Elevii de clasa a IV-a sustin Evaluarea Nationala la Limba romana

de R.P.     HotNews.ro
Marţi, 26 mai 2015, 10:27 Actualitate | Esenţial

Scoala pune pe primul loc profesorul si nu elevii
Foto: Agerpres
​​Evaluarile Nationale de la finalul clasei a IV-a incep astazi, 26 mai, cu testarea la Limba romana. Proba dureaza 60 de minute si vizeaza evaluarea competentelor de intelegere a textului scris in limba romana. Rezultatele individuale pe care le vor obtine elevii nu vor fi trecute in catalog, nu se comunica public si nu se afiseaza; invatatoarele trebuie sa realizeze, insa, pe baza lor, planuri de invatare pentru copiii in cazul carora testele indica existenta unor lacune. Atat rezultatele, cat si planurile individualizate de invatare ale elevilor trebuie sa le fie comunicate parintilor, "in conditii de confidentialitate", prevede metodologia.

Elevii claselor a IV-a sustin saptamana aceasta evaluarile nationale. Potrivit calendarului testarilor, astazi se desfasoara evaluarea la Limba romana, urmeaza miercuri, 27 mai, evaluarea la Matematica, iar pe 28 mai - Limba materna. Fiecare evaluare dureaza 60 de minute. Este al doilea an cand evaluarile nationale de la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a sunt organizate de Ministerul Educatiei in toate scolile, si nu in sistem pilot.

Mircea Miclea, psiholog si fost ministru al Educatiei, a explicat in cadrul unei analize a rezultatelor de anul trecut ca "logica acestor evaluari este evidenta: avem nevoie sa stim cat mai devreme ce performante scolare au elevii, raportat la media nationala, pentru a lua din timp masuri de remediere a ramanerilor in urma. Altfel, ramanem intepeniti in situatia actuala, cand abia in clasa a VIII-a avem o evaluare nationala, rezultatele sunt dezastruoase, dar ridicam neputinciosi din umeri, pentru ca este prea tarziu sa mai facem ceva".

Calendarul Evaluarii Nationale de la finalul clasei a IV-a 2015

  • 26 mai 2015: Limba romana - testarea vizeaza evaluarea competentelor de intelegere a textului scris in limba romana
  • 27 mai 2015: Matematica
  • 28 mai 2015: Limba materna
  • fiecare evaluare dureaza 60 de minute
Ce subiecte au avut in 2014 de rezolvat elevii la Evaluarea Nationala de la finalul clasei a IV-a

Subiectele au fost concepute pe doua numere, pentru ca elevii care au stat in aceeasi banca sa nu rezolve aceleasi exercitii.

Care sunt regulile de evaluare (Sursa)

Subiectele sunt realizate de Centrul National de Evaluare si Examinare, din subordinea Ministerului Educatiei. Evaluarea se desfasoara in timpul orelor, de regula in clasa in care invata elevii examinati, in functie de programul fiecarei scoli. Foile de test le sunt impartite elevilor de catre un profesor care nu preda la clasa respectiva, asistat de un alt profesor care de asemenea nu are ore la acei copii.

Profesorul le explica regulile evaluarii, dupa care le imparte foile de test, pe care elevii isi scriu numele, prenumele si scoala unde invata. Evaluarea si notarea testelor se realizeaza in cadrul scolii, de catre profesorii din acea unitate de invatamant. Fiecare lucrare din cadrul evaluarii nationale de la finalul clasei a IV-a este notata de catre doi profesori, dintre care unul este invatatorul de la clasa. Metodologia stipuleaza ca profesorii evaluatori pot face mentiuni sau sublinieri pe teste, pentru ca analiza rezultatelor si comunicarea lor catre elevi si parinti sa fie mai usoara. 

Evaluarea testelor pentru clasa a IV-a se finalizeaza in termen de cel mult 7 zile de la data sustinerii ultimului test la aceasta clasa, potrivit legislatiei. Ultima evaluare din 2015 a elevilor de clasa a IV-a se desfasoara joi, 28 mai, la Limba materna.

Rezultatele individuale de la aceasta evaluare NU se afiseaza, NU se comunica public si NU se trec in catalog. Invatatorul foloseste aceste rezultate pentru a elabora planuri individualizate de invatare, in cazul elevilor unde constata anumite probleme. Atat rezultatele, cat si planurile individualizate de invatare ale elevilor trebuie sa le fie comunicate parintilor, "in conditii de confidentialitate". In metodologie se arata ca "accesul la documente si la informatiile transmise se limiteaza la corpul profesoral implicat in procesul educativ, la elev si la familia acestuia".

De asemenea, dupa terminarea evaluarilor nationale de la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a, inspectoratele scolare trebuie sa comunice public rezultatele obtinute la nivel judetean. Ulterior, Centrul National de Evaluare si Examinare intocmeste raportul final al evaluarilor nationale 2015, care cuprinde atat rezultatele, cat si "masuri educationale in vederea ameliorarii rezultatelor invatarii".

Metodologia prevede ca toate cheltuielile de organizare si desfasurare a acestor evaluari sunt suportate de scoala, din finantarea de baza sau complementara.

Descarca de mai jos legislatia privind Evaluarea Nationala de la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a in 2015

Citeste si:


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

5496 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version