​​VIDEO Dorel Sandesc, secretar de stat: In 10 ani toate spitalele regionale din Romania vor fi depasite tehnic. Nicolae Marcu, director MedLife: Exista semnificative inegalitati  legislative intre spitalele private si cele de stat

de V. Mixich     HotNews.ro
Joi, 28 mai 2015, 20:14 Actualitate | Esenţial


dr. Nicolae Marcu si dr. Dorel Sandesc in dialog cu Vlad Mixich
Foto: Hotnews
Parteneriatul public-privat poate furniza solutii foarte utile sistemului medical romanesc - acesta este punctul in care converg opiniile secretarului de stat din Ministerul Sanatatii, Dorel Sandesc, si ale directorului general Medlife, Nicolae Marcu. Dar in privinta unor probleme actuale, precum modelul de finantare a spitalelor sau statutul medicilor rezidenti, lucrurile sunt mai nuantate. Cei doi medici, astazi lideri importanti in sistemul public si cel privat de sanatate, au discutat intr-un interviu HotNews despre relatia dintre medicina privata si cea publica si au raspuns intrebarilor cititorilor.

CELE MAI IMPORTANTE DECLARATII

 • Dorel Sandesc, secretar de stat: Sunt un mare sustinator al parteneriatului public-privat in sanatate. Nicolae Marcu, director Medlife: Situatia e nedreapta pentru pacientii care, platind asigurarile sociale, ar dori sa beneficieze si de decontare la privat.
 • Guvernul a format un grup de lucru pentru incurajarea introducerii asigurarilor complementare, private.
 • Modul de organizare a rezidentiatului va ramane neschimbat in acest an. Medicii rezidenti vor putea efectua stagii si in cadrul spitalelor private, cu acordul coordonatorului de rezidentiat.
 • Aducerea un profesor, punctual pentru pacientii pe care-i are la stat, nu este o politica corecta pentru un spital privat.
In interviul video puteti urmari si raspunsurile invitatilor la intrebarile cititorilor HotNews (imagine: Laurentiu Colintineanu).


Puteti citi in continuare extrase din interviu:

Dorel Sandesc:
Cel mai mare avantaj al spitalelor publice este ca li se asigura, atunci cand au probleme economice, compensarea arieratelor, a datoriilor. Acest lucru e util caci aceste servicii nu pot fi intrerupte, dar poate favoriza un management inadecvat.

Dezavantajul este ca spitalul public trebuie sa primeasca absolut tot ca patologie si, de multe ori, primeste cazuri de la spitalele private atunci cand cazurile devin foarte complexe. O anumita zona a ingrijirii medicale nu este acoperita financiar adecvat de sistemul de decontari.

Nicolae Marcu: Pentru un spital de stat cel mai mare avantaj este legislatia, apoi finantarea si distributia teritoriala. In lume, granitele dintre privat si stat se sterg incet-incet. Pentru un spital privat managementul este cel mai mare avantaj: acesta poate decide aproape tot in cadrul legislativ. Poate sa angajeze, poate sa-si muleze sectiile in functie de necesitatile de piata, nu este obligat sa sustina un spital complex, cu toate specialitatile.  

Dorel Sandesc: Eu sunt unul din cei mai mari sustinatori ai parteneriatului public-privat. In medicina acest model poate lua cele mai avantajoase forme.

TREBUIE SA EXISTE O DELIMITARE NETA INTRE MEDICINA DE STAT SI MEDICINA PRIVATA?

Dorel Sandesc: Eu nu sunt de acord cu o astfel de atitudine, ca privatul e privat si ca fondurile publice sunt doar pentru spitalele publice. Ar fi o greseala strategica sa delimitam in acest fel: fonduri publice pentru spitale publice, iar spitalele private sa se descurce. Pentru ca orice sursa de finantare este binevenita, cu atat mai mult intr-o tara cu o finantare inadecvata a sistemului medical ca a noastra, pentru a rezolva rapid multiplele probleme pe care le avem.

