Romania ar urma sa primeasca in urmatorii doi ani 1.023 de solicitanti de azil ajunsi in Italia si 682 veniti in Grecia, precum si 657 de refugiati din afara UE care au nevoie de protectie internationala, daca propunerile facute publice miercuri de Comisia Europeana vor deveni efective in urmatoarea perioada.

Conform anexelor la propuneri facute publice de site-ul CE, Romania ar urma sa primeasca in urmatorii doi ani 1.023 de solicitanti de azil din Siria si Eritreea ajunsi in Italia, ceea ce reprezinta o proportie de 4,26%, si respectiv 682 de candidati la un statut similar proveniti din aceleasi doua tari si care au avut ca tara de primire Grecia (acelasi procent), informeaza Agerpres.

Mecanismul de relocalizare propus de CE se va aplica in cazul a 40.000 de sirieni si eritreeni, sositi in Grecia si Italia dupa 15 aprilie, fiind vorba de 24.000 de oameni ajunsi in Italia si 16.000 sositi in Grecia.

In acest caz, CE a propus activarea in premiera a articolului 78(3) din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene (UE), care prevede adoptarea de masuri provizorii atunci cand unul sau mai multe state membre se confrunta cu "o situatie de urgenta caracterizata de un aflux brusc de cetateni ai unor state terte".

Pentru a deveni efectiva, propunerea Comisiei trebuie adoptata de Consiliul UE cu majoritate calificata, dupa consultarea prealabila a Parlamentului European. Marea Britanie, Irlanda si Danemarca nu vor participa la vot, intrucat dispun in baza tratatelor de aderare de dreptul de a nu participa la anumite mecanisme.

Potrivit site-ului Comisiei, statele participante vor primi 6.000 de euro pentru fiecare solicitant de azil relocat de la Fondul pentru azil, migratie si integrare (AMIF).

De asemenea, CE a propus preluarea de catre statele UE a 20.000 de persoane recunoscute ca avand nevoie de protectie internationala si aflate in prezent in afara Europei, care se va face de asemenea in functie de un algoritm de repartitie. In cazul Romaniei, este vorba de o proportie de 3,29%, respectiv 657 de refugiati.

In acest caz este vorba de o recomandare a CE, ceea ce inseamna ca statele membre trebuie sa se angajeze voluntar sa primeasca numarul de refugiati calculat in conformitate cu algoritmul, lucru pe care sunt invitate sa-l faca pana in septembrie acest an.