Presedintele Klaus Iohannis a aratat marti ca nu este de acord cu modificarea Articolului 301 din Codul Penal, modificare care urmareste dezincriminarea conflictului de interese astfel incat sa existe libertatea angajarii unor membri ai familiei in cadrul cabinetelor parlamentare, se arata intr-un comunicat de presa al Presedintiei. Potrivit presedintelui, "nimeni nu poate sa favorizeze membri ai propriei sale familii in exercitarea functiilor si demnitatilor publice".

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

UPDATE Ora 16:48 Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca intentioneaza sa poarte discutii cu factorii de decizie in sensul renuntarii la aceasta modificare a Codului Penal.

  • Declaratia presedintelui Iohannis:

"Urmaresc cu atentie si preocupare procesul legislativ din Parlamentul Romaniei privind intentia de a modifica prevederi ale Codului Penal in materia conflictului de interese.

Nu pot fi de acord cu modificarea Art. 301 din Codul Penal, care urmareste dezincriminarea conflictului de interese, astfel incat sa existe libertatea angajarii unor membri ai familiei in cadrul cabinetelor parlamentare.

Nimeni nu poate sa favorizeze membri ai propriei sale familii in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.

Atrag atentia ca, in eventualitatea adoptarii de catre Parlament a acestor modificari, ele vor fi retrimise Parlamentului sau voi sesiza Curtea Constitutionala, in virtutea exercitarii atributiilor mele constitutionale."

Comisia juridica din Camera Deputatilor discuta in sedinta de marti un proiect legislativ de modificare a Codului Penal, din sfera conflictului de interese.

Adoptarea modificarilor la Codul Penal prin care o serie de dispozitii privind conflictul de interese sunt dezincriminate "ar putea afecta in mod serios activitatea de combatere a coruptiei la nivel inalt", o serie de inculpati trimisi deja in judecata ar fi achitati iar dosare in lucru risca sa fie clasate, se arata intr-un punct de vedere transmis de DNA la solicitarea HotNews.ro.

"Spre exemplu, persoane care, la data faptelor, aveau urmatoarele functii: presedintele CJ Constanta, presedintele CJ Braila, presedintele CJ Buzau, primarul mun. Constanta, prefectul judetului Suceava, presedintele CJ Hunedoara, primarul mun. Miercurea Ciuc, etc", se arata in comunicatul DNA.

Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu sustine ca modificarile la Codul pena trebuiau respinse de Comisia juridica si solicita PSD sa "opreasca seria de initiative legislative prin care incearca sa distruga mecanismele legislative sau institutionale anticoruptie. "Proiectul de modificare a Codului penal prin care PSD incearca dezincriminarea conflictului de interese este o tentativa de legalizare a furtului din bani publici, adica din buzunarul fiecaruia dintre noi", afirma Predoiu, citat de Agerpres.