Nicolae Marcu: Ostilitatea autoritatilor fata de sistemul privat a mai disparut. Dar sigur, sunt diferende mai ales pe zona de finantare, unde intram putin in coliziune. Si e nedrept pentru pacient: pacientul, platind asigurarile sociale, ar dori sa beneficieze si de decontare la privat. Se poate, dar exista o limitare pana la urma fireasca intr-un stat care nu e la fel de potent ca statele vestice.

Ce credeti despre ping-pongul prin care un medic isi trimite pacientul din spitalul public in clinica privata si, cand apare ceva mai complex sau mai putin profitabil, pacientul e tranferat inapoi in spitalul de stat?

Nicolae Marcu: Nu este un mecanism corect, sunt total impotriva. Furnizorii mari incearca sa-si creeze propriul corp medical, propria identitate. Goana de a aduce un profesor punctual pentru pacientii pe care-i are la stat nu este o politica corecta pentru un spital privat. Daca spitalul privat, intr-un anumit moment, beneficiaza de o tehnologie superioara care face bine pacientului, as putea intelege. A trimite pacientul la stat in momentul in care cazul te depaseste este o zona foarte fina. Transferam un pacient la stat doar daca acolo sansele lui sunt mai mari. La Medlife, in ultimii trei ani poate am trimis doi pacienti la stat.

Dorel Sandesc: Fenomenul este la limita legalitatii si face deservicii atat spitalului public, dar si sectorului privat. Nu e corect si acceptabil ca un pacient sa ajunga la clinica privata in aceeasi zi dupa ce a fost consultat la stat. Medicul va trebuie sa explice de ce s-a intamplat asta. Se intampla de multe ori ca privatul sa vampirizeze zonele profitabile, nu privatul serios. Va dau exemplul maternitatilor private, cu conditii de lux, care nu prea preiau cazurile nou-nascutilor cu probleme si din cauza asta sectiile de prematuri din spitalele publice sunt blocate. Nu mai avem locuri. Pe cand maternitatile private trateaza doar patologia necomplicata.

DESPRE MEDICII REZIDENTI


Nicolae Marcu: Ne dorim foarte mult ca medicii rezidenti sa poata lucra, cu voia catedrelor respective, si in spitalul privat. Nu este cu nimic mai prejos un spital privat, din punct de vedere al educatiei, decat unul de stat. Incercam sa legam contractele pe care le incheiem cu medicii nostri de performanta: si cantitate, si calitate dar foarte mult relatia cu pacientul. Nu doar cum a operat, dar cum a relationat cu pacientul.

Dorel Sandesc: In proiectul de lege aflat acum in Parlament un articol prevede ca medicii rezidenti pot desfasura stagii de pregatire in cadrul rezidentiatului si in alte spitale decat cele universitare, cu acordul coordonatorului de rezidentiat. De multe ori, clinicile universitare sunt supra-aglomerate, mai exista mentalitati feudale in care seful de clinica e sef de trib.

Concursul de intrare in rezidentiat ramane la fel, va fi organizat tot de Ministerul Sanatatii si trebuie asigurata o coordonare nationala. Exista curricule europene de pregatire in fiecare specialitate si vom racorda programele noastre de rezidentiat la ele.   

ASIGURARI MEDICALE PRIVATE – CAND?


Dorel Sandesc: Am infiintat recent un grup de lucru in care sunt prezenti reprezentanti ai Societatii Asiguratorilor si Reasiguratorilor, din partea Ministerului Sanatatii, a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a ASF-ului si Scoala Nationala de Management. Acest grup de lucru va aborda si analiza subiectul asigurarilor complementare, suplimentare, private. Scopul lui este sa gasim calea de a incuraja [asigurarile complementare].

Nicolae Marcu: Noi nu am mers deocamdata in aceasta directie, proiectul nostru este legat tot de corporatii si de abonamente. Pentru sistemul medical actual zona de mentinere a abonamentelor, cum este tendinta in fostul bloc sovietic, este ok. Tinta noastra este sa reusim sa stergem aceasta granita privat-stat pentru ca egalitatea legislativa este vitala pentru noi. Exista in prezent zone de semnificative inegalitati. Daca o companie privata construieste de la zero inca cinci spitale, contractul pe internare continua poate creste doar cu 25%. Asta va frana dezvoltarea companiilor private pe o perioada indefinita.  

