Consiliul Superior al Magistraturii a decis marti ca fostul presedinte Traian Basescu si deputatul UDMR Kelemen Hunor au afectat independenta Justitiei. Plenul CSM si-a insusit marti concluziile Inspectiei Judiciare, informeaza Agerpres. In cazul fostului presedinte Traian Basescu, plenul CSM a constatat ca sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau afirmatiile facute in cadrul unei interventii telefonice din data de 29 aprilie 2015 la postul de televiziune B1 TV referitoare la activitatea Inspectiei Judiciare si a CSM, precum si la activitati judiciare desfasurate de judecatori si procurori.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat ca afirmatiile domnului Traian Basescu, fost Presedinte al Romaniei, sustinute in cadrul interventiei telefonice din data de 29 aprilie 2015 pe postul de televiziune B1 TV, referitoare la activitatea Inspectiei Judiciare si a Consiliului Superior al Magistraturii, dar si la activitati judiciare desfasurate de judecatori si procurori, preluate de mass media, sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau", arata CSM, intr-un comunicat de presa citat de Mediafax.

Potrivit raportului IJ, afirmatiile fostului presedinte al tarii, prin care s-a promovat ideea ca activitatea Inspectiei Judiciare si a Consiliului Superior al Magistraturii se desfasoara cu partinire in ceea ce priveste apararea independentei sistemului judiciar, in sensul ca sustine un sistem judiciar corupt, iar activitatea magistratilor judecatori si procurori nu si-a atins scopul prevazut de lege, inducand-se ideea ca aceasta a fost deficitara, in sensul existentei unei justitii discretionare, "submineaza autoritatea judecatoreasca si aduce atingere independentei sistemului judiciar".

"Afirmatiile au fost emise in spatiul public in contextul in care, in data de 29 aprilie 2015, ca urmare a unor alte afirmatii ale fostului Presedinte al Romaniei, Plenul Consiliului a constatat ca a fost adusa atingere independentei sistemului judiciar", conform raportului mentionat.

In cadrul verificarilor s-a subliniat ca atat Inspectia Judiciara, cat si Consiliul Superior al Magistraturii si-au desfasurat activitatea in limita dispozitiilor legale care le reglementeaza activitatea, iar impactul declaratiilor lui Traian Basescu asupra opiniei publice este unul puternic, prin prisma functiei detinute anterior, cea de presedinte al Romaniei, a calitatii sale de formator de opinie, precum si a modalitatii de exprimare.

Astfel, plenul consiliului a stabilit ca declaratiile lui Basescu "au depasit limitele admisibile ale discursului public politic si ale libertatii de exprimare, aducand atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau".

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, in 30 aprilie, Inspectia Judiciara, precum si CNA, in legatura cu declaratiile referitoare la justitie facute de Traian Basescu la un post de televiziune, dupa ce cu o zi inainte si-a insusit un raport al IJ privind alte declaratii care au afectat prestigiul justitiei.

In sesizarea trimisa Inspectiei Judiciare, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut sa faca verificari pentru a stabili daca declaratiile fostului presedinte Traian Basescu la postul de televiziune B1 TV au adus atingere independentei justitiei si au subminat autoritatea acesteia.

"Ca urmare a mesajelor publice lansate de domnul Traian Basescu, fost Presedinte al Romaniei, in cadrul emisiunii Ultimul Cuvant, difuzata de postul de televiziune B1 TV cu incepere de la orele 22.00, in data de 29 aprilie 2015, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari pentru a se stabili daca prin acestea s-a adus atingere independentei justitiei, cu consecinta subminarii autoritatii acesteia", se arata intr-un comunicat de presa al CSM.

De asemenea, conducerea CSM a sesizat Consiliul National al Audiovizualului (CNA) cu privire la posibila incalcare de catre postul de televiziune B1 TV a prevederilor Deciziei-cadru nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual. Pana in acest moment, CNA nu a discutat aceasta sesizare.

Fostul presedinte Traian Basescu a vorbit, in 29 aprilie, in cadrul unei interventii telefonice la B1 TV, despre decizia Consiliului Superior al Magistraturii conform careia ar fi adus atingere independentei justitiei.

Basescu a declarat ca "in momentul de fata Inspectia Judiciara si CSM au devenit o maciuca care se aplica in gura, direct, oricarui om care vrea sa exprime ceva despre justitie".

