Guvernul a aprobat miercuri, printr-o Hotarare, organizarea la Bucuresti, cu sprijinul Consiliului Europei, in perioada 07-11 iunie, a doua conferinte pe tema sistemului penitenciar. Romania este prima tara din Europa de Est care are calitatea de gazda pentru Conferinta Internationala EuroPris si pentru Conferinta Directorilor de Sisteme Penitenciare si de Probatiune.

Cele doua evenimente reunesc directori generali ai sistemelor penitenciare si de probatiune din 47 de state, fiind un prilej pentru organizarea unor dezbateri si schimburi de informatii pe teme prioritare din domeniile sistemelor corectionale, dar si o ocazie pentru dezvoltarea unor parteneriate care pot fi continuate fie prin protocoale bilaterale, fie prin proiecte cu finantare externa.

Conferinta Internationala EuroPris aduna laolalta practicieni din domeniul penitenciar, in vederea promovarii schimbului de informatii, oferirii de asistenta si suport administratiilor penitenciare, imbunatatirii vietii detinutilor si reducerii fenomenului de recidiva la nivel european.

Conferinta Directorilor de Sisteme Penitenciare si de Probatiune (Conference of Directors of Prison and Probation Services - CDPPS), ce are ca scop schimbul de bune practici si metode de lucru in ceea ce priveste implementarea reglementarilor Consiliului Europei in domeniul penitenciar si cel al probatiunii.

Suma totala necesara pentru organizarea celor doua conferinte este de 50.000 lei si se va finanta din bugetul aprobat Administratiei Nationale a Penitenciarelor pentru anul 2015.

Consiliul Europei organizeaza anual incepand din anul 2004, diferite evenimente care reunesc, in special, directori de penitenciare din statele membre. Incepand cu anul 2004, conferinta anuala a directorilor generali de administratii penitenciare a fost organizata sub forma Conferintei Directorilor de Sisteme Penitenciare si de Probatiune (Conference of Directors of Prison and Probation Services - CDPPS).

EuroPris este o organizatie non politica si non guvernamentala infiintata in anul 2011, avand drept scop respectarea drepturilor omului, imbunatatirea cooperarii si capacitatii operationale la nivel european, dezvoltarea functiei de ¬advisory¬ in domeniul penitenciar la nivelul institutiilor europene, sprijinirea dezvoltarii standardelor europene in domeniu, precum si stabilirea, generarea si dezvoltarea schimbului de expertiza si bune practici in domeniul penitenciar. Incepand cu anul 2011, Administratia Nationala a Penitenciarelor din Romania face parte din board-ul acestei organizatii, alaturi de reprezentanti ai sistemelor penitenciare din alte state europene, precum: Belgia, Austria, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Finlanda si Croatia.