Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a anuntat in timpul unui interviu HotNews ca Guvernul a initiat un grup de lucru format din reprezentantii jucatorilor de pe piata serviciilor medicale, al carui scop este introducerea asigurarilor de sanatate complementare, private.

prof. dr. Dorel SandescFoto: opiniatimisoarei.ro

“Pachetul de baza este un pic prea larg. Am inceput sa-l ajustam”, a afirmat secretarul de stat. In acelasi interviu, directorul general al sistemului medical privat Medlife, Nicolae Marcu, a explicat cum vor fi influentate spitalele private de intrarea in vigoare a legii care permite medicilor sa ofere consultatii private intr-un spital de stat.

  • Mentionam ca HotNews va publica in cursul acestei zile interviul video integral, care contine si raspunsurile invitatilor la intrebarile cititorilor.

Cand vom vedea in Romania asigurari complementare, deductibile, eventual chiar private?

Dorel Sandesc: Am infiintat recent un grup de lucru in care sunt prezenti reprezentanti ai Societatii Asiguratorilor si Reasiguratorilor, din partea Ministerului Sanatatii, a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a ASF-ului si Scoala Nationala de Management. Acest grup de lucru va aborda si analiza subiectul asigurarilor complementare, suplimentare, private. Scopul lui este sa gasim calea de a incuraja [asigurarile complementare]. Legislatia exista, dar nu vin si e firesc sa nu vina pentru ca acum nu e nimic clar. Pachetul bazal e destul de larg, un pic cam prea larg. Am inceput, incet-incet, sa-l ajustam. Grupul de lucru tocmai a fost initiat si saptamanile acestea vom avea prima intalnire. Ne preocupa pentru ca e o sursa in plus benefica pentru tot sistemul sanitar.

In ce stadiu este legea care permite medicilor sa ofere consultatii/operatii private intr-un spital de stat?

Dorel Sandesc: Legea este in Parlament, unde am avut miercuri primele discutii. (...) Pacientul, ca asigurat, va putea alege gratuit ce spital doreste si va fi tratat gratuit de medicul de serviciu care l-a internat prin policlinica sau prn garda. Dar va putea opta in mod expres pentru un anume expert, daca pacientul il doreste pe acel expert, printr-o relatie contractuala de tip onorariu. Daca pacientul isi va alege un medic expert contra unui onorariu, atunci societatea [de asigurari] va putea zice “da, eu nu pot sa-ti dau plicul sa-l dai la negru, dar iti pot oferi in asigurarea mea [un astfel de serviciu]”.

Pentru a nu crea impresia ca acesti medici [experti] vor fi accesibili exclusiv pacientilor cu posibilitati financiare, se va limita la un procent de 50% [pacienti tratati gratuit, in contul asigurarii de stat] - 50% pacienti tratati in sistem onorariu. Nu medicii care acum castiga bine neoficial vor beneficia de acest sistem. Ei vor castiga mai putin, dar vor castiga in demnitate, in transparenta, in fiscalizare. Foarte multi doresc sa iasa din aceasta zona de vulnerabilitate.

Cum vor fi afectate marile spitale private de intrarea in vigoare a acestei legi? Vor trebui sa-si regandeasca politica de resurse umane?

Nicolae Marcu: Din punct de vedere al competitiei e un lucru care ne da de gandit, dar din punctul de vedere al firescului este bine ca un spital de stat sa aiba dotare cat mai buna, medicii din spitalul de stat sa lucreze acolo pe timpul alocat contractual. Noi trebuie sa aducem inca un nivel superior. Poate vom aduce o alta tehnologie, va fi un efort financiar. Poate vom aduce viteza, care este foarte importanta cand ai o afectiune si trebuie sa astepti. Poate vom aduce o platforma de interactiune mult mai buna.

Ce stimulent va avea un chirurg care va putea opera dupa-amiaza in regim privat intr-un spital de stat, ce stimulent va avea sa mai lucreze si in spitalul privat?

Nicolae Marcu: Este strict dependent de ce va insemna zona de taxe si impozite pentru medicul respectiv si ce va insemna acoperirea contractuala de catre stat. Daca va opera sub acoperire contractuala de catre stat va fi o problema pentru noi. Si trebuie sa gandim cum vom face pentru ca noi avem o limitare.

Dorel Sandesc: Dar nu acesta este spiritul legii. Activitatea de tip privat nu o va desfasura ca angajat al spitalului. Medicul va fi un partener legal constituit, societate medicala, SRL, care asa cum intra intr-un contract cu un spital privat utilizandu-i facilitatile contra unei taxe, va intra si cu acel spital public. Nu cred ca va reprezenta o mare amenintare pentru spitalele private.

Nicolae Marcu: Nu este o mare amenintare.

Vom mai vedea medici cu experienta care vor lucra in acelasi timp si intr-un spital de stat si intr-unul privat?

Nicolae Marcu: Este posibil, dar fara decontare cu CNAS. In timpul liber va alege ce este mai confortabil, si profesional, nu doar financiar.

Dorel Sandesc: Nu toate spitalele vor putea oferi asta. Nu foarte multe spitale publice au capacitatea sa ofere niste conditii comparabile de confort, siguranta, curatenie, comparabile cu spitalele private. Vor fi cateva. Dar e important ca acele cateva sa o aiba.