Dorel Sandesc:
Acum, cu fonduri europene, sunt prevazute pentru constructie doar trei spitale regionale. Si acolo tot nu sunt fonduri suficiente. Dar si celelalte mari centre regionale au toate nevoie de noi spitale. In 10-15 ani toate spitalele regionale din Romania vor fi depasite tehnic, material. Si atunci nu avem alta alternativa [decat parteneriatul public-privat].

In ce stadiu este legea care permite medicilor sa ofere consultatii/operatii private intr-un spital de stat?


Dorel Sandesc: Legea este in Parlament, unde am avut miercuri primele discutii. (...) Pacientul, ca asigurat, va putea alege gratuit ce spital doreste si va fi tratat gratuit de medicul de serviciu care l-a internat prin policlinica sau prn garda. Dar va putea opta in mod expres pentru un anume expert, daca pacientul il doreste pe acel expert, printr-o relatie contractuala de tip onorariu. Daca pacientul isi va alege un medic expert contra unui onorariu, atunci societatea [de asigurari] va putea zice “da, eu nu pot sa-ti dau plicul sa-l dai la negru, dar iti pot oferi in asigurarea mea [un astfel de serviciu]”.

Pentru a nu crea impresia ca acesti medici [experti] vor fi accesibili exclusiv pacientilor cu posibilitati financiare, se va limita la un procent de 50% [pacienti tratati gratuit, in contul asigurarii de stat] - 50% pacienti tratati in sistem onorariu. Nu medicii care acum castiga bine neoficial vor beneficia de acest sistem. Ei vor castiga mai putin, dar vor castiga in demnitate, in transparenta, in fiscalizare. Foarte multi doresc sa iasa din aceasta zona de vulnerabilitate.

Cum vor fi afectate marile spitale private de intrarea in vigoare a acestei legi? Vor trebui sa-si regandeasca politica de resurse umane?

Nicolae Marcu: Din punct de vedere al competitiei e un lucru care ne da de gandit, dar din punctul de vedere al firescului este bine ca un spital de stat sa aiba dotare cat mai buna, medicii din spitalul de stat sa lucreze acolo pe timpul alocat contractual. Noi trebuie sa aducem inca un nivel superior. Poate vom aduce o alta tehnologie, va fi un efort financiar. Poate vom aduce viteza, care este foarte importanta cand ai o afectiune si trebuie sa astepti. Poate vom aduce o platforma de interactiune mult mai buna.

Ce stimulent va avea un chirurg care va putea opera dupa-amiaza in regim privat intr-un spital de stat, ce stimulent va avea sa mai lucreze si in spitalul privat?

Nicolae Marcu: Este strict dependent de ce va insemna zona de taxe si impozite pentru medicul respectiv si ce va insemna acoperirea contractuala de catre stat. Daca va opera sub acoperire contractuala de catre stat va fi o problema pentru noi. Si trebuie sa gandim cum vom face pentru ca noi avem o limitare.

Dorel Sandesc: Dar nu acesta este spiritul legii. Activitatea de tip privat nu o va desfasura ca angajat al spitalului. Medicul va fi un partener legal constituit, societate medicala, SRL, care asa cum intra intr-un contract cu un spital privat utilizandu-i facilitatile contra unei taxe, va intra si cu acel spital public. Nu cred ca va reprezenta o mare amenintare pentru spitalele private.

Nicolae Marcu: Nu este o mare amenintare.

Vom mai vedea medici cu experienta care vor lucra in acelasi timp si intr-un spital de stat si intr-unul privat?

Nicolae Marcu: Este posibil, dar fara decontare cu CNAS. In timpul liber va alege ce este mai confortabil, si profesional, nu doar financiar.

