Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit joi, la Palatul Cotroceni, cu premierul Victor Ponta si pe guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei Mugur Isarescu, pentru a discuta despre procesul aderarii Romaniei la zona euro. Totodata, Administratia Prezidentiala informeaza ca presedintele va organiza in perioada urmatoare consultari cu partidele politice, pentru identificarea unui consens politic national privind aderarea Romaniei la zona euro.

Premierul Victor Ponta anuntase anterior ca urmeaza sa se intalneasca cu presedintele Iohannis. Surse oficiale declarasera pentru Mediafax ca este posibil ca in discutie sa fie abordat si subiectul modificarilor legislatiei penale.

In comunicatul transmis de Presedintie se precizeaza ca discutiile de joi au fost pe tema aderarii la zona euro si ca au avut in vedere sa identifice principalele etape si responsabilitati economice si institutionale ale procesului de trecere la euro, conform angajamentelor asumate de Guvern in cadrul Programul de Convergenta 2015-2018.

In ceea ce priveste negocierile cu partidele, Presedintia arata ca un consens pe acest subiect va permite adoptarea unei strategii nationale de trecere la euro si a unui calendar riguros de masuri economice, monetare, legislative si institutionale, care sa asigure Romaniei un parcurs economic stabil si predictibil.

In cadrul discutiilor de joi s-a decis infiintarea unui Comitet de Coordonare a procesului de adoptare a monedei comune, care sa asigure proiectarea, coordonarea si monitorizarea etapelor si responsabilitatilor implicate pentru atingerea acestui obiectiv.