Ministerul de Externe precizeaza ca romii care au fost implicati intr-un incident produs in seara de 27 mai la Roma nu au cetatenia romana, precizarile venind dupa ce site-ul ContattoNews.it a scris, citand surse, ca cei trei romi implicati in accident sunt de origine romana.

"Referitor la incidentul produs in seara de 27 mai 2015, in care au fost implicati trei cetateni de etnie roma, dintre care un minor, Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca, pe baza informatiilor obtinute de ambasada Romaniei la Roma de la autoritatile locale, niciuna dintre aceste persoane, responsabile pentru decesul unui pieton si ranirea grava a altor sapte, de diferite nationalitati, intr-o statie de autobuz pe o strada din cartierul Boccea din Roma, nu are cetatenia romana", anunta MAE, potrivit Mediafax.

Site-ul ContattoNews.it a scris, joi, citand surse, ca trei romi implicati intr-un grav accident produs la Roma, soldat cu un mort si opt raniti, ar fi de origine romana. Informatia nu a fost confirmata de autoritatile italiene.

Trei adolescenti de etnie roma au produs un grav accident, miercuri seara, in centrul orasului Roma. Refuzand sa opreasca la semnalul carabinierilor, soferul unui vehicul Lancia Lybra a lovit cu mare viteza noua persoane, in zona Mattia Battistini (Boccea) din Roma. Una dintre persoane - o imigranta filipineza de 44 de ani - a murit pe loc. Opt persoane au fost ranite, trei fiind in stare grava.

O adolescenta de 17 ani a fost retinuta, iar ceilalti doi suspecti sunt dati in urmarire. Politia a efectuat perchezitii in tabere de nomazi din zona Cesare Lombroso (Aurelio).

Incidentul a atras reactii cu caracter rasist. "Trei romi care fugeau de politie conducand cu 180 km/h au omorat o femeie, ranind alte opt persoane. O tiganca de 17 ani a fost retinuta, ceilalti doi sunt cautati. (...) Cand vom reveni la guvernare vom rade de pe fata pamantului aceste nenorocite tabere de romi, incepand cu cele ilegale", a amenintat Matteo Salvini, liderul partidului xenofob Liga Nordului, citat de Corriere della Sera.

Dupa incident, autoritatile italiene au luat masuri speciale de securitate in taberele de romi de la periferia Romei, de teama represaliilor cu caracter rasist.