Procedurile de salvare a femeii care a căzut în gol, vineri, de pe o clădire de pe Calea Victoriei, după circa 35 de ore de negocieri, au fost respectate, dar victima nu a cooperat, contactul verbal cu ea fiind imposibil, relevă raportul privind intervenţia din zilele de 21-22 mai (vezi raportul atasat). Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care a prezentat, duminică, raportul in acest caz, a precizat că folosirea pernei pneumatice, aduse de la ISU Argeş, a fost o soluţie excepţională, care "nu însemna că i-ar fi salvat viaţa".

Raed ArafatFoto: Hotnews

"Noi folosim toate mijloacele posibile, nimeni nu poate fi sigur. Clădirea are 30 de metri, peste nivelul autorizat oficial prin cartea tehnică a pernei. Perna pneumatică a fost o soluţie excepţională. Perna e folosită doar pentru persoanele cooperante care pot fi instruite", a aratat Raed Arafat, citat de Agerpres.

Potrivit secretarului de stat, apelul către 112 a fost primit pe 21 mai la ora 7,21, iar femeia de 53 de ani a stat pe marginea acoperişului balconului de la ultimul etaj al imobilului, la o înălţime de aproximativ 30 de metri, până pe 22 mai ora 18,40.

"Negociatorii vorbeau unidirecţional cu victima încercând să o convingă să renunţe. A fost organizată cooperarea între o echipă de 7 poliţişti negociatori şi forţele IGSU de la faţa locului.(...) Victima s-a lovit de un balcon şi a căzut pe calea de acces betonată dintre imobilul de locuit şi Biserica Albă", a relatat Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a afirmat că a fost balizată zona, accesul fiind permis doar locatarilor din bloc şi persoanelor autorizate.

"A fost monitorizată permanent starea victimei. A fost acolo o echipă de alpinişti de intervenţie de la pompieri, la ultimul nivel al imobilului, dar în afara câmpului vizual al victimei. Au fost contactate persoanele cunoscute ale vicitmei, prin ele s-a încercat să se stabilească un contact cu victima, şi medicul curant de la Spitalul Obregia", a mai spus Arafat.

El a precizat că nu există proceduri fixe pentru astfel de situaţii, ci proceduri care pot fi adaptate de echipa de intervenţie. "Misiunile de salvare nu întotdeauna reuşesc, uneori eşuează. Când reuşesc, felicităm salvatorii, când eşuează, le mulţumim că au încercat. Acest eşec nu necesită o măsură împotriva cuiva. Nu întotdeauna eşecul intervenţiei

Raportul relevă că de la începutul anului au fost 6 cazuri de tentativă de suicid, iar după cazul femeii, începând de vineri seara şi până în prezent, alte 7 cazuri.