"O sa fiu foarte direct si pe intelesul tuturor: in momentul de fata, Inspectia Judiciara si CSM au devenit o maciuca care se aplica in gura, direct, oricarui om care vrea sa exprime ceva despre justitie. Nu va suparati, in spatele acestei agresivitati a Inspectiei Judiciare si a CSM se afla o mare de coruptie, si o sa va exemplific. Sunt lucruri pe care m-am abtinut sa le spun, am sustinut acest sistem al justitiei, am sustinut forta lui in raport cu politicienii, dar vreau sa clarificam niste lucruri: sistemul este departe de a fi unul perfect, asa cum incearca a fi prezentat de liderii justitiei (...). De ce credeti ca a fost nevoie de Legea 10 cu privire la restituirea de catre primari a proprietatilor: pentru ca politicul a constatat ca in instante cei care aveau dreptul la restituiri erau taraiti 10-12 ani si nu reuseau sa intre in posesia proprietatilor si s-a considerat ca o sansa in plus ar fi primarii. Eu am fost unul dintre primarii care au facut restituiri masive pe Legea 10, substituind de fapt justitia, care trebuia sa rezolve problema asta", a sustinut Basescu.

"Nu discutam de cei noi, neaparat, discutam in general de sistem. Eu nu-i acuz pe proaspetii procurori si judecatori ca sunt neaparat corupti, dar constatam, sunt niste realitati, da? Aceasta tanguire a justitiei, acest delay urias, aceasta nedreptate generata de justitie a facut sa apara smecherii cu drepturi litigioase, care au cumparat de la amaratii care au stat 10-12 ani taraiti prin procese (...) si au ajuns sa vanda pe nimic si au generat cumparatorii de drepturi litigioase. Eu sunt revoltat de abordarea macuica in gura oricui vorbeste despre justitie, noi suntem perfecti: nu, sunteti la fel de corupti ca administratia, domnilor din justitie. Voi ati intarziat procese care trebuia sa functioneze, ca nu v-am spus-o in mandat, v-am incurajat sa mergeti inainte, v-am protejat de influenta politicului, dar totul are o limita. Obraznicia are o limita. Nu imi spuneti mie, care stiu de ce s-a dat legea 10, stiu de ce s-a creat ANRP-ul (...). Justitia a facut progrese uriase, dar modul in care incearca de 6 luni sa se arate a fi Fecioara Maria este una din minciunile publice pe care incearca sa le instaleze in favoarea unei justitii discretionare, ori acest lucru este inacceptabil", a mai spus Basescu.

Pe 30 aprilie, fostul presedinte Traian Basescu a scris pe Facebook ca pozitia exprimata de CSM in ceea ce il priveste l-a "revoltat", el mentionand totodata ca nu este "dusmanul justitiei, ci doar al fatarniciei exprimate prin liderii ei".

Traian Basescu sustinea ca, "mai mult, oricine nu recunoaste perfectiunea este introdus in malaxorul de propaganda al Inspectiei Judiciare si al CSM si admonestat public pentru prejudicii aduse justitiei".

"A trebuit sa suport admonestarile publice si exagerarile cat timp am fost presedinte. Nu sunt dispus sa fac acelasi lucru si acum, cand am devenit un cetatean oarecare ce beneficiaza de libertatea de exprimare. Ma gandesc doar la zecile de mii de fosti proprietari care au fost batjocoriti multi ani prin instante, fara a-si redobindi proprietatile, multi dintre ei fiind siliti sa-si vanda drepturile litigioase catre samsari. N-a contat ca era vorba de paduri, terenuri agricole, case sau terenuri prin marile orase. Mai mult, samsarii au fost serviti in procesele de restituire in instante spre deosebire de fostii proprietari. Oare nu asa a aparut un Stelu sau un clan Cirpaci ? Oare de ce a trebuit sa inventam sisteme de retrocedare administrativa si acelea afectate de coruptie daca justitia ar fi functionat ? Public se prezinta bilanturi cu arestati si condamnati in lupta anticoruptie si este foarte bine. Dar pe cind si un bilant cu daunele provocate de justitie in procesul de restituire al proprietatilor ? Pe cand un bilant cu condamnarile la CEDO ?", a mai scris Basescu pe Facebook si a incheiat postarea spunand ca "MCV trebuie sa continue".

Consiliul Superior al Magistraturii si-a insusit, in sedinta de din 29 aprilie, mai multe rapoarte ale Inspectiei Judiciare privind afirmatii facute de Traian Basescu si Elena Udrea, care au afectat prestigiul justitiei.

CSM a sesizat, in 7 aprilie, Inspectia Judiciara cu privire la declaratiile facute de Traian Basescu in emisiuni televizate si afirmatiile Elenei Udrea pe contul sau de Facebook.