Dorel Sandesc: Nu toate spitalele vor putea oferi asta. Nu foarte multe spitale publice au capacitatea sa ofere niste conditii comparabile de confort, siguranta, curatenie, comparabile cu spitalele private. Vor fi cateva. Dar e important ca acele cateva sa o aiba.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3123 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  Pe naiba peste 10 ani , (Joi, 28 mai 2015, 20:32)

  CiprianNicolae2 [anonim]

  spitalele din România sunt depăsite de acum 10 ani , nu vor fi peste 10 .
  • +6 (6 voturi)    
   medlife (Joi, 28 mai 2015, 22:46)

   andreitr [utilizator] i-a raspuns lui CiprianNicolae2

   Nu cumva se face prea multa propaganda pentru aceasta retea de spitale? De ce site-ul HN aduce in fiecare zi vorba de medlife? Le-au murit laudatorii? Nu de alta dar mai sunt si alte retele private de spitale care sunt mult mai OK din toate punctele de vedere decat medlife... Sa vi le enumar?
   • -2 (2 voturi)    
    bună observație (Vineri, 29 mai 2015, 10:41)

    Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

    Caută și tu „pă net” și o să găsești răspunsul.
 • +2 (2 voturi)    
  vampirizare (Joi, 28 mai 2015, 21:26)

  x [anonim]

  Dl profesor Sandesc aduce in discutie cazul nasterilor fara complicatii la privat versus cazurile cu probleme. Atata timp cat CNAS nu deconteaza costul real al serviciilor medicale (nu hoteliere, medicale), spitalele private vor factura catre pacienti aceste costuri. Si se pune intrebarea cati paienti isi permit sa achite din buzunar costurile REALE ale ingrijirilor necesare unui prematur? Cati pacienti au potenta financiara de a achita o spitalizare de 1-2 luni pentru un prematur mare? De a achita din buzunar ceea ce CNAS nu plateste, desi parintii au cotizat poate ani de zile sume enorme?
 • +1 (1 vot)    
  Dorel SANDESC minte mai ceva ca vvp (Joi, 28 mai 2015, 21:59)

  SRA [anonim]

  Acest Dorel SANDESC este strain complett, are in cap un singur lucru, LEGALIZAREA Plicului.

  In acest domeniu de jurisdictie medicala si asigurari da sanatate daca doreste ceva preia exmplul ELVETIE, case de asigurare private bazate pe competitie si competenta !

  Pachetul de baza a asigurari de sanatate trebuie sa fie acelasi si sa asigure ingrijirea, tratamentul si preventia cetateanului.

  Deci statul in speta MS trebuie sa gandeasca bine acest pachet si sa deschida concurenta pe acest pachet si largirea compelmatariatului la asigurarea de sananatate, creiand accesul la toate bursele.

  MS mai are in sarcina ca fiecare judet sa fie dotat cu un spital universitar sau judetean capabil sa gaseasca solutii la paleta de maladii curente !!!

  Domnul SANDESC isi depaseste limita, trebuie sa lase specilistilor problema asigurarilor si sa se inspire din experienta straina case unice si case bazate pe competitie !

  I-am trimis o intreaga documentare, a recunoscut si stie cu ce trebuie inceput. Apreciez ca nu mai incepe cu finantarea si PIB ?

  GIVT- GENEVE a facut un studiu starii sistemului, constatarea nu lipsa de bani este cauza CANCERULUI din sistem, ci managementul actual intretinut de MS.

  Exista un GASPILLAGE cheltuelii inutile faramitarea spitalelor universitare in loc sa functioneze managerial in GUVERNANTA UNIVERSITARA, nu exista servicii de prestatii medicale periferic, profesia medicala nu este liberalizata, medicii sunt platiti aiurea fara tarif si facturari in consecinta. Sistemul din Romania este FEUDAL !!! Mor oameni, copii cu zile !!!
  • 0 (0 voturi)    
   Josef Mengele (Vineri, 29 mai 2015, 19:09)

   SRA [anonim] i-a raspuns lui SRA

   Este un fel de Josef Mengele doctorul care a functionat la AUHWITZ este strategia care se practica de MS
 • -1 (1 vot)    
  Ce sa mai astepti? (Vineri, 29 mai 2015, 2:06)

