Instanta reia judecarea contestatiei lui Klaus Iohannis privind raportul ANI legat de un conflict de interese in cazul sau

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 26 mai 2015, 12:43 Actualitate | Esenţial

Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro
Curtea de Apel Alba-Iulia va relua miercuri dezbaterile in procesul in care Klaus Iohannis a contestat raportul ANI privind un conflict de interese in care s-ar fi aflat seful statului in perioada in care a fost primar al Sibiului, legat de un contract cu tipografia Forumului Democrat al Germanilor, informeaza Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Alba-Iulia, Cosmin Muntean, a declarat marti, ca instanta va relua miercuri judecarea procesul in care presedintele Klaus Iohannis contesta raportul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) potrivit caruia acesta a fost in conflict de interese cand a ocupat functia de primar al Sibiului.

Cosmin Muntean a spus ca presedintele Klaus Iohannis a depus contestatia imediat dupa raportul Agentiei Nationale de Integritate, care stabilise ca, in calitate de primar al municipiului Sibiu, ar fi incalcat legislatia cu privire la incompatibilitate si conflict de interese, deoarece Primaria Sibiu a incheiat un contract de informare si publicitate cu Tipografia Honterus care apartine Forumului German din Romania, iar organizatia era condusa la acea data de edil.

Muntean a precizat ca procesul a fost suspendat in 2014, din cauza ca ANI sesizase Parchetul sa faca cercetari in cazul lui Klaus Iohannis, pentru conflict de interese.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa verificarile facute la sesizarea ANI, a inchis dosarul, procurorii stabilind ca Iohannis nu a incalcat legea atunci cand a semnat, in calitate de primar al Sibiului, un contract cu Tipografia Honterus.

Astfel, Curtea de Apel Alba-Iulia a decis, in luna mai, sa reia judecarea actiunii depuse de Klaus Iohannis, iar termenul a fost stabilit pentru miercuri 27 mai, a precizat Cosmin Muntean.

In august 2013, ANI l-a acuzat pe Iohannis de conflict de interese in cazul unui contract semnat in decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, detinuta de Forumul Democrat al Germanilor, al carui presedinte era atunci. ANI a sesizat si Parchetul instnatei supreme cu privire la posibila savarsire de catre Klaus Iohannis a infractiunii de conflict de interese.

Inspectorii de integritate sustineau ca Iohannis a aprobat, in perioada ianuarie - iunie 2011, trei facturi fiscale in vederea efectuarii platilor catre prestator, respectiv societatea Tipografia Honterus.

"Obiectul contractului semnat cu incalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ si penal de catre Klaus-Werner Iohannis constituie servicii de informare si publicitate in vederea implementarii Proiectului (cod SMIS: 4915) finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), Programul Operational: Cresterea Competitivitatii Economice 2007 - 2013 (POS CCE), Axa Prioritara 3 <Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru sectoarele privat si public>", preciza ANI.

Raportul Agentiei Nationale de Integritate a fost contestat de Klaus Iohannis la Curtea de Apel Alba-Iulia si, in paralel, Parchetul instantei supreme a facut verificari in acest caz, la sesizarea ANI.

In 19 martie 2014, judecarea dosarului in care Klaus Iohannis a contestat raportul privind conflictul de interese a fost suspendata, la cererea ANI, pe motiv ca Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a inceput urmarirea penala pentru aceleasi fapte care fac obiectul acestui dosar.

In septembrie 2014, PICCJ a inchis dosarul, in solutia de clasare aratandu-se ca folosul material rezultat in urma semnarii de catre primarul Sibiului a contractului a fost obtinut de Tipografia Honterus, nu si de Klaus Iohannis.

"In speta, folosul material obtinut ca urmare a semnarii, de catre Klaus Werner Iohannis, in calitate de primar al municipiului Sibiu, a contractului de prestari-servicii nr. 71/23.12.2010, avand ca obiect <Servicii de informare si publicitate in vederea implementarii proiectului POS CCE SMIS 4915, contract de finantare nr. 117/321/28.08.2009, Implementarea conceptului de administratie electronica la nivelul municipiului Sibiu>, contract incheiat cu SC Tipogafia Honterus SRL, respectiv a procesului-verbal de receptie a serviciilor prestate, incheiat la data de 02.06.2011, precum si aprobarii unui numar de 3 (trei) facturi, in vederea efectuarii platilor, catre SC Tipografia Honterus SRL, s-a realizat in beneficiul SC Tipografia Honterus SRL Sibiu", au scris procurorii in solutia de clasare.

Parchetul instantei supreme mentiona ca Iohannis nu s-a aflat in raporturi de munca, dupa cum rezulta din probele administrate in dosar, cu Tipografia Honterus, societate al carei asociat unic era, la acea data, Forumul Democrat al Germanilor din Romania, si nici cu FDGR.

"In acest sens, aratam ca, prin adresa nr. 1148/11.11.2013, Forumul Democrat al Germanilor din Romania a comunicat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica, faptul ca domnul Klaus Werner Iohannis (cu datele de stare civila din dosar) nu a avut si nici nu are calitatea de angajat al Forumului Democrat al Germanilor din Romania, mentionandu-se faptul ca aceasta functie este una onorifica; de asemenea, s-a mai aratat ca d-l Klaus Werner Iohannis nu a beneficiat, din partea F.D.G.R., de servicii sau foloase de orice natura, neaflandu-se, in raporturi comerciale, cu respectiva asociatie. Totodata, prin adresa cu numarul 2827/18.06.2014, Inspectoratul Teritorial de Munca Sibiu a comunicat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica, faptul ca domnul Klaus Werner Iohannis (cu datele de stare civila din dosar), nu figureaza angajat sau fost angajat al Forumului Democrat al Germanilor din Romania si nici al Tipografiei Honterus", se mai arata in documentul citat.

Procurorii au precizat ca raportul de munca "ia nastere din relatiile sociale reglementate de lege, dintre o persoana fizica, pe de o parte si, ca regula, o persoana juridica - pe de alta parte -, ca urmare a prestarii unei anumite munci, de catre prima persoana, in folosul celei de a doua, care, la randul ei, se obliga sa o remunereze si sa creeze conditiile necesare prestarii acelei munci; asadar, subiectele raportului juridic de munca sunt angajatorul si salariatul".

Pe de alta parte, in 21 ianuarie 2015, presedintele Klaus Iohannis a castigat definitiv procesul cu Agentia Nationala de Integritate privind incompatibilitatea, dupa ce instanta suprema a respins recursul ANI. Astfel, Inalta Curte de Casatoie si Justitie a stabilit ca Iohannis nu a fost in incompatibilitate in perioada in care a reprezentat Primaria Sibiu in Adunarile Generale ale Actionarilor de la societatile Apa Canal si Piete.

In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

1674 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version