"Ca urmare a declaratiilor lansate in spatiul public de catre domnul Traian Basescu in cadrul emisiunilor 'Ultimul Cuvant'- 31 martie 2015 - si 'X-PRESS' - 6 aprilie 2015 -, difuzate la postul de televiziune B1 TV, precum si a mesajului postat pe contul de Facebook al doamnei Elena Gabriela Udrea in data de 2 aprilie 2015, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari cu privire la apararea independentei sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicata cu modificarile si completarile ulterioare", conform unui comunicat de presa al CSM.

Fostul presedinte Traian Basescu declara, in 6 aprilie, la B1, ca nu ii suna pe Florian Coldea, Codruta Kovesi si Livia Stanciu "din sila", pentru ca "sunt artizanii acestui mod ravasit de a face justitie, fara respect pentru cel care nu este condamnat", adaugand ca "vor sa mai ramana cinci mandate".

In 31 martie, la emisiunea "Ultimul Cuvant", Basescu a vorbit de o "guantanamizare" a Romaniei, cu referire la activitatea procurorilor, care i-ar ameninta pe cei anchetati cu arestul pana spun ce a declarat denuntatorul.

Elena Udrea, prin intermediul echipei de comunicare, a scris pe Facebook ca "toti oamenii care sunt chemati la DNA sunt intrebati, intr-o forma sau alta, daca stiu ceva ce ar putea sa o incrimineze", scopul final fiind acela de a se genera, cu orice cost, noi si noi dosare penale, fara sa se tina cont de probe sau de faptul ca "toate aceste denunturi ar fi facute sub presiune".

Intr-o alta postare, Udrea mai spune ca masura arestului preventiv "s-a transformat in mainile unor anchetatori intr-o formula primara de intimidare si presiune asupra celor carora le este aplicata".

CSM a ajuns la concluzia ca aceste afirmatii "sunt nefondate si aduc atingere independentei si impartialitatii magistratilor care instrumenteaza cauzele respective, precum si prestigiului justitiei, prin subminarea increderii cetatenilor in corectitudinea actului de justitie".

Plenul Consiliului a apreciat ca declaratiile lui Traian Basescu, dar si postarile Elenei Udrea "au depasit limitele admisibile ale discursului public politic si ale libertatii de exprimare".

  • Kelemen Hunor "a creat o presiune asupra magistratilor implicati" in solutionarea unor dosare

In cazul lui Kelemen Hunor, plenul CSM a constatat ca afirmatiile publice exprimate pe 17 aprilie 2015 la Cluj-Napoca, in cadrul Congresului UDMR, referitoare la activitatea desfasurata de magistrati in instrumentarea si solutionarea unor cauze penale concrete, sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.

"Inspectia Judiciara a apreciat ca afirmatiile domnului Kelemen Hunor referitoare la dosarele penale in care au fost implicati domnul Marko Attila Gabor, fost deputat, si domnul Nagy Zsolt, fost ministru, in sensul ca masurile procesuale dispuse si hotararile judecatoresti pronuntate au fost nefondate si nelegale - inducand ideea ca magistratii au actionat in mod arbitrar, la comanda politica, cu incalcarea obligatiei de impartialitate, cauzele penale fiind solutionate prin condamnarea unor persoane nevinovate - sunt de natura a submina increderea publicului in impartialitatea si integritatea magistratilor in general si aduc atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau. Avand in vedere modul de exprimare, cadrul in care au fost lansate afirmatiile, referirea la cauze penale concrete, calitatea domnului Kelemen Hunor - de reprezentant al puterii legislative si presedinte al unui partid politic - dar si preluarea afirmatiilor in presa interna si cea din Ungaria, s-a apreciat ca acestea au produs un impact negativ asupra sistemului judiciar si a credibilitatii autoritatii judecatoresti", se precizeaza intr-un comunicat al CSM.

In plus, unele afirmatii ale lui Kelemen Hunor au vizat dosare aflate in curs de solutionare, ceea ce, in opinia Inspectiei Judiciare, a creat "o presiune asupra magistratilor implicati in solutionarea acestora".

Plenul CSM a apreciat ca nu ar trebui facute in spatiul public afirmatii negative cu privire la activitatea desfasurata de procurori si judecatori in instrumentarea si solutionarea unor cauze penale concrete, acestea incadrandu-se in situatia in care Curtea Europeana a Drepturilor Omului a afirmat constant ca se impune restrangerea libertatii de exprimare, in scopul de a asigura autoritatea si impartialitatea sistemului judiciar.