  DorinaNecsa1 [anonim]

  Eu zic sa-i cam privatizam pe toti medicii astia ca sa iba interes fata de pacienti. Ca la faza cu spagarii, nu mai reactioneaza nimeni. Iar asigurarile de sanatate sa le plateasca fiecare cand are nevoie de pe un card, iar daca nu are nevoie sa poata folosi banii ca sa isi procure remedii naturiste, care nu sunt compensate chair de loc. Ca altfel suntem in situatia in care platim servicii inexistente, deci statul fura de la noi si le da la spitale si la medici.
  • 0 (0 voturi)    
   Asteptarea moarte are! (Vineri, 29 mai 2015, 12:14)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui DorinaNecsa1

   Credeti ca ,indiferent de veniturile pe care le aveti, va puteti permite sa sustineti finaciar, spre exemplu, un tratament oncologic sau tratamentul unei hepatite virale doar din contributia dv la sanatate?! Eu, desi platesc anual aprox 4000 ron pentru sanatate, nu-mi doresc ca atunci cand voi avea probleme de sanatate sa ma tratez din acesti bani, pentru ca s-ar putea sa nu-mi pot permite financiar vorbind!
 • 0 (0 voturi)    
  Discutia pe sistemul de sanatate (Vineri, 29 mai 2015, 7:58)

  Caius SOOVAN [anonim]

  Ideea cu delimiotarea neta stat privat se referea la angajati adica medic ,sa lucreze intr-un singur sistem altfel exista tentatia unor dereglari!!!
  si introducerea unor criterii de performanta si competenta cu salar de asemea diferentiat pt cei care muncesc eficient si mai putin pt. cei care stau eficient la stat sau in sistemul public-privat !!!
 • +3 (3 voturi)    
  Ca secretar de stat ,STAI ! nu gandesti macar . (Vineri, 29 mai 2015, 8:55)

  andreesanu [utilizator]

  Dovezi incontestabile de campanii de denigrare a spitalelor de stat din partea celor care le reprezinta fata in fata cu reclama obraznica a medlife care obsesiv si lacom se vrea sa cuprinda tot mai mult din sistemul de sanatate si din banii CNAS.
  In ultimile luni nu lipseste medlife din portalul hotnews,orce tema medicala este prezentata fata-n fata cu medlife care se pretinde cu obraznicie topul sau etalonul de comparatie .
  Cati bani face medlife ???,aceeasi medici fac o interventie la medlife in privat apoi transfera bolnavul la stat pentru perioada de convalescenta .
  Totul a devenit o afacere pina si sanatatea amaritului de roman.
 • +3 (3 voturi)    
  si ce daca?! (Vineri, 29 mai 2015, 10:16)

  lili [anonim]

  Cui ii pasa?!
  Cei ce conduc Romania merg la Viena, la AKH!
  Iar voturile romanilor le primesc oricum, cu ulei, zahar, faina si malai EXTRA!!
 • +3 (3 voturi)    
  Dezvoltare Medlife (Vineri, 29 mai 2015, 10:16)

  Mihaela [anonim]

  Merg de peste 10 ani Medlife ( mergeam). Comparativ cu perioada de inceput cand mergeam la Grivita, vreau sa va zic caalitaeta serviciilor este invers proportionala cu dezvoltarea companiei. Stiti Dle Marcu ca eu ca abonat sunt programat pentru o consultatie/ investigatie ( la Medlife Unirii) peste 2-3 saptamani, iar daca vreau sa platesc ...cand doresc??
  Ar fi mai bine sa consolidati ce claditi, sa numiti manageri competenti!
  Incercati sa imbunatatiti si partea de laboratoare! Am facut cateva analize ...si vreau sa zic ca este dezastru! Ultima oara acum 3 saptamani mi-am facut un cariotip din sange...rezultatul nesemnat de nici un doctor nimic. Cand am fost la interpretare, Dna doctor mi-a dat un sfat...total opus rezultatului de m-a bagat in depresie.
  Am fost in alta parte si m-am luminat!
  Bine macar ca am putut sa imi recuperez banii!
  Pacat!
 • +1 (1 vot)    
  medici (Vineri, 29 mai 2015, 17:26)

  dorin valeriu [anonim]

