, Judecatoria Sectorului 1, care hotarase, in 7 ianuarie 2014, ca Mihai Necolaiciuc si Viorica Olaeru nu sunt vinovati de faptele de care au fost acuzati de procurori, motiv pentru care i-a achitat.

Judecatorii au admis actiunea civila formulata de Ministerul Transporturilor si i-au obligat pe inculpati sa ii plateasca, in solidar cu SC CNCF-CFR SA, suma de 8.459.972 de lei.