In acest an numarul exercitiilor militare comune vor fi mai numeroase, dupa ce in 2014 cele executate la nivel bilateral/aliat crescusera deja cu 133%, a declarat ministrul apararii Mircea Dusa la reuniunea anuala a atasatilor apararii acreditati la Bucuresti.

MInistrul Mircea Mircea Dusa impreuna cu atasatii militari acreditati la BucurestiFoto: MApN

"La nivelul anului 2014, numarul exercitiilor si activitatilor de instruire la nivel national a crescut cu 25 de procente fata de 2013, iar cele executate la nivel bilateral/aliat au inregistrat o crestere cu 133 la suta. In anul 2015 activitatile in comun vor fi mai numeroase, in prezent aflandu-se in desfasurare cateva exercitii multinationale de mare amploare", a declarat Mircea Dusa, potrivit unui comunicat de presa l MApN.

Ministrul Dusa a aratat ca prioritatea Ministerului Apararii Nationale in acest an este restabilirea capacitatii operationale a Armatei Romaniei, concomitent cu indeplinirea angajamentelor care decurg din calitatea de stat membru al NATO, UE, ONU si OSCE.

"Conditia de baza pentru asigurarea sustenabilitatii acestor demersuri a fost cresterea alocatiilor bugetare pentru aparare. Obiectivele asumate au fost realizate datorita unei sustineri financiare consistente din partea Guvernului, anul 2014 fiind cel mai bun an bugetar pentru armata, din 2008 si pana in prezent", a spus acesta.

In discursul sau, ministrul apararii a evidentiat si masurile de asigurare imediata agreate la nivel aliat luate pe plan national. printre care cele mai importante numarandu-se intensificarea misiunilor de Politie Aeriana executate de aviatia de vanatoare, precum si a celor de instruire - desfasurate impreuna cu un detasament canadian de aeronave CF-18 in vara anului 2014, iar in prezent cu un detasament portughez de avioane F-16 -, cresterea prezentei navale in Marea Neagra, context in care Portul Constanta a gazduit nave americane si din alte state aliate, intensificarea instruirii in comun a unitatilor si marilor unitati din fortele terestre cu structuri similare din alte tari.