  O abordare "pompieristica' si profund demagogica a intrebarii : Cum sa castige totusi doctorii ceva mai bine. Pentru ca :
  Nu toti sunt chirurgi (cel mult 10% specialitati chirurgicale). Ceilalti ce sa faca spre a trai mai bine ?
  Da, chirurgii vor castiga (poate) mai bine dar lucrand ore in plus ! Ce ne facem cu "cele trei opturi" pentru care au luptat sindicatele ?
  Pe rezidentii din spitalele private cine-i va plati ? Si cu cat ?
  Solutia corecta ar fi cresterea salariilor TUTUROR medicilor. Dar pentru asta e nevoie de bani, nu de vorbe goale !
  • 0 (0 voturi)    
   Profesia medicala trebuie liberaliza (Vineri, 29 mai 2015, 20:36)

   SRA [anonim] i-a raspuns lui dorin valeriu

   Porfesia medicala trebuie liberalizata nu trebuie sa depinda de salariu !

   Cei din sistemul public, ma refer spitale si policlinici universare sa fie onorati in functie de prestatiile efecuate, spitalizare, cercetare si formare formare profesionala !

   Sa se introduca tariful medical model www.tarmed.ch, sa se faca facura perstatiei si decontarea in ON LINE de casa de asigurare.

   Casa de asigurare CNAS are comportament feudal, plateste cat si cand vrea !!!

   Case de asigurari de sanatate private bine controlate de ASF !!!

   Disfiintarea MS si crearea unui oficiu in cadrul unui alt minister economie, renuntarea la dispersarea spitalelor universitare si abordarea GUVERNANTEI Spitalelor Universitare.

   Iata banii unde sunt cheltuiti in prostiile si golaniile politice !

   Spitalele regionale unde nu sunt cele universitare dotate la maximul

   Privatul sa fie in concurenta cu cel public

   Dorel SANDESC a primit toata documentarea modernizarii sistemului public ! Refuza pentru ca isi pierde pozitia si sustinerea pe scaunul din MS .

   Romanii sunt mintiti pentru ca nu stiu ce este in afara !

   Pachetul de baza trebuie ameliorat si adus compatibil cu cel recomandat de OMS.

   Dorel SANDESC a primit pachetul de prestatii de baza si trebuie sa-l respecte, ingrijirea, tratamentul si preventia.

   Este foarte periculos ceea doreste sa faca sa micsoreze prestatiile si sa le treaca in asigurarea complementara privata !

   Acest domn trebuie sa interzica personalului din sistemul public sa functioneze si in privat,, va fi un vas comunicant intre public / privat, nicaieri in lume nu se accepta !

   ACest individ are intentii foarte periculoase cu NATIUNEA , este un fel de dr Josef Mengele care a functionat la AUSCHWITZ !!!

   Ma veti intreba dece vorbesc de acest Dorel SANDESC, pentru ca a dorit sa stie m-a contactat cum functioneaza sistemul de sanatate in ELVETIA si acceptat sa corijeze pe cel din ROMANIA, promitand ca abandoneaza Liberalizarea plicului !!!
   • 0 (0 voturi)    
    otor de crestere economic (Sâmbătă, 30 mai 2015, 7:43)

    SRA [anonim] i-a raspuns lui SRA

    Recent i-am trimis acestui Domn Dorel SANDESC schema dupa care sa se orienteze cum functioneaza sistemul periferic de tratamente si ingrijire medicala.

    A ramas foarte mirat dar si entuziasmat, dece in acest interviu a lasat aceasta thema foarte importanta fara atentie.

    Bolnavii in Romania sunt pierduti pusi pe drumuri, alearga ca desmeticii fara sa aiba incredere in sistem

    Sistemul de asistenta la domiciliul este ignorat, toata lumea cauta profesorul, nu se cultiva incurajarea tinerilor, totul este pe baza de nepotism.

