Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va verifica averile a 50 de romani care au conturi secrete deschise la HSBC Elvetia, dupa ce a primit datele de la institutia similara din Franta, potrivit unor surse guvernamentale, citate deDigi24.ro.

Sediul ANAFFoto: Google Street View

Inspectorii Fiscului vor verifica daca exista diferente intre sumele gasite in conturile din Elvetia si ce au declarat respectivele persoane in Romania, iar veniturile nedeclarate vor fi impozitate cu 16%.

Potrivit surselor Digi24, cele 50 de persoane vor fi invitate sa dea declaratii in fata inspectorilor Fiscului, iar de ei se va ocupa o structura speciala, desemnata de seful ANAF, din care vor face parte cinci inspectori.

La inceputul lunii mai, surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca ANAF va primi de la Fiscul francez, in urma unei cereri, datele despre toti cetatenii romani care au detinut sau detin conturi secrete la banca HSBC.

Le Monde a publicat, la inceputul lunii februarie, rezultatele unei anchete desfasurate intre Paris, Washington, Bruxelles si Geneva, care dezvaluie dedesubturile unui vast sistem de evaziune fiscala acceptat, ba chiar incurajat de institutia financiara britanica HSBC, al doilea grup bancar ca marime din lume, prin intermediul filialei sale elvetiene HSBC Private Bank.

In ultimele doua decenii, politicieni si afaceristi influenti in Romania au dispus de conturi la filiala elvetiana a grupului bancar britanic HSBC, aflat in centrul scandalului "SwissLeaks". Printre ei,Viorel Hrebenciuc,sotia lui Mihai Tanasescu, cumnatul lui Mircea Geoana si medicul din dosarul judecatorilor.