    Cultivarea acestui nepotism degradeaza prestatia medicala si perturba sistemul prin blocarea axelor principale de modernizare manageriala !!!

    MS doreste monopolul pe sistemul de sanatate dar nu este capabil sa asigure managementul necesar, un prim exemplu acceptiune faramitirii spitalelor universitare in centrele cu facultati de medicina !

    Aceste spitale organizate si conduse in sistem GUVERNANTA SPITALELOR UNIVERSITARE pot deveni si trebuie sa devina POLI de COMPERENTA - Centre puternice de Cercetare - Motor de Crestere economic - Creator de locuri de munca producive si utile societati !!!!

    Am sa va fac cunoscut ce prevede pachetul de baza pentru ;

    Maternitate / Alaptare

    8 contrôale, 2 échographies in cazul sarcinii normale, nastere la domiciliu sau la maternitate, spital. Curs de formare la nastere, sfaturi in alaptare in 3 sedinte.

    Astfel se evita surprizele, cazurile speciale intra in ingrijirea si tratarea spitaliceasca !!!

    Natiunea este prinsa osteatec de acest ssistem cu scopuri electorale, feudale si nepotism !

    Imaginati-va expresiile CNAS sau a celor din MS cu data de vom face ....., vom organiza un grup, ... vom extinde sau construi spitale regionale, .....

    Ce inseamna aceasta dependenta ?

    Case de asigurare private, prima de asigurare de sanatate contract semnat casa de asigurare / asigurat model europeean sau Elvetian si totul reglat prin concurenta intre case ! Agrearea si Acreditarea spitalelor facuta de casele de asigur
    • 0 (0 voturi)    
     Cat costa ? (Sâmbătă, 30 mai 2015, 13:03)

     SRA [anonim] i-a raspuns lui SRA

     Am sa va transmit in % cota repartizata de o casa de asigurare pacientului in sistem normal :
     - spitalizare 30,25 %
     - medici 26,45 %
     - medicamente 20,65 %
     - îngrijire si alte cheltueli 17,45 %
     - Adminstratie 5,20 %

     Altfel spus din 100 RON revine 5,20 penru administratie.

     Intrebati cat costa CNAS cu toate structurile sale, centrala, judeteana etc ?
     Iata dece nu sunt bani in sistem !!!

     S-au platit cardurile cât vor raporta, se facea vorbire de 300'000'000 Euro cum si unde vor merge.

     Toate sunt minciuni sau promisiuni sa duca NATIUNEA cu zaharelul !!!

     Asa spunea si un predecesor a lui Dorel SANDESC, unul Vasile CEPOI !

     V-ati intrebat la ce serveste acreditarea aceasta agentie cu secretarul de stat Vasile CEPOI.
     Cine il plateste un ecretar de stat cu toata structura sa ministeriala ?

     Sistemul de sanatate in UE si ELVETIA este finantat 45 %, din bugetl central pentru infrastructura dezoltare si technologii, de judet / municipii pentru intretinere reparatii lucrari de rutina si mentinere a infrastructurii.

     Restul de prestatii medicale sunt acoperite de casele de sigurare.

     Poate acest Domn Dorel SANDESC sa explice cum sunt exprimate aceste cifre in RMANIA ???

     ROMANII sunt MINTITI, constient si iobagiti, special pentru a - i face dependenti de sistem !!
 • 0 (0 voturi)    
  Dorel SANDESC (Sâmbătă, 30 mai 2015, 18:26)

  SRA [anonim]

  In primul rând un GRAND MERCI Domnului Vlad Mixich pentru acceptiune mesajelor mele.

  Re citind si reauzin aceasta interplelare Domnului Dorel SANDESC a iesit o perla din gurita acestui banatean.

  Nu stiu daca intentionat sau nu , interesant ca o putem comenta.
  La un moment dat s-a exprimat ca prestatia de baza trebuie diminuata, ce inseamna, loby asigurarea privata si ca CNAS nu mai are bani ! Eu asi spune se anunta FALIMENTUL !

  Ideea cu privatul nu este rea asi spune dar aceasta dupa ce in toata tara se asigura nivelul spitalelor universitare egal ca cel din Bucuresti sau Cluj si ca cele regionale tin pasul cu ele !

  Deasemenea diminuarea prestatiei pachetului de baza nu inseamna si diminuarea pretului CASS care sa permita orientarea catre privat.
  Si in completare dece nu se accepta si case private pentru pachetul de baza !

  Domnul acesta, zice Dsa ca este meserias, sa-l intrebam cat revine din 100 RON ;
  - spitalului,
  - Medicilor,
  - Medicamentelor,
  . Ingrijirii,
  - alte cheltueli, ochelari bastoane carucioare,
  dar cel mai important ;
  - Cheltuelile Administrative a CNAS ?

  In prestatia de baza trebuie prevazut al doilea avis asupra diagnosticului !!!

  A reduce prestatia pachetului de baza nu este social este inuman fascist !!!

  Singura solutie este trecerea la case de asigurare private concurenta si competitie pe baza unui pachet de baza bine elargit care sa cuprinda preventia, Tratamentul ambulatoriu / Médecina classica, traitement ambulatoriu / Médecina alternativa. sejurl in spital, Promovarea sanatati / Préventia, mijloace auxiliare scaun rulant, proteze,Tratamente in strainatate , Medicamente in totalitate generice si non generice compensate 90 % fara restrictii, Cure balneare si covalenscenta in functie de boala, Maternitate si alaptare , Examene preventive si vaccinare, cheltueli de transport in caz de accidentare, cheltueli de ochelari si lentile de contact, ingrijire la domiciliul si case speciale, tratamente dentare, Phisiotherapie !
 • 0 (0 voturi)    
  Dorel SANDESC (Sâmbătă, 30 mai 2015, 22:07)

  SRA [anonim]

  A propos de final si concluzie,

  Domnul Nicolae Marcu, cel care reprezinta privatul se remarca prin rezerva entreprenoriala, calm si decizie precisa !
  Nu se avanta in competitia cu sistemul public,stie ce vrea si asteapta la virage, inevitabilele MINCIUNII ale statutului ! Felicitari !

  Par contra domnul Dorel SANDESC se remarca de la inceput cand s-a prezentat, dupa ce si-a facut cateva luni in afara a revenit in tarsa faca ceva pentru sistem, chiar a abandonat privatul pentru o functie publica, ne angajat politic din "PATRIOTISM "

  Am sa incerc sa-i fac cateva completari, sistemul public trebuie sa fie in competite cu cel privat si chiar provocator in competitia PACIENT - CERCETARE - FORMAREA ROFESIONALA !!! Sa fie lider,reprezinta contribuabilul.

  Domnul Dorel SANDESC, nu a inteles ca in UE si in ELVETIA spitalele universitare se deschid asiguraatilor din zona privatului, amenajând zone pentru asiguratii privati.

  In plus isi extind exigentele in zona privata apeland la auto sourcing pentru serviciile de urgenta !

  Partenariatul / Privat inseamna, o parte din beneficiul casei de asigurare private este investitia in clinici private, statiuni balneo climaterice, zone si amenajari sportive cu caracter medical !

  Acestea cu gestiune privata, statul creiind legisltia, va pot pune la dispozitie modelul !!!

  Domnul acesta, Dorel SANDESC, in spiritul sau de monopolit trebuie sa deschida pacheul asigurari de baza la casele d asigurari privatre !!!
  Astfel va avea investitori in constructia de spitale !!!

  In acelasi timp acest domn a uitat ca profesia medicala trebuie imediat liberalizata !!!

  Numai asa vor reveni medicii din afara sa se instaleze cu experienta lor benifica dupa zeci de ani din exterior !!!

  A uitat ca sistemul public trebuie sa devina Centrul de competenta in competitie cu Privatul si cu Internationalul !!! Asa este sistemul public din GENEVE, LYON , WIEN, GRENOBLE.

  Domnul Dorel SCANDESC, se da brav asi dori sa-l vad dupa caderea gernului vvp !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by